YOS: Žampiony se nemusí loupat. Jím je i syrové, na plátky nakrájené i se slupkou. Obkoukala jsem to na jedné oslavě, kde byla nakrájená syrová zelenina - celerové řapíky, rajčata, paprika, mrkvička, čerstvé okurky a nakrájené žampiony. V miskách několik druhů omáček - česnekovou, kari, ..., do kterých se tyto kousky zdravých dobrot namáčely. Zelenina a tuk je výborná kombinace, protože se lépe vstřebají různé vitamíny, rozpustné jen v tucích např. vit.A a vit.E.

Všechno jde tak, jak má jít.
Marvella: Dobrý den, loupají se žampiony nasbírané v přírodě. Ale ty koupené, tak ty ne. Také je již léta krájím syrové na plátky do salátů a ani na smažení či jiné kuchyňské zpracování nejsou třeba loupat.
kmotr1: Nejběžnější zpracování je plodnice oloupat, pokrájet na plátky a s kmínem lehce osmažit na oleji či másle, kdy pak houba pěkně změkne a změní barvu na odstíny šedé barvy (postup pro omáčky. Loupe se, jelikož slupka je tvrdší.
Marvella: Žampiony jako jiné houby mají spoustu využití, jejich naplněné a zapečené kloboučky, to je také pochoutka. Opékáme je i na rackletu jen se solí.
Další informace v článcích o rostlinách
Houby - hlíva ústřičná, žampióny (JEDLÉ HOUBY) Houby - žampiony, hlívu ustřičnou a shiitake pěstujeme doma
Češi i Slováci se v posledních letech stali náruživými houbaři. Zejména příměstské lesy připomínají někdy spíše park než klidnou přírodu. Dnes už si ale můžeme vypěstovat houby i doma. V zahradních centrech nabízíme sadbu žampionů, hlívy ústřičné …
Zahradní centra CS | 06.10. 2008