Ing. Miloš Krump: Využití stonku
Stonky celé řady kulturních a planých rostlin mají značný hospodářský význam. Jako potravina se v lidské výživě uplatňují stonkové či oddenkové hlízy (např. Solanum tuberosum). Jako zelenina se využívají např. mladé nezelené výhonky Asparagus officinalis v tropech pak mají své specifické využití mladé výhonky rodu Bambusa.
V potravinářském průmyslu mají své specifické využití např. stonky Saccharum officinarum, jako koření se využívají oddenky Zingiber officinale nebo kůra Cinnamomum zeylanicum. Ve farmaceutickém průmyslu nachází své uplatnění krycí pletivo Cinchona sp., sklerenchymatická vlákna lýkové části cévních svazků (např. Cannabis sativa nebo Linum usitatissimum) mají své využití hlavně v textilním průmyslu. V dřevozpracujícím průmyslu se využívá dřevo mnoha nejrůznějších stromů pro získávání tříslovin, barviv, celulózy, ale také hraje důležitou roli při výrobě papíru, nábytku či hudebních nástrojů. Dřevo se rovněž používá k výrobě dřevěného uhlí nebo má využití jako palivo.

Chceme-li pro přírodu něco udělat, musíme ji nejdříve dobře poznat.
Použitá literatura je k dispozici u autora příspěvků.