#1 Fíkovník smokvoň | 27.02. 2009 12:51:21
Fíkovník smokvoň
#2 Fíkovník smokvoň | 27.02. 2009 12:53:13
- palmycycasy
- Libor Lešner

- Místo: Praha 4 Libuš
- Web
Re: Fíkovník smokvoň
Dobrý den, smokvoně kvetou a rostou až když je stromek vzrostlejší a robustnější, cca 20-30cm obvod kmene, kvést by měla i v květináči, záleží na tom kde ji máte přes zimu, měla by zůstávat v chladné nevytápěné místnosti, pak by měl kvést a plodit, záleží samozřejmě na odrůdě a původu. Přesně Vám neřeknu po kolika letech začínají plodit, ale je to cca po 5 letech. Také je dobré rostlinu každý rok tvarovat, aby nevytvářela příliš dlouhé výhony, na těch te potom drží jen drobné plody.
Doufám že jsem Vám alespoň trochu poradila
S pozravem V.Mandová
Libor Lešner - palmy a cycasy
#3 Fíkovník smokvoň | 20.04. 2009 22:38:10
Dvouletý fíkovník je ještě dost mladý na to aby měl plody. Důležité je zimování a když je rostlina starší, nebojte se ji dát do zahrady, odmění se vám sladkými plody. Něco o tom je tady: http://www.bmprofit.cz/fikovnik.html
#4 Fíkovník smokvoň | 30.04. 2009 10:23:52
- Mužíková Veronika
- *
Přečetla jsem si o smokvoních v našich podmínkách., na základě toho jsem se přihlásila diskuse, nevím jestli dobře.
Asi před 3mi roky jsem chtěla vyhodit staré fíky po vánocích, byly seschlé. Napadlo mě, že bych semínka mohla nechat vyklíčit. Když už jsem je chtěla asi po 2,5 - 3 měsících vyhodit, tak jsem zjistila, ze všechna semínka vyklíčila. Malinké rostlinky jsem zasadila, pak rozpikýrovala, a zasazené rostlinky ocholtně rostly. Nechala jsem si 8 rostlin. Nejhezčí jsem rozsala přítelkyním - všechny je umořily. 2 nejhorši jsem stěhovala do zahrady v Jizerských horách. Jednu jsem stěhovala domů na zinu, kde byla na uzavřeném balkoně, kde teplota nejde dp mínusových hodnot. Rostlina krásně prospívala, na jaře zazelenala a v dalším roce jsem i tutu věnovala, věřím, že do dobrých rukou.
Poslední rostlinka - malý stromeček - 2x přezimovala na zahradě, letos už opět raší. Zatím je malá. Vloni jsem jednu větvïčku omylem ulomila, ale ve vodě zakořenila a nyní spokojeně roste v květináči. Už ji chystám do Jizerek. Na zimu jsem stromeček v zahradě zakrývala. Na přikrytí využívám listů kapradě, které mám hodně a stejně se musí ořezat. Jestli bude Fík někdy plodit, tak to nevím, jaký to je druh nevím - podle toho, co balí do balíčků.
Ze svého drobného úspěchu mám i tak velkou radost. .
Možná, že má někdo podobné zkušenosti, možná, že mi někdo odpoví. S pozdravem V Mužíková
#5 Fíkovník smokvoň | 05.06. 2009 11:33:58
- Melissa
- **
Mám fíkovník asi 4 roky (darovaný, byl asi 1m vysoký) ve velkém květináči na terase, v sezóně hnojím 1x týdně Kristalonem plod a květ, vyžaduje hodně zálivky a sluníčko. Každý rok sklízím výborné sladké fíky.
Jak jsem se někde dočetla, jde pravděpodobně o fíkovník jadranského typu (nepotřebuje speciální druh vosiček k opylení), který u nás prospívá (údajně by rostl i ve volné půdě na chráněném stanovišti, ale to mám strach riskovat) a pravidelně plodí.