Ing. Miloš Krump: Pšenice špalda - Triticum spelta
Pšenice špalda staročesky též nazývaná samopše je historickým obilním druhem, který se hojně vyskytoval ve středomořské a černomořské oblasti.

Zrno zůstává obaleno v pluchách a musí být dodatečně vyloupáno. Obal z pluch chrání zrno před houbovými chorobami či jinými zárodky různých mikroorganismů.

Ze špaldy se připravují těstoviny, dále pak vločky na musli, zvláštností jsou pak nedozrálé obilky, tzv. zelená zrna, případně mírně uzená či pražená, jež slouží k přípravě svátečních polévek.

Z mouky se připravuje mnoho druhů např. pečiva, dále jsou to pak palačinky, krupice na kaše, kávové náhražky a pivo. Celá zrna slouží pro makrobiotickou stravu.

Chceme-li pro přírodu něco udělat, musíme ji nejdříve dobře poznat.
Použitá literatura je k dispozici u autora příspěvků.
cz
Pšenice špalda - zrno (Triticum spelta)
Pšenice špalda - zrno (Triticum spelta)