Nejste přihlášen(a)

českyslovenskyenglishdeutschpolsky

#1  Rozchodníky - pěstování | 23.05. 2012 08:59:44

Marvella

Rozchodníky - pěstování

Dobrý den všem! Už druhý rok mi hned ze začátku růstu začínají odspoda vyholovat rozchodníky a já si nevím rady co s tím. Nejdříve začnou listy flekatět, osychat a pak postupně opadávají. Rostliny na podzim ale krásně kvetly jako jindy. Máte s tím prosím někdo zkušenost. Díky za každou radu. Marcela

cz Marvella | Rozchodník (Sedum)
Rozchodník (Sedum)
Rozchodník (Sedum)
Rozchodník (Sedum)

#2  Rozchodníky - pěstování | 23.05. 2012 10:08:57

wochozsky

Re: Rozchodníky - pěstování

S něčím podobným jsem se dosud u rozchodníků nesetkal. Na listech je vidět skvrny, což může být důsledek napadení buď houbovou chorobou nebo larvami nějakého mola. Ty vyžírají listový parenchym pod pokožkou listu a dělají chodbičky s tmavým tečkovitým trusem.
Když ty poškozené listy důkladně prohlédnete, nejlépe lupou, možná tam nějakou larvu najdete. V takovém případě doporučuji napadené listy otrhat a spálit. Nebudou-li tam larvy, asi to bude houba.
Určitě ale nepochybíte, když rozchodník přesadíte, i v této době a budete jej sledovat.

#3  Rozchodníky - pěstování | 23.05. 2012 10:41:58

YOS

Mně to připadne, že kořeny mají málo místa, aby rostlinu stačily vyživit. Krásně začne růst, ale pak živoří. Vedle roste  bohyška s obrovským balem kořenů, které se snaží živiny brát pro sebe. Takový zlodějíček. Já bych rozchodník, který má taky pořádné kořeny přesadila, aby měl více místa a mohl se pěkně rozrůstat.

Všechno jde tak, jak má jít.

#4  Rozchodníky - pěstování | 23.05. 2012 11:07:41

Marvella

Děkuji za rady, ale mám ten problém od loňska u všech rozchodníků na celé zahradě. U bohyšky asi moc místa nemají, ale jinde ano, tak tím to asi nebude.Také mě napadla nějaká houba nebo přemokření? Letos mi dokonce některé rozchodníky vůbec nevyrazily, bohužel...

Zápatí