cz
Jabloň domácí (Malus domestica)
Jabloň domácí (Malus domestica)
cz
Jabloň domácí (Malus domestica)
Jabloň domácí (Malus domestica)
cz
Jabloň domácí (Malus domestica)
Jabloň domácí (Malus domestica)
cz
Jabloň domácí (Malus domestica)
Jabloň domácí (Malus domestica)
cz
Jabloň domácí (Malus domestica)
Jabloň domácí (Malus domestica)
cz
Jabloň domácí (Malus domestica)
Jabloň domácí (Malus domestica)
cz
Jabloň domácí (Malus domestica)
Jabloň domácí (Malus domestica)
cz
Jabloň domácí (Malus domestica)
Jabloň domácí (Malus domestica)
cz
Jabloň domácí (Malus domestica)
Jabloň domácí (Malus domestica)
cz
Jabloň domácí - včely na květech (Malus domestica)
Jabloň domácí - včely na květech (Malus domestica)
Ing. Miloš Krump: Jabloň domácí - Malus domestica
Malus domestica patří do početné skupiny hybridů, která zahrnuje stromy různého habitu s větvemi vzpřímenými i široce rozloženými. Kůra jabloní je většinou tmavá nebo šedohnědá, odlupuje se ve slabších šupinách, výhony jsou šedohnědé až červenohnědé z bronzovým nádechem. Jabloně dorůstají do výšky okolo 10 m a šířky asi 4,5 m. Listy jsou na spodní straně pýřité, bílé květy jsou obvykle slabě narůžovělé. Plodem jabloní jsou malvice a mohou být zelené, žluté nebo červené.

Odrůdy, které jsou pěstovány v sadech se od jabloně lesní (Malus sylvestris) liší zejména plstnatými pupeny a výhony, dále tupějšími konci listů a šťavnatými plody, které zráním získávají správnou chuť.

Existuje celá řada odrůd, mezi nejznámější patří např. James Grieve, Discovery (letní odrůdy), Golden Delicious, Goldstar, Idared, Melodie, Melrose, Rubín, Šampion, Vanda (zimní odrůdy).
Editoval krumpold (16.09. 2012 21:54:21)

Chceme-li pro přírodu něco udělat, musíme ji nejdříve dobře poznat.
Použitá literatura je k dispozici u autora příspěvků.
cz
Jabloň domácí (Malus domestica)
Jabloň domácí (Malus domestica)
cz
Jabloň domácí (Malus domestica)
Jabloň domácí (Malus domestica)
cz
Jabloň domácí (Malus domestica)
Jabloň domácí (Malus domestica)
cz
Jabloň domácí (Malus domestica)
Jabloň domácí (Malus domestica)
cz
Jabloň domácí (Malus domestica)
Jabloň domácí (Malus domestica)
psas: Jabloň domácí - Malus domestica
Jabloň domácízelenohnědé až tmavě fialově hnědé letorosty, které jsou pokryty stříbrnými zbytky pokožky a světle šedými, chlupatými až plstnatými lenticelami.
Pupeny jsou nejčastěji střídavé, kráce až zploštěle kuželovité.
cz
Jabloň domácí - letorost (Malus domestica)
Jabloň domácí - letorost (Malus domestica)
cz
Jabloň domácí - letorost (Malus domestica)
Jabloň domácí - letorost (Malus domestica)
Ing. Miloš Krump: Jabloň domácí - Malus domestica

Chceme-li pro přírodu něco udělat, musíme ji nejdříve dobře poznat.
Použitá literatura je k dispozici u autora příspěvků.
cz
Jabloň domácí (Malus domestica)
Jabloň domácí (Malus domestica)
cz
Jabloň domácí (Malus domestica)
Jabloň domácí (Malus domestica)
cz
Jabloň domácí (Malus domestica)
Jabloň domácí (Malus domestica)
YOS: Každý rok si udělám z 1kg jablek domácí jablečný ocet. Jen se podívejte do internetu na co všechno funguje.
Výroba je velice jednoduchá a rychlá. Jen nesmíte použít kov, když odstraňujete zaschlý květ a strouháte. Nastrouhané jablka dáme do 4-litrové sklenice, zalejeme 2 l studené nepřevařené vody. Zakryjeme talířkem a necháme 10 dnů při pokojové teplotě kvasit. Denně promícháme, vždy vařejku opláchneme.  po 10 dnech po částech přecedíme přes řidčí plátno, nejlépe gázu do jiné 4l sklenice a vždy drtiny dobře vyždímáme a suché drtiny vyhodíme. Zakryjeme talířkem a necháme 20 dnů při pokojové teplotě stát a už nemícháme.                                                           Po 20 dnech stočíme do litrových láhví, tak že hadičku zastrčíme do 4l sklenice, nasajeme pusou (klidně ocet můžeme polknout a zapijeme vodou) a necháme ocet téct do menších láhví. 4l sklenice musí být výš jak láhve. Hadičku neponoříme úplně na dno do kvasinek. Hustý zbytek ze dna sklenice vyhodíme. Láhve opatříme uzávěrem a datumem.

Všechno jde tak, jak má jít.
cz
Jabloň domácí, jablečný ocet (Malus domestica)
Jabloň domácí, jablečný ocet (Malus domestica)