Nejste přihlášen(a)

českyslovenskyenglishdeutschpolsky

#1 Kopřiva dvoudomá - využití | 13.10. 2011 12:39:34

garten
Architektura zahrady
Místo: Jevišovice
Web

Kopřiva dvoudomá - využití

Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica) je nejznámější a nejrozšířenější zástupce rodu kopřiva. Ve střední Evropě je v současné době vnímána jako expandující druh. Je ale také široce využívána jakožto léčivá bylina či jako důležitá část potravy kachňat či housat při malochovu této drůbeže. V České republice se kromě ní běžně vyskytuje ještě její menší a méně nápadná příbuzná kopřiva žahavka.

Kopřiva se nejčastěji podává ve formě odvaru nebo nálevu (1 čajová lžička drogy na šálek vody, podává se 3× denně). Za mírně toxické jsou považovány jen čerstvé rostliny, které způsobují na pokožce pálení a puchýřky. Sušením nebo varem se však toxické látky ničí a kopřivu lze pak podávat i dlouhodobě a bez jakýchkoliv kontraindikací.
Citace z http://cs.wikipedia.org/wiki/Kopřiva_dvoudomá

cz garten | Kopřiva dvoudomá - listy na čaj (Urtica dioica)
Kopřiva dvoudomá - listy na čaj (Urtica dioica)
cz garten | Kopřiva dvoudomá - listy na čaj (Urtica dioica)
Kopřiva dvoudomá - listy na čaj (Urtica dioica)

#2 Kopřiva dvoudomá - využití | 14.10. 2011 11:16:10

Marvella

Re: Kopřiva dvoudomá - využití

Dobrý den, tak já kopřivový odvar používám párkrát do roka na oplach umytých vlasů. Nálev z kopřiv jsem pila kdysi, protože mi ale nechutná a nepozorovala jsem jakékoliv účinky, tak to již nepraktikuji. A co se týče kopřiv čerstvých, tak ty dávám do velikonoční nádivky, tu se bez nich neumím ani představit. Marcela

#3 Kopřiva dvoudomá - využití | 14.10. 2011 15:34:02

YOS

Marcelko, v knize Zahradničíme s měsícem, kterou jsem zde vyhrála jsem se dočetla, že kopřiva je velice vhodná pro lidi ve znamení STŘELEC, na vyčištění kreve. Mají si dát malé množství čisté šťávy. Brr..., taky mi nechutná. Není divu,  jsem ve znamení Lev.

Všechno jde tak, jak má jít.

#4 Kopřiva dvoudomá - využití | 14.10. 2011 20:29:00

Marvella

YOS čistou šťávu jsem tedy z kopřiv nechutnala a nevím, jestli to někdy zkusím. Já jsem kozoroh, takže to pro mě ani nenísmile . Marcela

#5 Kopřiva dvoudomá - využití | 01.01. 2012 12:22:29

Xenotoca
Místo: Litovel u Olomouce
Web

Kopřiva je vynikající léčivka,ale málo kdo ji správně sbírá, má se sbírat za slunečného počasí odpoledne na místech kde jí není mnoho. Při ranním sběru na místech kde je přemnožená obsahuje dusičnany,které mohou škodit organismu.  Vláďa

Vladimír Vytásek

#6 Kopřiva dvoudomá - využití | 02.01. 2012 19:38:23

jituška

XENOTOCA-Vláďa,to budete velice sečtělý, podle všech příspěvků,vítám Vás tady, na těchto vynikajících stránkách.  Kopřivu používám občas,jako na oplachování vlasů,nebo pro přihnojování rostlin,zároveň tato zálivka slouží,jako prevence proti mšicím. YOS, já jsem naštěstí ryba, tak bych to jako Marcelka nemusela ani zkoušet...

Zápatí