#2 Lilie - škůdci lilií | 21.02. 2009 14:26:37
- Josef Basík
- **

- Místo: Nádražní 499, 391 55 Chýnov
- Web
Re: Lilie - škůdci lilií
Jedná chřestovníčka liliového, který patří k nejčastější živočišným škůdcům lilií. Objevuje se již v dubnu na řepčících a přesouvá se v květnu na lilie. Brouci a hlavně larvy na vyžírají v listech a poupatech otvory. Nejvíce škodí slizské larvy na spodů listů, pokud se příliš rozmnoží. Proto se nesmí dopustit jejich namnožení a pokud možno denně sbírat brouky, které při doteku padají na zem. Při velkém výskytu se aplikuje některá insekticid, např. Actellic.
Lilioceris lilii - chřestovníček liliový
Basík Josef
pěstování a prodej okrasných rostlin
#3 Lilie - škůdci lilií | 26.06. 2011 17:25:10
- Běla Stružková
- *
Na mojí zahradě se letos přemnožil chřestovníček liliový. K mému údivu jsem tyto broučky objevila i v záhoně česneku. Denně jsem musela likvidovat larvy, kterých bylo opravdu přespříliž. Vzhledem k tomu, že pěstuji i lilie, tak na liliích jich bylo minimum. Asi jim víc chutnají česnekové listy. Bavila jsem se s jinými zahrádkáři na toto téma a zjistila jsem, že chřestovníčci byli nalezeni i na cibulových natích.
#4 Lilie - škůdci lilií | 26.06. 2011 18:39:24
- jitula
My máme letos naopak o chřestovníčka pokoj. Alespoň zatím. Jinak se nám vyskytoval hlavně na liliích. Chemii jsme ale nikdy nemuseli použít. Vždycky stačilo pár brouků sesbírat. A odstranit listy, na jejichž spodku byly kupičky. To jsou asi ty larvy. Pravda je, že rádi padají na zem, pokud je chcete sebrat. To je třeba si dát pod ně nějakou nádobku, aby spadli do ní.