Ing. Miloš Krump: Řepa salátová - Beta vulgaris ssp. vulgaris var. conditiva
Řepa salátová je dvouletá rostlina, která náleží do čeledi Brassicaceae. Listová růžice je tvořena z dlouze řapíkatých, tupě vejčitých lesklých listů. Řapíky a nervatura listové čepele jsou zabarveny do červené barvy. Ve druhém roce se objevuje asi 60 až 120 cm vysoký stonek, který se větví v květní latu. Květy mají zelenožlutá okvětí. Po odkvětu se vytváří útvar nepravých plodů tzv. klubíček, která obsahují 3 až 4 semena.
Editoval krumpold (06.01. 2014 21:20:14)

Chceme-li pro přírodu něco udělat, musíme ji nejdříve dobře poznat.
Použitá literatura je k dispozici u autora příspěvků.
cz
Řepa salátová (Beta vulgaris ssp vulgaris var conditiva)
Řepa salátová (Beta vulgaris ssp vulgaris var conditiva)
cz
Řepa salátová (Beta vulgaris ssp vulgaris var conditiva)
Řepa salátová (Beta vulgaris ssp vulgaris var conditiva)
YOS: Právě dnes Kluci v akci vařili polévku z červené řepy. Recept na polévku z červené řepy: Osmažili na kousky nakrájenou cibulku se semínky anýzu a fenyklu, přidali na kostky nakrájenou červenou řepu a orestovali. Zalili vodou, ještě přidali tymián a vařili do měkka. Rozmixovali ponorným mixérem a ochutili rozetřeným česnekem se solí, pepřem a čili,  V misce do kyselé smetany zamíchali sekanou zelenou petržel. Polévku nalili do talíře a doprostřed dali velkou lžíci té kyselé smetany.

Červená řepa obsahuje pro nás nejzajímavější kyselinu listovou, sodík, draslík a jód. Blahodárně působí na naše játra, které čistí. Povzbuzuje a neutralizuje naše tělo, které spořádá velké množství kyselinotvorných potravin a tekutin. Snižuje krevní tlak. Kyselina listová se podílí na tvorbě červených krvinek.

Všechno jde tak, jak má jít.
Marie Fárová: Řepa červená - Beta vulgaris var. vulgaris
Čeleď: Chenopodiaceae - merlíkovité

Červenou řepu jsem fotila u mé kamarádky, bohužel v té době měli u sebe dvě vnučky a záhony byly nevypleté a tak jsem sem dala jen jednu fotku. U nich se na červenou řepu nedá dopustit, je to pro ně jedna z nejcennějších zelenin.
cz
Řepa červená (Beta vulgaris var vulgaris)
Řepa červená (Beta vulgaris var vulgaris)
Ing. Miloš Krump: Řepa salátová - Beta vulgaris ssp. vulgaris var. conditiva
Další názvy: řepa červená

Konzumní částí řepy salátové je její zdužnatělý kořen, který může mít různý tvar (např. kulatý, plochý či protáhlý). Barva řepy je jak na povrchu tak uvnitř kořene intenzivně tmavě až krvavě červená.

Červená řepa je u náš velice důležitou zeleninou, neboť obsahuje látky, které jsou potřebné pro výživu člověka. Má rovněž i léčivé účinky. Konzumuje se jak syrová, tak vařená či konzervovaná.

Chceme-li pro přírodu něco udělat, musíme ji nejdříve dobře poznat.
Použitá literatura je k dispozici u autora příspěvků.
cz
Řepa salátová (Beta vulgaris ssp vulgaris var conditiva)
Řepa salátová (Beta vulgaris ssp vulgaris var conditiva)
cz
Řepa salátová (Beta vulgaris ssp vulgaris var conditiva)
Řepa salátová (Beta vulgaris ssp vulgaris var conditiva)
cz
Řepa salátová (Beta vulgaris ssp vulgaris var conditiva)
Řepa salátová (Beta vulgaris ssp vulgaris var conditiva)
YOS: Řepa červená - Beta vulgaris var. rubra
Čeleď: Chenopodiaceae - merlíkovité

Klíčivost semen drží 4-5 let.

Sázíme: od března do července s časovými odstupy, abychom měli stále mladé řepy. Sázíme 2 cm hluboko, vzdálenost řádků 15 cm, po vzejítí vyjednotíme na vzdálenost jednotlivých rostlinek na 5cm. Vhodné sázet vedle cibule, Aksamitník-afrikán, fazolí nebo kedluben.

Sklízíme: od července do října. V říjnu nesklizené řepy povytáhneme, necháme na záhonu a zakryjeme slámou, nebo přikryjeme hlínou pro pozdější spotřebu. Nezapomeňte si místo dobře poznačit.Vhodné sázet vedle cibule, aksamitníku, fazolí nebo kedluben.

Hnojení: Nehnojíme organickým hnojivem, protože by se v kořenech řepy kumuloval dusík. Hnojíme kompostem, nebo NPK hnojivem. Také se doporučuje ledek amonný s vápencem (35-70 g na m2).
Editoval YOS (01.02. 2015 15:03:03)

Všechno jde tak, jak má jít.
cz
Červená řepa (Beta vulgaris)
Červená řepa (Beta vulgaris)
cz
Řepa červená, semena (Beta vulgaris varrubra)
Řepa červená, semena (Beta vulgaris varrubra)
Ing. Miloš Krump: Řepa salátová - Beta vulgaris ssp. vulgaris conditiva
Řepa salátová vznikla z plané přímořské řepy. Je velice významnou konzervárenskou surovinou pro svoje intenzivní zabarvení a charakteristickou chuť. Slouží také k extrakci červeného barviva, jež se používá v potravinářském průmyslu k přibarvování šťáv, sirupů, kompotů a jamů.

Řepa salátová je dvouletá, cizosprašná, větro i hmyzosnubná rostlina.
Tvar bulvy může být:
- plochý
- ploše kulovitý
- kulovitý
- široce kuželovitý
- válcovitý
- dlouze kuželovitý

Řepa salátová obsahuje asi 8 až 12 % sušiny, 1,2 % vlákniny, 1,2 % popelovin, nízké je obsah bílkovin, vyšší naopak obsah cukrů asi 7 až 7,5 %. Výrazná je i typická chuť způsobená kyselinou jablečnou, vinnou, citrónovou a šťavelovou.
Charakteristické zbarvení je způsobené antokyanem dobře rozpustným ve vodě.
Beta vulgaris - Červená řepa, varrubra

Beta vulgaris - Červená řepa, varrubra

Beta vulgaris ssp vulgaris var conditiva - Řepa salátová

Beta vulgaris ssp vulgaris var conditiva - Řepa salátová

Beta vulgaris - Červená řepa - kořen na misce

Beta vulgaris - Červená řepa - kořen na misce


Chceme-li pro přírodu něco udělat, musíme ji nejdříve dobře poznat.
Použitá literatura je k dispozici u autora příspěvků.