Nejste přihlášen(a)

českyslovenskyenglishdeutschpolsky

#1 Borůvka kanadská - pěstování | 18.02. 2009 09:11:04

garten
Architektura zahrady
Místo: Jevišovice
Web

Borůvka kanadská - pěstování

Dobrý den,
před pár lety jme si u Vás koupili velkoplodou borůvku 2x. Jedna nádherně zesílila a měla už několik krásných velkých plodů a té druhé zčervenaly listy, předčasně opadaly a bylo na ní pár malých kyselkavých plodů, které vysychaly - vypadá jako větší lesní borůvčí. Čím to? Je možné, že byl poslán jiný druh, nebo ,,špatná,, rostlinka? Podmínky k pěstování mají stejné.
Děkuji za odpověď.   HK

Dotaz zákazníka Subtropického zahradnictví Kruh

#2 Borůvka kanadská - pěstování | 18.02. 2009 09:15:10

zahradnictvikruh
Subtropické zahradnictví Kruh
Místo: Jilemnice
Web

Re: Borůvka kanadská - pěstování

Dobrý den, těžko mohu stoprocentně určit příčinu takto na dálku, ale nejpravděpodobnější je, že při výsadbě nebyl rozrušen kořenový bal  u rostlin. Při vyndavání z původních kontejnerů je potřeba  dole trochu rozrušit kořenový bal,  aby se mohly kořeny rozrůstat do okolního substrátu. Toto obecně platí pro výsadbu prakticky všech rostlin z kontejneru.  Pokud se to neudělá tak rostlina může i několik let stagnovat a pak uhynout.  Pokud jste to při výsadbě neudělala tak paradoxně rostlina která měla méně prokořeněný kontejner nyní může bez problémů růst a ta druhá živoří. Pokud ji nyní vytáhnete tak bude pravděpodobně mít steně velký bal kořenů jako při výsadbě. V tom případě kořeny dole trochu roztrhejte a znova zasaďte. Již během roku by rostliny měla výrazně povyrůst.

http://www.zahrada-cs.com/images_data/2920-vaccinium-corymbosum-boruvka-kanadska-1.jpg
Vaccinium corymbosum - borůvka kanadská

Pavel Beran, Subtropické zahradnictví Kruh

#3 Borůvka kanadská - pěstování | 17.08. 2009 09:56:32

johankazarku
**

Měla bych dotaz na jaké místo a do jaké půdy lze borůvky vysazovat a jak zvládají přepravu poštou či ppl? děkuji

#4 Borůvka kanadská - pěstování | 02.12. 2009 12:55:59

garten
Architektura zahrady
Web

Vážení,mám zájem o obří kanadskou borůvku.Rád bych se dozvěděl,kdy je  vhodná doba sázení, dále  o způsobu pěstování jaké velikosti keř  dosahuje ,když se jich dá více jak mají být daleko o sebe a pod. Zároveň mě  zajímá jaká je přibližná sklizeň z jednoho keře při správném pěstování.
Děkuji za odpovězení mých dotazů. PV
Dotaz zákazníka Subtropického zahradnictví Kruh

#5 Borůvka kanadská - pěstování | 02.12. 2009 13:00:59

zahradnictvikruh
Subtropické zahradnictví Kruh
Místo: Jilemnice
Web

Vhodná doba k sázení je prakticky kdykoliv, neboť prodáváme kontejnerované rostliny. Takže čím,  dříve tím lépe.  Vysazují se do rašeliny  na vzdálenost cca 2m. Výška rostliny bude cca 1,5 m a šířka  stejně tak.  Z  jednoho keře se dá sklízet i více než 5 kg.

Pavel Beran, Subtropické zahradnictví Kruh

#6 Borůvka kanadská - pěstování | 06.12. 2009 13:08:45

janko39

U kanadských borůvek je třeba i správně provedený řez, jehož účelem je docílit vyrašení nových silných výhonů.V podstatě je třeba odstraňovat staré odplozené větve (podobně jako např.u rybízu) a tenké, hnízdovité větévky ,které keř zbytečně zahušťují. Konce silných letorostů zakrátíme  o cca 10 cm,aby vyrašila všechna očka - výhony z těchto oček jsou právě plodonosné. Nezapomínáme na hnojení - na podzim buď kompost ( BEZ VÁPNA ! ),nebo zetlelý hnůj (slepičí, nebo holubí trus jen prokvašený a náležitě zředěný). Na jaře CERERIT,nebohnojiva pro vřesovištní dřeviny.

#7 Borůvka kanadská - pěstování | 16.01. 2012 13:35:20

garten
Architektura zahrady
Web

Přeji hezký den, obracím se na Vás se žádostí mi zodpovědět otázku, je-li normální, že kanadská borůvka Legacy mi nyní na zimu vůbec neopadala, na rozdíl od jiných dvou odrůd. Všechny jsem zakoupil na podzim roku 2011. Zasadil jsem tři keříky Legacy a všechny jsou i dnes, 15.ledna zelené, neopadal snad jediný list. Je mi to divné, děkuji za odpověď. AF
Dotaz zaslaný mailem na garten.cz

Zápatí