Nejste přihlášen(a)

českyslovenskyenglishdeutschpolsky

#1 Gloxínie - rady pro pěstování | 03.03. 2009 14:06:26

LTJanov
*

Gloxínie - rady pro pěstování

Prosím o radu, minulý rok jsem si koupila Gloxínii, byla nádherná, uchovala jsem proto hlízy, ale nevím kdy je opět zasadit do květináče , jakou mám použít zálivku a zda ji mám dát na slunné stanoviště.Děkuji za odpovědi.

#2 Gloxínie - rady pro pěstování | 03.03. 2009 19:31:29

houba

Re: Gloxínie - rady pro pěstování

Gloxínie nesnášejí přímé slunce,mají potom spálené listy i květy.Světlo jim ale prospívá.Pokud jsou umístěné ve tmavé místnosti,vytahují se a nejsou hezké.Zasadit ji už můžete,ale opatrně zalévat,aby nebyla přemokřená,uhnila by.

#3 Gloxínie - rady pro pěstování | 03.04. 2009 00:09:30

Scandiaca
**
Místo: Norsko

Gloxínie jsou krásné; určitě si nějakou koupím, až na ni narazím.

Kakost hnědočervený je moje srdeční záležitost.

#4 Gloxínie - rady pro pěstování | 24.06. 2009 20:33:50

garten
Architektura zahrady
Místo: Jevišovice
Web

Dobrý den. Koupila jsem si krásnou vínovobílou gloxínii. Nikdy jsem se s touto květinou nesetkala, ale listy mi připadaly jako u obrovské fialky, z toho jsem usoudila, že i pěstování bude stejné. K mojí lítosti jsem se později dověděla, že horní část rostliny odumře a hlíza můsí přezimovat při 10°C, což bude v panelákovém bytě problém. Tak se budu alespoň snažit, aby mi vydržela co nejdéle. Ráda bych se vás proto zeptala, jestli mám odkvětlé květy odstraňovat (na obalu květiny byla značka, že se nemá stříhat).
Předem děkuji za odpověď a přeju hezký den. NB
Dotaz z internetové poradny Zahradnictví J. a Z. Krulichovi

#5 Gloxínie - rady pro pěstování | 26.06. 2009 20:26:41

houba

Taky bydlím v paneláku a gloxínii pěstuju celkem snadno.Květy stříhám a na podzim přestávám rostlinu zalévat.Když uschnou listy,odstraním je a hlízu i s květináčem zavřu do skříně v ložnici,kde se teplota pohybuje kolem patnácti stupňů.Asi tak v únoru ji dám na parapet a začnu zalévat(jen mírně).A opakuje se to tak každý rok.

#6 Gloxínie - rady pro pěstování | 13.07. 2009 13:44:52

zahrad-krulichovi
Zahradnictví J. a Z. Krulichovi
Místo: Praha 6
Web

Dobrý den, ano, gloxinie - Sinningia zatahuje, hlízy dle literatury přezimují v suchu,při 15°C. Důležité je zalévat pokud možno odstátou vodou(nejlépe dešťovou). Nemá ráda zasolení substrátu minerálnimi látkami a studená voda může způsobit skvrny na listech. Značka na obalu...nedočetla jste se tam také,že rostlina není určena k jídlu? Občas to na nějakých vyloženě okrasných květinách z dovozu vidím a říkám si, kam až to šílenství předpisů dojde. Ale zřejmě je třeba některé spotřebitele informovat,že nemají posvačit dracenu nebo africkou fialku smile. Ale to jsem odbočil...ta značka přeškrtnutých nůžek v tomto případě kupodivu znamená,že gloxinie není určená k řezu květů. Zřejmě proto,aby si ji někdo nekoupil a nechtěl si z ní dělat kytici smile. Takže se nebojte a odkvetlé květy odstřihněte, mohou i zahnívat a přenést nákazu do středu rostliny. Přeji mnoho úspěchů v pěstování a zdravím Jakub Krulich

Zahradnictví J. a Z. Krulichovi

#7 Gloxínie - rady pro pěstování | 15.04. 2010 11:26:46

srnečka
*

Dobrý den, loni jsem dostala od mamky mladou gloxínii měla jen pár květů velkých fialových. Přezimovala mě, jenže letos ty květy jsou fialovorůžové. dokonce se jeden květ skládá ze 3 fialových a jednoho růžovího lístku. Chtěla bych se zeptat jak je to možné?  Je mi to záhadou. Mám doma ještě jednu gloxínii a ta je červená. Děkuji za odpověď

cz srnečka | dvoubarevná gloxínie
dvoubarevná gloxínie
cz srnečka | na rostlině je více barev
na rostlině je více barev

#8 Gloxínie - rady pro pěstování | 15.04. 2010 17:20:39

sempraflora
*

Gloxinie mají stejné nároky jako Santpaulie, a z hlíz se pěstují podobně jakohlíznaté Begonie. Hlíza se zasadí asi do poloviny do substrátu, vršek nesmí být zasypaný. Mírná zálivka a pokojová teplota odstartuje růst pupenů a kořínků, pak je nutný dostatek nepřímého světla (ne těsně u okna, ale ne daleko od něj). Jakmile vyrostou první listy, začněte lehce přihnojovat 1x týdně slabším roztokem hnojiva. Později, až bude rostlina větší,se dávkování přiměřeně upraví. Zálivka by neměla jít přes list, ale buď přímo do květináče, nebo do podmisky.  Substrát nesmí zůstat ani suchý, ani přemokřený. Z hlízy se často nepodaří vypěstovat pravidelnou košatou rostlinu, ale při troše štěstí, a to Vám přeji, se dočkáte pěkných macatých květů:-)

#9 Gloxínie - rady pro pěstování | 03.05. 2010 11:50:15

lenkahrabalkova
*

Dobrý den. Chci se zeptat, zda mohu pro gloxinii použít klasickou hlínu pro pokojové rostlinky nebo ji mám něčím vylepšit? Děkuji. smile

#10 Gloxínie - rady pro pěstování | 03.05. 2010 12:23:28

bala

Mám gloxinii již několik let...sázím ji do zeminy pro pokojové rostliny a přidávám trochu rašeliny...zalévám do misky,nenechám ji zcela vyschnout,ovšem, přemokření nesnáší...Přeji hodně úspěchú při pěstování...

#11 Gloxínie - rady pro pěstování | 03.05. 2010 13:07:11

lenkahrabalkova
*

Děkuji moc smile

#12 Gloxínie - rady pro pěstování | 01.06. 2010 17:38:58

Silvie Plachetková
**

Dobrý den prosím o radu.Mám gloxiníi teprve chvílí,je na okně, kvete má i nové pupeny,ale jako by ohnívala pomalu,ale jistě. Dávám pozor,aby nebyla suchá ani moc mokrá, tak nevím co se děje. Děkuji za radu.

#13 Gloxínie - rady pro pěstování | 01.06. 2010 19:15:39

bala

Nepíšete,zda ji zaléváte do květináče nebo misky...je lepší ji zalévat do misky, nesnáší vodu na listech a v srdíčku... pokud tento problém není z přelití, tak bude dobré oželet letošní květy a přesadit do nové zeminy...možná ji napadli nějaké breberky....

#14 Gloxínie - rady pro pěstování | 16.06. 2010 13:44:10

Silvie Plachetková
**

Děkuji za radu. Zalévám jí do misky,to co uhnilo,jsem zlikvidovala a ona se vzpamatovala .Asi jí napadly nějaké brebeky... A pokud jde o přesazování jaká zemina je vhodná? Normálně substrát pro pokovové rostliny? Děkuji.

#15 Gloxínie - rady pro pěstování | 16.06. 2010 18:37:00

bala

Sázím ji do zeminy pro pokojové rostliny a přidávám trochu rašeliny...

Zápatí