Ludmila Unzeitigová: Bez černý - významná léčivka.  Z květů můžeme vyrábět osvěžující šťávu, sirup, med nebo si jen uvařit čaj. Používá se při nachlazeních a při kašli.
Návod na šťávu: kyselina citronová 7 dkg
                            10 až 50 květů podle chuti  zalít převařenou vodou 4 l.
                             Krystalový cukr 1 kg na 4l na limonádu a 4 kg na 4l na sirup.
Množství květu a cukru si určíte sami podle toho jestli chcete mít limonádu nebo sirup. Necháme 24 hod. vyluhovat nejlépe za oknem na slunci.
Po 24 hodinách přecedit přidat cukr. Buď co nejdříve vypijeme nebo zavaříme.

Med spíš je to taková marmeláda. Naložit 50 květů do vody, nechat vyluhovat,  na druhý den přecedit a  přisypat cukr. Někdo doporučuje pektin na zhoustnutí, ale mně moc nepomohl, přidala jsem raději cukr. Povařit do zhoustnutí. Zavařit do sklenic a uschovat na zimu.
cz
Bez černý (Sambucus nigra)
Bez černý (Sambucus nigra)
cz
Bez černý - květ (Sambucus nigra)
Bez černý - květ (Sambucus nigra)
Kika: Já z květů dělám ráda kosmatice - z mléka, hladké mouky a vejce si udělám řidčí těstíčko, v něm namáčím květy i se stopkami a pak smažím na pánvi. Když je jedna strana upečená, ostřihnu nůžkami stopky a upeču z druhé strany.

Z plodů na podzim dělám marmeládu, výtečná je s přidáním jablek.