#1 Levandule - řízkování | 18.06. 2009 09:44:54
Levandule - řízkování
Dobrý den chtěla jsem se zeptat jak se řízkuje levandule zkoušela jsem to ze semínek hodně mi jich vyklíčilo jsou asi 15cm vysoká ale bude trvat dlouho než vyrostou tak bych to chtěla zkusit řízkováním nevím jestly se to dělá z dřevnatejch větviček a nebo z mladých výhonku budu moc ráda za odpověď děkuju H.
Dotaz z internetové poradny Zahradnictví J. a Z. Krulichovi
#2 Levandule - řízkování | 20.06. 2009 20:20:32
- Rose
Re: Levandule - řízkování
LEVANDULI množíme hřížením (kopčením) nebořízkováním.
- Při kopčení na jaře přihrneme k rostlině lehkou zeminu, abychom zakryli spodní části větví.
Podpoříme vytvoření kořenů u mladých výhonků.
- Množení řízkováním na jaře z dvouletých i starších výnonů. Řízky dl. 5-8cm odebereme před vytvořením základů květenství. Za tři týdny výhony zakoření a přesazujeme je do pařeniště, kde do podzimu zesílí.
- Množení řízkováním v létě z jednoletých výhonů . Vybereme polovyzrálé řízky z nekvetoucích výhonků.
Polovyzrálé řízky jsou na vrchu měkké, na bázi tvrdé asi o délce 8-10cm. Řízky vysazujeme do hloubky 4-5cm.
K rychlejšímu zakořenění můžeme použít růstový regulátor. Sazenice ponecháme v pařeništi.
#3 Levandule - řízkování | 01.01. 2012 16:06:35
Re: Levandule - řízkování
Lépe je pěstovat levanduli ze semen neboť řízkovance mají mělkýkořenový systém a mohou přes zimu i při důkladném zakrytí vymrznout. Vlláďa
Vladimír Vytásek