jitula: Dobrý den,
potřebovala bych poradit s několika otázkami do zahradnického kvízu, mám svoje tipy, ale nevím, jesli jsou správné.

1. Tabák (Nicotiana) je příbuzný s:
a) blínem
b) rulíkem zlomocným
c) s oběma

2. Ucháč obecný je houba:
a) jedlá
b) mírně jedovatá
c) prudce jedovatá

3. Avantgarde F1 je odrůda:
a) okurky
b) melounu
c) papriky

4. Více oleje obsahují semena slunečnice se slupkou:
a) černou
b) pruhovanou
c) oba druhy stejně

5. Čemeřice nejčastěji napadají:
a) puklice
b) třásněnky
c) škůdci je nenapadají

6. Listovou bázi najdete:
a) na špičce listu
b) ve středové žilnatině
c) u řapíku

7. Čarověník se nejčastěji vyvine na:
a) jehličntých stromech
b) listnatých stromech
c) vřesovištních rostlinách

8. Moluscocidy se používají proti:
a) mšicím
b) slimákům
c) housenkám

9. Dvoubarevné květenství má:
a) česnek kuchyňský
b) česnek medvědí
c) česnek kulatohlavý

10. Hlodáš evropský (Ulex europaeus) je:
a) letnička
b) trvalka
c) dřevina

Za pomoc předem děkujeme
YOS: Moje výsledky:  1.c,  2.b,  3.a,  4.c, 5.c,  6.c,  7.a,  8.b,  9.c,  10.c. Jitulo hodně štěstí.

Všechno jde tak, jak má jít.
YOS: Jsem ráda, že jste se ozvala. Podívala jsem se ucháčovi pořádně na kloub.  Většina druhů ucháčů jsou po uvaření jedlé houby. Obsahují jedovatou látku gyromitrin, která se vařením a sušením ztrácí. Takže babo raď. Myslí syrové houby nebo vařené? Vzhledem k latinskému názvuucháče obecného Gyromitra esculenta - že hlavní název je název jedovaté látky, napište raději 'c'. I když druhé jméno esculenta znamená 'jedlý'. Poslední zprávy říkají, že je to záhadná látka. Někdy je příšerně jedovatá a někdy ne. Byly zaznamenány i smrtelné případy, takže je prudce jedovatá. Máte pravdu. 'c'.

Všechno jde tak, jak má jít.
YOS: Česnek okrasný -  zkopírovala jsem text z Novinky.cz. '' Když se v červnu kvítky prodírají z papírovitého obalu, mají zelenou barvu. Tu zakrátko střídají růžové tóny, které postupně tmavnou. Nějakou dobu je květenství dvoubarevné – jedna polovina vínová, druhá zelená. Teprve v dospělosti se celé zabarvuje do purpurového odstínu''.

Všechno jde tak, jak má jít.
janasv: Dobrý den, potřebovala bych si ověřit zda máte stejně odpovědi na otázky z dubnové části kvízu Flóry:
11 a (Kde budete hledat brachyblasty? - na větvičkách)
12 c (Proti komu se nasazuje dravý roztoč - proti sviluškám)
13 c (Co je sekundární nebo druhotná nákaza - infekce mechanického poškození ovoce a zeleniny)
14 a (Rouby z ovocných stromů se nejčastěji řezou - v době vegetačního klidu)
15 b (Řízky pokojových rostlin se odebírají - na jaře)
Máte to stejně? Díky za odpověď.