Ing. Miloš Krump: Špenát setý - Spinacia oleracea
Špenát vznikl pravděpodobně z formy Spinacia tetranda, rostoucí na jižním Kavkaze, Turkestánu, Iráku a Afganistánu. Do Evropy se dostal asi v 9. století z Blízkého Východu na území Španělska. Asi ve 13. až 14. století se rozšířil i na další území ostatní Evropy, kde se stal hojně pěstovanou zeleninou.

Špenát setý je asi 30 až 60 cm vysoká jednoletá  rostlina z čeledi Chenopodiaceae s poměrně krátkou vegetační dobou. Vytváří přízemní růžici sytě zelených listů s oválnou, zašpičatělou a laločnatou čepelí. Povrch listů je plochý nebo bublinatě vlnitý. Květy jsou zpravidla jednopohlavní. Plodem je ostrosemenná nebo kulatosemenná nažka. Špenát je rostlina dvoudomá, ale v současné době se sejí i jednodomé odrůdy. Kořen je tenký, hladký, málo rozvětvený a rozkládá se do hloubky od 0,3 až 0,4 m.

V současné době je špenát významnou surovinou pro mrazírenský průmysl, který zpracovává více než 90% celkové produkce.

Špenát obsahuje poměrně vysoký obsah minerálních látek (Ca, P, S, Mg, Fe), vitamínu C, A, B1, B2, B6, E, K. Má také vysoký obsah dusíkatých látek, cukrů. Vysoký je i obsah kyseliny šťavelové.

Spinacia oleracea - Špenát setý

Spinacia oleracea - Špenát setý


Chceme-li pro přírodu něco udělat, musíme ji nejdříve dobře poznat.
Použitá literatura je k dispozici u autora příspěvků.
Ing. Miloš Krump: Špenát setý - Spinacia oleracea
- u nás je velice oblíbenou zeleninou
- konzumní částí rostliny jsou listy
- pěstuje se z přímých výsevů
- snáší dobře chladno a některé odrůdy i přezimují
- odrůdy se dělí na ty, které se vysévají na jaře a na odrůdy pro přezimování, jež se vysévají na podzim

Z hlediska pěstování vyžaduje dobrou, živinami zásobenou půdu. Na podnebí není nijak náročný, lze ho tedy pěstovat ve všech podmínkách, pokud je dostatek srážek, tak závlahu nepotřebuje.

Jarní odrůdy se vysévají v dubnu a v květnu. Pro podzimní sklizeň pak v srpnu a k přezimování se vysévají počátkem září.

Špenát se sklízí v době, kdy jsou dostatečně vyvinuté listy. V malém se sklízí ručně odřezáváním celých růžic s kratším kořínkem. Ve velkém se sklízí mechanizovaně.

Čerstvý špenát velice rychle vadne a špatně se skladuje, proto se musí co nejdříve zpracovat.

Chceme-li pro přírodu něco udělat, musíme ji nejdříve dobře poznat.
Použitá literatura je k dispozici u autora příspěvků.
Další informace v článcích o rostlinách
Spinacea oleracea - špenát Spinacea oleracea - špenát
Špenát - zdravá zelenina Čerstvý špenát (lat. Spinacea oleracea) je zdravá sezonní zelenina s vysokým obsahem vitaminu C a minerálních látek. U nás je známo 20 druhů odrůd špenátu …
Semena-rostliny.cz | 19.08. 2011