#1 17.03.2009 21:38:14

Marta Vlasáková
*

Borovice černá - řez

Mám černou borovici asi 2m vysokou a chtěla bych ji udržet v této výšce. Mohu ji v květnu zastřihnout? Děkuji za odpověď. Marta Vlasáková

#2 22.03.2009 19:32:43

houba

Re: Borovice černá - řez

Lepší je vylamovat nové přírůstky než ji stříhat.

#3 28.03.2009 17:49:49

janko39

Určitou dobu je možné borovice udržovat v požadované výšce a tvaru každoročním zakracováním mladých,ještě měkkých výhonů do poloviny května (podle mých osobních zkušeností nejlépe 8.-10.května).
  Je třeba zastříhnout všechny výhony přibližně v polovině jejich délky.V průběhu roku se vytvoří na zakráceném výhonu několik adventivních pupenů,z nichž příští rok vyraší nové výhony.Do jisté míry se strom tímto způsobem i zahustí.Nevím ale,jak dalece se toto uplatní u černé borovice - já jsem doposud zakracoval jen borovice kleče,a u těch to funguje.Bývalo by bylo vhodnější,kdybyste zvolila jiný kultivar,nebo druh borovice - u borovice černé mi to dost připadá jako mrzačení - ale je to jen můj osobní názor.

#4 30.03.2009 18:38:00

houba

Je pravda,že tímto způsobem se dají borovice udržovat.Dělám to takto s borovicí,která je vysoká asi taky dva metry a i s klečí,ale je to pracnější a i když pomalu,stále narůstají.

Vyhrajte předplatné časopisu Naše krásná zahrada

Články: Jehličnany

Pinus nigra - borovice černáhavlis13.06.2008
Synonymum: Pinus austriaca | Borovice jsou nádherné stromy, které najdete v širokém pásmu klimatu - od chladných severských zemí, až po rozpálené přímořské pláně. Bylo vyšlechtěno mnoho odrůd, přesto nejkrásnější jsou divoce rostoucí borové hvozdy, kterým nikdo neurčoval místo ani velikost. Borovic ...
Pinus nigra - borovice černá
Pinus nigra 'Brepo' ® - borovice černáhavlis02.03.2009
Velmi ozdobná zakrslá forma borovice černé na kmínku - čarověníku . Pochází ze Švýcarska a jméno kultivaru bylo raději změněno z původního Pierrick Brégeon na Brepo®, což už si dokáží zapamatovat a hlavně správně napsat v celé Evropě. Tuto odrůdu zdobí dlouhé jehlice a hustá koruna. ...
Pinus nigra 'Brepo' ® - borovice černá
Pinus nigra 'Hornibrookiana' - borovice černázahrady-rostliny17.08.2008
Původ: Odrůda vyšlechtěna v roce 1932 (Slavin). Původní druh rozšířen téměř po celé jižní Evropě od Španělska až po Krym a Malou Asi. Přirozeným výskytem zasahuje severně až do Rakouska, kde vystupuje až do výšky asi 1400 m n.m. Vzhled: Pomalu až zakrsle rostoucí borovice , koruna v mládí široce ku ...
Pinus nigra 'Hornibrookiana' - borovice černá

Zápatí