Miskitka: Dobrý den, prosím moc o radu, zasadili jsme vloni švestku, přečetla jsem si v článku, jak ji řezat, ale nevím, zda mám rány něčím ošetřit a pokud ano, pak čím?
janko39: Řezné rány po řezu větví kterýchkoliv dřevin je třeba neprodleně začistit ostrým nožem a natřít nejlépe stromovým balzámem,který bývá běžně k dostání v prodejnách pro zahrádkáře.V nouzi je možno použít štěpařský vosk, latexovou nebo fermežovou barvu. Stará,ale stále platná metoda je zamazání,hlavně velkých řezných ran hlínou,smíšenou s čerstvým kravincem. Může se to sice jevit směšně, ale staří zahradníci to běžně používali - kravské výkaly totiž obsahují hormony, které podněcují rostlinná pletiva k množení buněk a tím ke zhojení ran.
Další informace v článcích o rostlinách
Prunus domestica 'Hamanova' - švestka (ŠKOLKA PŘÍBOR) Švestka - udržovací řez
Jelikož je koruna již hotová, záleží teď pouze na tom udržet ji i v následujících letech prosvětlenou. Nejeden zahrádkář si sice myslí, že švestky nepotřebují vůbec žádný řez, přesto bude-li vnímavý, brzy zjistí, že se i zde práce s nůžkami a pilou …
Rebo Productions CZ | 09.02. 2009
Prunus domestica 'Presenta' - švestka (ŠKOLKA PŘÍBOR) Švestka - řez švestek
Švesky, mirabelky a renklody patří k jednomu druhu (Prunus domestica) a dostaly se k nám pravděpodobně z Přední Asie. V herbářích z 16. a 17. století lze nalézt zprávy o různých odrůdách švestek a již v antice byly jejich plody ceněny jako ovoce a jejich …
Rebo Productions CZ | 17.02. 2009
Prunus domestica - švestka domácí Prunus domestica - švestka domácí
Roste středně, na myrobalánu bujně. Tvoří pyramidální koruny. Je samosprašná. Plody jsou protáhlé, typicky švestkovité, fialovomodré, ojíněné, s pevou, zlatožlutou dužninou výborné chuti. Je citlivá k šarce. Zraje pozdě, ve 2. a 3. dekádě září. Má mnoho …
Prunus domestica 'Stanley' - švestka Prunus domestica 'Stanley' - švestka
Stanley je jednou z nejchutnějších odrůd švestek se sladkými, středně velkými až velkými plody. Dužina je žlutooranžová, jde lehce od pecky, slupka je tmavě fialová, ojíněná. Plody jsou výtečné čerstvé, zralé jsou dostatečně pevné pro kompotování a vysoký …