Marie Fárová: Pažitka pobřežní (Allium schoenoprasum) je oblíbenou naťovou zeleninou. Obsahuje hodně vitamínů a minerálů, zvláště B2, C, vápník a draslík. (Ze 100 g pažitky získá naše tělo 10 mg vitamínu C.) Má cibulové aroma, které povzbuzuje chuť k jídlu a podporuje trávení. Používá se čerstvá, ale nedoporučuje se v sušeném stavu, protože ztrácí své aroma. Lepší je pažitku skladovat v zamražené podobě. V kuchyni má široké použití. Dá se jí ochutit chléb s máslem nebo polévky. Výborně chutná nasekaná do salátů či vaječných jídel, kde může nahradit cibuli, která má mnohem dominantnější chuť i vůni
cz
Pažitka pobřežní (Allium schoenoprasum)
Pažitka pobřežní (Allium schoenoprasum)
Ing. Miloš Krump: Pažitka pobřežní - Allium schoenoprasum
Allium schoenoprasum je vlhkomilná, lysá, vytrvalá rostlina z čeledi Amaryllidaceae s plazivým, rozvětveným oddenkem a málo výraznou cibulí. Listy jsou polooblé. Oblá lodyha je řídce olistěná. Okolíky bývají kulaté, řapíky jsou kratší než růžové, později fialové květy. Pažitka pobřežní kvete od července do září.

V přírodě ji najdeme zejména na loukách a na mokrých skálách.

Chceme-li pro přírodu něco udělat, musíme ji nejdříve dobře poznat.
Použitá literatura je k dispozici u autora příspěvků.
cz
Pažitka pobřežní (Allium schoenoprasum)
Pažitka pobřežní (Allium schoenoprasum)
cz
Pažitka pobřežní (Allium schoenoprasum)
Pažitka pobřežní (Allium schoenoprasum)
cz
Pažitka pobřežní (Allium schoenoprasum)
Pažitka pobřežní (Allium schoenoprasum)