cz
Rybíz červený (Ribes rubrum)
Rybíz červený (Ribes rubrum)
cz
Rybíz červený (Ribes rubrum)
Rybíz červený (Ribes rubrum)
cz
Rybíz červený (Ribes rubrum)
Rybíz červený (Ribes rubrum)
cz
Rybíz červený (Ribes rubrum)
Rybíz červený (Ribes rubrum)
cz
Rybíz červený (Ribes rubrum)
Rybíz červený (Ribes rubrum)
Ing. Miloš Krump: Rybíz červený - Ribes rubrum
Ribes rubrum je asi 1 m vysoký ovocný keř z čeledi Grossulariaceae s troj až pětilaločnými listy, které mají báze listů ostře vykrojené.
Rybíz červený se vyskytuje divoce zejména v lužních lesích střední a západní Evropy.

Ribes rubrum patří k nejkyselejším plodům. Šťáva z rozdrcených bobulí velice snadno nahrazuje citron. Rovněž plody smíchané s jahodami či jiným ovocem představují velice chutnou zavařeninu. V české kuchyni nahrazuje po proslazení brusinky a klikvu.

Z hlediska pěstování existují kromě červenoplodých odrůd, také odrůdy běloplodé.

Chceme-li pro přírodu něco udělat, musíme ji nejdříve dobře poznat.
Použitá literatura je k dispozici u autora příspěvků.
cz
Rybíz červený (Ribes rubrum)
Rybíz červený (Ribes rubrum)
cz
Rybíz červený (Ribes rubrum)
Rybíz červený (Ribes rubrum)
cz
Rybíz červený (Ribes rubrum)
Rybíz červený (Ribes rubrum)
cz
Rybíz červený (Ribes rubrum)
Rybíz červený (Ribes rubrum)
cz
Rybíz červený (Ribes rubrum)
Rybíz červený (Ribes rubrum)
Ing. Miloš Krump: Rybíz červený - Ribes rubrum
Ribes rubrum je opadavý beztrnitý keř, dosahující do výšky 2 m. Listy jsou široké až 10 cm, jsou okrouhlé, trojlaločnépětilaločné, na spodní straně stříbřité. Hrozny malých květů rozkvétají na jaře, v letním období pak dozrávají malé, ale velmi šťavnaté bobule, které mohou být červené nebo světle žluté či bílé. Plody jsou poměrně kyselé, ale chutné jak čerstvé tak tepelně zpracované.

Šťáva z rozdrcených bobulí červeného rybízu dokáže snadno nahradit citron, rovněž i plody promíchané s jahodami nebo s jiným ovocem poskytují velice chutnou a zdravou zavařeninu. V kuchyni nahrazuje po proslazení brusinky (Vaccinium vitis) a klikvu (Vaccinium oxycoccus).
Ribes rubrum - Rybíz červený

Ribes rubrum - Rybíz červený

Ribes rubrum - Rybíz červený

Ribes rubrum - Rybíz červený


Chceme-li pro přírodu něco udělat, musíme ji nejdříve dobře poznat.
Použitá literatura je k dispozici u autora příspěvků.
Ing. Miloš Krump: Rybíz červený - Ribes rubrum
Plody Ribes rubrum sice nevynikají zvlášť obsahovými látkami, ale přesto byly vždy oblíbeným osvěžujícím ovocem a v lidovém léčitelství se používaly jako prostředek proti hořečnatým onemocněním a střevním chorobám.

Ribes rubrum pochází ze západní Evropy, v současné době je velice dobře prošlechtěnou kulturní ovocnou dřevinou.

Rybíz se také používá k předcházení arterioskleróze a při jaterních a ledvinových chorobách.
Ribes rubrum - Červený rybíz

Ribes rubrum - Červený rybíz

Ribes rubrum - Rybíz červený - plody

Ribes rubrum - Rybíz červený - plody


Chceme-li pro přírodu něco udělat, musíme ji nejdříve dobře poznat.
Použitá literatura je k dispozici u autora příspěvků.
Další informace v článcích o rostlinách
Červený rybíz Červený rybíz - řez
Červený rybíz se v zahradách většinou pěstuje ve formě keře …