ivoking | Pergola vevnitř#2 Pergola | 23.01. 2009 23:17:20
- sarkasch
Re: Pergola
My jsme loni na podzim plánovali jen pergolu,ale přes zimu jsme došli k závěru, že by byl problém s nábytkem, když je nepříznivé počasí, tak jsme ji nechali přikrýt šindelem, je to velice pekné a praktické,také vřele doporučuji.Vevnitř máme zatím jasanové špalky.Loni jsem tam měla jen popínavé letničky,ale uz se rozrůstají trvalé ,plamínek, wistarie a trubače.
#3 Pergola | 25.01. 2009 20:54:27
- jajiti
- **
Uvažujeme, jakým způsobem zastínit terasu - jestli pergolou, nebo nějakým jiným způsobem. Bojím se, aby nám to nezastínilo příliš obývací pokoj - máme na terasu francouzské dveře....
#4 Pergola | 30.01. 2009 12:26:07
Pergoly přímo u domu bývají někdy opravdu problém. Jednak jde o již zmiňované zastínění v podobě pevného zatřešení, jednak jejich montáž přímo na dům vyžaduje smířit se často s tím, že se bude do nové omítky vrtat a šroubovat.
Pokud nevyžadujete pevnou střechu, která zabrání dešti, volte klasickou pergolu, kde stropní ráhna světlo příliš neuberou, ale vytvoří jen malý stín. Řešením jsou pak rákosové rohože, které lze snadno odendavat. Chcete-li se bránit dešti, nechte si položit na střešní konstrukci pergoly průhledné makrolonové či ondexové desky, které světlo bez problémů propustí. Jde o odolnou umělou hmotu.
Vlaďka Horáková
#6 Pergola | 21.08. 2009 22:06:06
- Rose
K pergole můžeme vysazovat úponkaté rostliny (např. aktimidii , zimolez henryův, vinnou révu, břečťany, vistárii...). Do stínu se hodí podražec velkolistý.
#7 Pergola | 22.08. 2009 12:11:12
- ivbara
My máme pergolu jako pokračování dvoru, kde je položená zámková dlažba,tak to bylo jasne a celkem se nám osvedčila...
#8 Pergola | 29.09. 2009 11:33:53
Záleží na tom jestli je pergola zastřešená či nikoliv.
Do zastřešené pergoly se nebojte dát dřevěnou podlahu. Doporučuji trvdé, exotické dřevo ( bangkirai, massaranduba, ipe). To je dostatečně odolné, nehnije, jen velmi rychle mění barvu a je třeba jej pravidelně 1-2x ročně natírat olejem. Dřěvo dobře ladí k celé stavbě a je na chůzi velmi příjemné. Pokud je pergola bez střechy je zámková dlažba nebo kámen nejvhodnější. Voda ani slunce povrch neponičí a údržba je prakticky nulová.
V. Horáková
#9 Pergola | 17.10. 2009 23:36:11
- vypravec
My máme zastřešenou pergolu,ale protože je pergola vlastně součást dvora,tak plynule přechází položená zámková dlažba i tam. Záleží na okolním terénu a také na tom, jetsli je nebo není zastřešení, údržba dřevěné podlahy bez zastřešení je obtížná.
#10 Pergola | 22.01. 2011 20:42:31
Zkuste http://www.ivoking.wz.cz/pergoly.htm. Moc pěkná pergola včetně vybavení. Ne jen truhlářské a tesařské práce, ale kompletní dodávka včetně třeba i podlahy a grilu (kovářské práce) apod. V podstatě se jedná o něco jako letní kuchyň včetně vody, dřezu, grilu,... Dokonce vybaveno projekčním plátnem, projektorem, DVD, audio,... Prostě ideální místo na oslavy s přáteli a rodinou
. Pro vaše info tato realizace je cca 50m2.
#11 Pergola | 24.01. 2011 17:38:56
- janko39

Do nezastřešené pergoly je nejvhodnější podlaha z kamenných desek, nebo keramických dlaždic se zrnitým povrchem, přičemž je vhodné, aby navazující cesty byly vydlážděny stejným nebo podobným materiálem.
Pokud uvažujete o zámkové dlažbě, je vhodné získat reference na výrobce a prohlédnout si některé plochy, vydlážděné dlaždicemi od zvoleného výrobce, nebo prodejce - ne všechny dlaždice na zámkovou dlažbu jsou dostatečně trvanlivé. V našem městě se chodníky se zámkovou dlažbou po několika zimách rozpadají - samozřejmě spoluúčinkuje sůl, ale vy možná budete někdy muset posolit též.
#12 Pergola | 25.01. 2011 13:06:21
- janko39

Upozorňuji na poslední, únorové číslo časopisu Naše krásná zahrada, kde na str. 16 - 19 je článek o tvrdě pálených cihlách, t.zv. zvonivkách, které se též výborně hodí k vydláždění odpočivadel, pergol, teras i zahradních cest.
#13 Pergola | 31.03. 2012 14:18:30
#14 Pergola | 31.03. 2012 17:36:47
#15 Pergola | 13.05. 2012 20:43:54
- jituška
I já se pustila do stavění pergoly, něco málo jsme se synem 16let přečetli a začali jsme budovat.....Opravujeme již 2 rokem koupený starý baráček,tak nezbývájí korunky. Na stropě jsem našla staré, ale vcelku v dobrém stavu rahna, tak jsem začala měřit a řezat,ale postavit pergolu, jsem si už netroufla,tak pomohl manžel. Natřela jsem ji ,ale ještě není zcela dodělaná, malé detaily a beton pod stůl. Mimochodem stůl je starý, natřený a lavičky jsem udělala z prken, jako provizorně zatím postačí....![]()