Ing. Miloš Krump: Celer řapíkatý - Apium graveolens var. dulce
Čeleď: Apiaceae
Celer řapíkatý byl už pěstován v antických dobách. Do Evropy se dostal na počátku středověku z Itálie.

Pěstuje se hlavně v přímořských státech Evropě, kde se mu velice dobře daří.

V prvním roce vytváří růžici nadzemních listů se silnými řapíky, jež mohou být zelené, žluté, bělavé či žlutobílé barvy. Ve druhém roce se vytváří asi 100 až 150 cm vysoká květní lodyha se složenými okolíky. Květy jsou drobné a mají bílou barvu.

Typické aroma vytváří silice se složkou sedanolid. Obsahuje rovněž glykosidy apiin a limonen. Celer řapíkatý má také diuretické účinky díky vysokému obsahu minerálních látek, vápníku a sodíku.

Využívá se především při přípravě polévek, příloh či do zeleninových salátů.

Chceme-li pro přírodu něco udělat, musíme ji nejdříve dobře poznat.
Použitá literatura je k dispozici u autora příspěvků.
cz
Celer řapíkatý (Apium graveolens var dulce)
Celer řapíkatý (Apium graveolens var dulce)
cz
Celer řapíkatý (Apium graveolens var dulce)
Celer řapíkatý (Apium graveolens var dulce)