janko39: Osobní zkušenost se zpracováním plodů čer.jeřábu nemám,měl jsem pouze možnost ochutnat kompot a marmeládu. Mohu Vám ale dát tip na webovou stránku,kde najdete přímo recepty. Najděte si , klikněte na "vaření a recepty",dál na "zavařování" a tam už je článek s nadpisem Aronie, sladká a zdravá... a vpravo vedle fotky plodů už začínají jednotlivé recepty. Přeji dobré pořízení!
Rose: Jablka  (1 kg) nastrouháme nahrubo i se slupkou, přidáme skořici, citronovou kůru a vodu. Vaříme 10 minut, pak přidáme cukr   (1 kg) a po jeho rozpuštění jeřabiny (1 kg). Velmi prudce vaříme dalších 15 minut, mají-li jablka mnoho šťávy, vaříme i déle. Nakonec přidáme petol. Ještě horký džem plníme do sklenic. Uchováváme v chladu.
Další informace v článcích o rostlinách
Aronia melanocarpa - temnoplodec, černý jeřáb Aronia melanocarpa - temnoplodec, černý jeřáb
Perspektivní menší keř černého jeřábu s narůžovělým květem a téměř černými jedlými plody si najde místo i na malé zahrádce. Vyžaduje kyselejší a vlhčí půdu, vhodný jako doplněk vřesovištních partií …