Marie Fárová | Brambořík (Cyclamen persicum)Stránky: 1
- Index
- »
cibuloviny, hlíznaté rostliny - »
Cibuloviny, hlíznaté rostliny A-Z - »
Brambořík -
Cyclamen
#1 Brambořík - Cyclamen | 05.03. 2010 21:31:22
- Marie Fárová
Brambořík - Cyclamen
Každoročně dostávám jeden nebo dva bramboříky. Po odkvětu - většinou v dubnu - je nechám zaschnout a pak je dávám na zahradu pod kůlnu. Koncem léta je začnu pomaličku zalévat, přesadím a jdou do bytu. Z šesti bramboříků, které jsem měla mezi okny, byly dva nové, ostatní byly loňské nebo starší. Další dva letněné bramboříky se mi nepodařílo přivést ke květu, mají jenom listy a ještě málo.
| |
| Fórum | Téma |
| Cibuloviny, hlíznaté rostliny A-Z | |
| Luční kvítí zahraniční A-Z | Brambořík perský - Cyclamen persicum |
| Pokojové rostliny A-Z | Brambořík perský - Cyclamen persicum |
#2 Brambořík - Cyclamen | 09.01. 2012 10:18:53
- Marie Fárová
Re: Brambořík - Cyclamen
Letos se mým bramboříkům daří mezi okny v kuchyni výborně - počasí jim přeje a v meziokenním prostoru je stále tak 6 st.
#3 Brambořík - Cyclamen | 09.01. 2012 10:33:40
- Vendakv

- Místo: okres Šumperk
No tak to je nádhera,mě se tyto kytičky taky moc líbí,ale jeden mi kdysi dávno hned po odkvětu uhynul a od té doby jsem nějak nenašla odvahu ke koupi.Nevíte třeba o nějaké zásadní chybě co lidé při pěstování dělají,co bramboříkům rozhodně nesvědčí?!
#4 Brambořík - Cyclamen | 09.01. 2012 10:51:53
- Marie Fárová
Vendo, rozhodně nechtějí být v teplu, zalévám je do misky, ale opatrně. Za pár měsíců měníme okna a tak nevím, kde bramboříky skončí, na parapetu ve vyhřáté kuchyni se jim líbit nebude. Loni jsem jej mamince koupila k narozeninám v prosinci, kvetl až do května a od podzimu kvete nepřetržitě. Dost často ho nezaleje, ale snáší to líp než přemokření a je také mezi okny.
Loňské bramboříky jsem bohužel nezachránila, mezi okny mi jednu noc při strmém poklesu teploty zmrzly.
Editoval Marie Fárová (09.01. 2012 11:24:03)
#5 Brambořík - Cyclamen | 09.01. 2012 11:06:23
- Vendakv

- Místo: okres Šumperk
Maruško,tak to u nás to asi bude tím teplem,podobnou zkušenost mám s vánočním kaktusem,mám ho ve špajzu a moc mě mrzí,že jeho kvetení nikoho moc nepotěší,jenže už mám vyzkošeno,že doma se mu prostě nedaří.Ve špajzu ho občas zapomenu polít a má tam opravdu chladno,ani okno u kterého stojí pořádně netěsní...ale stejně mě vždycky potěší jak je doslova obkveten.
Po vaší radě si ještě brambořík koupím a uvidíme :-)
#6 Brambořík - Cyclamen | 09.01. 2012 13:13:49
- Marvella
Dobrý den, též pěstuji bramboříky mezi okny, kde se jim krásně daří. Přes léto je zasadím do záhonu a koncem září či během října opět zasadím do květináče a umístím mezi okno.Jak píše paní Marie, pozor na přemokření. Marcela
#7 Brambořík - Cyclamen | 17.04. 2012 21:30:22
- zviratkova
Bramboříkům se u mě moc nevede, většinou je mám na "jedno použití".
Stránky: 1
- Index
- »
cibuloviny, hlíznaté rostliny - »
Cibuloviny, hlíznaté rostliny A-Z - »
Brambořík -
Cyclamen
Články: Cibuloviny, hlíznaté rostliny
![]() | Cyclamen coum - brambořík | primula-decin | 11.03.2010 |
Jarní brambořík Cyclamen coum je první jarní kytičkou - vykvétá ještě před sněženkami. Letos bramboříky vykvetli kolem 20 ledna. V zemi má brambořík plochou hlízu -brambor, z které v říjnu vyrůstají ozdobné ledvinovité listy . Listy zůstávají přes zimu zelené a koncem května zatahují. ... Cyclamen coum - brambořík |
|||
![]() | Cyclamen - brambořík | cpress | 20.06.2008 |
Čeleď: Primulaceae - prvosenkovité Jméno: Pojmenování bylo odvozeno z řeckého slova kyklos (kotouč) upomínajícího na oválný tvar hlízy. ... Cyclamen purpurascens - brambořík evropský |
|||
![]() | Cyclamen - brambořík | rebo | 05.11.2009 |
Díky elegantnímu a neobvyklému tvaru květů patří brambořík k tradičně oblíbeným hrnkovým rostlinám . Navíc některé druhy bramboříků kvetou nepřetržitě od října do března, tedy v době, kdy jiné rostliny již dávno své kvetení ukončily. ... Cyclamen - brambořík |
|||
![]() | Cyclamen - brambořík | zahradnicky-kalendar | 05.01.2011 |
Víte, že brambořík patří mezi dvacet nejpěstovanějších pokojových květin ? Může za to nejen bohatá paleta barev květů, ale i kvetení v době, kdy je jakákoli kvetoucí ozdoba bytu vítána. V zahradnických centrech nabízejí bramboříky průběžně od konce podzimu do konce jara. ... Cyclamen - brambořík (PROVOBIS) |
|||