Ing. Miloš Krump: Sója luštinatá - Glycine max
Glycine max je jednoletá, samosprašná asi 60 až 90 cm vysoká rostlina z čeledi Fabaceae. Listy jsou složené, trojčetné a dlouze řapíkaté. Lodyha sóji je silná a obvykle složená z 10 až 15 článků. Lodyha, listy a větve jsou ochlupené. V úžlabí listů vyrůstá hrozen s 5 až 10 drobnými kvítky, jež mají bílou, růžovou nebo fialovou barvu. Plodem sóji jsou 1 až 4 semenné asi 3 až 6 cm dlouhé lusky, nejčastěji světle hnědé, hnědé či černé barvy.

Synonyma: Dolichos soja, Glycine gracilis, Glycine hispida, Glycine soja, Glycine ussuriensis, Phaseolus max, Soja hispida, Soja max

Chceme-li pro přírodu něco udělat, musíme ji nejdříve dobře poznat.
Použitá literatura je k dispozici u autora příspěvků.
cz
Sója luštinatá (Glycine max)
Sója luštinatá (Glycine max)
cz
Sója luštinatá (Glycine max)
Sója luštinatá (Glycine max)
cz
Sója luštinatá (Glycine max)
Sója luštinatá (Glycine max)
cz
Sója luštinatá (Glycine max)
Sója luštinatá (Glycine max)
cz
Sója luštinatá (Glycine max)
Sója luštinatá (Glycine max)
Ing. Miloš Krump: Sója luštinatá - Glycine soja
Semena sóji mají kulatý, elipsovitý či podlouhlý tvar. Barva semen je nejčastěji žlutá, hnědá, šedá, zelená, černá či mramorovaná.

Sója luštinatá je z biologického hlediska luskovina, z hospodářského hlediska se řadí z hlediska produkce mezi olejniny.
Ze všech pěstovaných luskovin má semena s nejvyšším obsahem dusíkatých látek (35 až 45%) a velice dobrou skladbu esenciálních aminokyselin. Obsahuje rovněž i 18 až 22% tuku, 1,8 až 3,2 % lecitinu, 4 až 6 % minerálních látek a široké spektrum vitamínů např. A, B, D, E.

Hlavní využití má sója v tukovém průmyslu, jehož hlavním produktem je nejen kvalitní sójový olej, ale také tzv. extrahované šroty.

Z hlediska výživy hospodářských zvířat hraje sója také velice důležitou roli, neboť bílkovinné komponenty jsou důležitou součástí krmných směsí. Sóju lze rovněž zkrmovat a to v podobě zelené hmoty, sena či slámy.

Sója má své opodstatněné využití také v potravinářském průmyslu, kde se využívají buď celá semena v nejrůznějších úpravách, nebo po technologické úpravě, kde se z nich získává celá řada výrobků, např. mouka, krupice, olej, sýry, sojové maso, či polévkové koření. 

Mezi další přednosti patří agronomický význam, neboť sója jako tzv. leguminóza dokáže poutat vzdušný dusík a část ho umí i zanechat pro následné rostliny.

Chceme-li pro přírodu něco udělat, musíme ji nejdříve dobře poznat.
Použitá literatura je k dispozici u autora příspěvků.
cz
Sója luštinatá - semena (Glycine max)
Sója luštinatá - semena (Glycine max)