Ing. Miloš Krump: Využití plodů a semen
Plody a semena poskytují nejen člověku, ale i hospodářským zvířatům řadu velice důležitých potravin a krmiv. Jejich využití spočívá nejen v syrovém stavu, ale mohou se konzumovat i různě upravené. Patří sem nejrůznější druhy ovoce (např. jablka, hrušky, pomeranče, banány)  a zeleniny (rajčata, papriky, okurky).

V potravinářském průmyslu mají své uplatnění také nejrůznější plody jako koření (např. Foeniculum vulgare nebo Capsicum anuum) či jako pochutiny (Papaver somniferum, Sanapis alba). Rovněž plody Theobroma cacao  či Coffea arabica mají své specifické využití.

Mezi velice důležité potraviny patří rovněž plody obilnin (např. Triticum aestivum, Hordeum vulgare, Secale cereale, Avena sativa, Oryza sativa či Zey mays) a luskovin (např. Pisum sativum, Lens culinaris, Glycine soja, nebo Arachis hypogaea).

Ve farmaceutickém průmyslu mají své specifické využití také semena Linum usitatissimum nebo Carum carvi.
Editoval krumpold (07.01. 2013 17:31:21)

Chceme-li pro přírodu něco udělat, musíme ji nejdříve dobře poznat.
Použitá literatura je k dispozici u autora příspěvků.