#1 11.08.2008 23:44:35

Douglaska
*
Místo: Poprad

Melissa officinalis - medovka lekárska

Na jar som si posadila do kvetináča Medovku lekársku zo semienok, ktoré som si kúpila v obchode. Rastie EXTRÉMNE pomaly - teraz má 2 - 3 mm a listy má miestami sfarbené do červena. Vonia za citrónom, ako by medovka mala voňať.
Mám ju umiestnenú na balkóne, na slnečnom mieste. Je toto chyba ?

„ Rostouci strom je živý symbol pokrokového národa “
„ Buďme přáteli našich velkých dřevin a vysazujme je ve velkém počtu “

#2 12.08.2008 09:09:19

garten-a
Administrator

Re: Melissa officinalis - medovka lekárska

Garten.cz

#3 13.08.2008 13:59:12

admar

Meduňce vyhovuje slunce, ale mladé rostliny by se před přímým sluncem měli chránit. Asi je lepší koupit si přímo rostlinu nebo od známého kousek odkopnout a zasadit, rychle se ujme a dokáže vám, že je to v podstatě plevel smile

#4 05.06.2009 11:01:09

Melissa
**

Meduňka je moje oblíbená bylinka jak asi naznačuje zasvěceným můj nick :-) a musím souhlasit s "admar" - roste jako plevel. Na záhonu se jí daří opravdu asi nejlépe, ale pokud ji chcete pěstovat doma, doporučovala bych větší nádobu (cca 10l) a opravdu požádat někoho o odkopnutí už dospělé rostliny. Můžete sklízet buď jednotlivé lístky k okamžitému použití nebo několikrát za sezónu ostříhat cca 10 - 15 cm nad povrchem půdy a v kytičkách usušit ve stínu na vzdušném místě.
Právě jsem si všimla, že příspěvek je téměř rok starý, takže jsem tu s křížkem po funusu, za což se omlouvám, ale snad bude má rada k užitku někomu jinému...wink

Články: Bylinky a koření

Melissa officinalis - meduňka lékařskánasekrasnazahrada10.01.2008
Teplomilná, medonosná meduňka lékařská s vůní citronu je u nás zimovzdorná a vytrvalá. Staří Římané ji nazývali apiastrum – hvězda včel. Začátkem 17. století řád bosých karmelitánů proslavily karmelitské kapky, jejichž základem je výluh z meduňky a menšího podílu dalších léčivých rostlin. Také patří ...
Melissa officinalis - meduňka lékařská

Zápatí