Ing. Miloš Krump: Hořčice sareptská - Brassica juncea
Synonyma: Brassica argyi, Brassica arvensis var. juncea, Brassica besseriana, Brassica cernua, Brassica integrifolia, Brassica japonica, Brassica juncea var. crispifolia, Brassica juncea var. japonica, Brassica willdenowii, Sinapis cernua

Další názvy: hořčice indická, brukev sítinovitá

Brassica juncea je jednoletá asi 50 cm vysoká rostlina z čeledi Brassicaceae. Má světle až temně zelené, někdy i nafialovělé či načervenalé hladké, zkadeřené listy se zdužnatělými řapíky, s kterými tvoří bohatou přízemní růžici. Brassica juncea je typická dlouhodenní rostlina.

Pochází z jižního Tibetu a z oblasti na hranici Indie a Číny. Má velmi široké využití. Ze syrových listů se připravují saláty. Listy mají značné množství vitamínu C, usušené a rozemleté se používají jako koření. Celá rostlina, zejména pak semena jsou prostoupena hořčičnou silicí s peprnou chutí, která má dietetické a léčivé vlastnosti. Ve východoasijských zemích se z rozemletých semen připravuje stolní hořčice. Semeno též obsahuje velké množství oleje (až 35%)

Chceme-li pro přírodu něco udělat, musíme ji nejdříve dobře poznat.
Použitá literatura je k dispozici u autora příspěvků.
cz
Hořčice sareptská - semena (Brassica juncea)
Hořčice sareptská - semena (Brassica juncea)