Ing. Miloš Krump: Čočka jedlá - Lens culinaris
Čočka jedlá je asi 20 až 60 cm vysoká jednoletá rostlina z čeledi Fabaceae. Lodyha je větvená, je rovněž velice náchylná na poléhání. Listy čočky jsou sudozpeřené s 2 až 6 páry oválných až čárkovitých lístků, které jsou zakončeny úponkou. Lens culinaris vytváří hroznovitá květenství, která jsou složena z bílých, modrých, růžových nebo fialových květů. Čočka patří mezi samosprašné rostliny. Lusky jsou kosočtvercového tvaru a jsou ploché, lysé a krátké a obsahují 1 až 3 semena, která mohou být jednobarevná (v barevném provedení od bílé, šedé, zelené, hnědé až po tmavě modré či černé) nebo s kresbou.

Čočka jedlá patří k nejstarším kulturním plodinám. Její semena byla nalezena v egyptských pyramidách z dob 2 000 let před naším letopočtem. Tato rostlina je velice hodnotná a na trhu poměrně žádaná. Nutriční hodnota je značně vysoká. Čočka obsahuje asi 22 až 28 % dusíkatých látek, dále jsou zde zastoupeny vitamíny ze skupiny B a minerální látky. Sláma čočky představuje velice hodnotné krmivo pro dobytek.

Chceme-li pro přírodu něco udělat, musíme ji nejdříve dobře poznat.
Použitá literatura je k dispozici u autora příspěvků.
cz
Čočka jedlá (Lens culinaris)
Čočka jedlá (Lens culinaris)
cz
Čočka jedlá (Lens culinaris)
Čočka jedlá (Lens culinaris)
cz
Čočka jedlá (Lens culinaris)
Čočka jedlá (Lens culinaris)
cz
Čočka jedlá (Lens culinaris)
Čočka jedlá (Lens culinaris)