Nejste přihlášen(a)

českyslovenskyenglishdeutschpolsky

#1 Škumpa ocetná - pěstování | 23.02. 2009 14:33:17

rutinka

Škumpa ocetná - pěstování

Chci odstranit spodní větve u asi čtyřleté Škumpy, aby byla jako stromeček, ale potřebovala bych poradit  jaká doba je správná, jestli můžu teď na jaře nebo je lepší počkat na podzim.Díky všem co odpovísmile

#2 Škumpa ocetná - pěstování | 15.09. 2009 11:09:57

garten
Architektura zahrady
Místo: Jevišovice
Web

Re: Škumpa ocetná - pěstování

Dobrý den, prosím o radu. Asi 3 m od paneláku máme zasazené 2 škumpy Rhus typhina. Bydlím v přízemí a rostliny zastiňují okna. Je možné Škumpy seříznout a udržovat jako živý plot asi ve výšce maximálně 1.5 - 2 m? A v případě, že ano, kdy je nejvhodnější řezat, nebo stříhat, aniž bychom je poškodili? Předem velice děkuji za odpověď.
Dotaz z internetové poradny Zahradnictví J. a Z. Krulichovi

#3 Škumpa ocetná - pěstování | 15.09. 2009 11:19:55

zahrad-krulichovi
Zahradnictví J. a Z. Krulichovi
Místo: Praha 6
Web

Dobrý den, živý plot ze škumpysi dovedu představit jen stěží, ale určitě můžete řezem usměrnit její bujný růst. Nejvhodnější doba je podzim nebo jaro. S pozdravem Jakub Krulich

http://www.zahrada-cs.com/images_data/2421-rhus-typhina-skumpa-ocetna-1.jpg
Rhus typhina - škumpa ocetná (foto: Hana Vymazalová)

Zahradnictví J. a Z. Krulichovi

#4 Škumpa ocetná - pěstování | 27.06. 2011 11:08:41

garten
Architektura zahrady
Místo: Jevišovice
Web

Dobrý den, obracím se na Vás s velkou prosbou o radu. Na nevelké zahrádce jsem měla 4 poměrně velké škumpy. Dvě z nich jsem na podzim odstranila, pařezy natřela Roundapem. Za odměnu se mi rozrostly kořeny škump po celé zahrádce a z nich vyrůstají desítky mladých škump, které likviduji vytrháváním a sekáním. Prosím, dá se výmladků škump nějak trvale zbavit? Moc děkuji za radu. Zdraví BJ
Dotaz zaslaný mailem na garten.cz

#5 Škumpa ocetná - pěstování | 29.06. 2011 15:21:18

wochozsky

Škumpa, zejména vegetativně ( z výmladků ) získaný jedinec, má vysokou regenerační schopnost. Při likvidaci výmladků je třeba odkrýt kořen, z něhož  vyrážejí a pokud možno celý, i s postranními kořínky jej vytáhnout a odstranit. Jedině takovou postupnou a důslednou probírkou se jich zbavíte. Podobně je třeba postupovat při likvidaci výmladků akátů ( Robinia ), topolů ( Populus ) a některých druhů rodu Prunus - sliv, trnek, ale i třešní.
Je sice samozřejmě možno použít herbicidy ( např. ROUNDUP ), ale k likvidaci dřevin je třeba vysoké koncentrace herbicidu, což je nákladné, neekologické a poničí se při tom okolní trávník.

#6 Škumpa ocetná - pěstování | 29.06. 2011 16:23:54

YOS

Odpověď garten na výmlatky škumpy. Zažila jsem něco podobného před nejméně 10ti lety. Ke kořenům škumpy se dostal jedovatý postřik a protože je to silný, plevelný strom, chce se nějak zachránit, vyrazí větší množství nových výhonků i dost daleko od kmene. Nám nejprve odešel hlavní strom a pak najednou se objevilo spoustu nových, mladých výhonků. Nevzpomínám si, že bych něco vytrhávala a na zahrádce už není. Asi sekáním trávy se úplně vše ztratilo. Zřejmě nemají dostatek síly, aby znovu obrazily. Můžete nám pak napsat ? Zajímá mne jak to dopadne. Děkuji.

Všechno jde tak, jak má jít.

#7 Škumpa ocetná - pěstování | 29.08. 2011 13:01:45

Remus

Já se divím, že jste si tu škumpu vůbec vysadili, nechtěl bych to ani za nic, je to nejhorší a nejvšestrannější alergen, jaký je v našich podmínkách vůbec možné pěstovat. Komunistické masové výsadby zrůdně krásné jedovaté škumpy by měli být alespoň na městských sídlištích vykáceny. Poznámka: škumpa dráždí sliznice lidí, i těch kteří na alergie netrpí, podobně jako komáří bodnutí.hmm

#8 Škumpa ocetná - pěstování | 30.08. 2011 13:07:58

houba

Remus, je fajn, že už vím, proč se mi špatně dýchá na zahradě, i když žádnou alergií netrpím Sousedi mají škumpu hned vedle naší pergoly a výhony od nich pořád likviduju. Strom je to hezký,ale nikdy bych ho nechtěla.

Zápatí