YOS | Řiimbaba obecná (Pyrethrum parthenium)#1 Řimbaba obecná - Pyrethrum parthenium | 25.07. 2011 15:17:25
- YOS
Řimbaba obecná - Pyrethrum parthenium
Velice vděčná, okrasná a aromatická trvalka. Kvete od června do října. Pěkně vyplňuje místa, kde se nic nehodí nebo už nevejde. Mám 2 druhy. Květy jednoduché a květy plné. Existuje spousta dalších kultivarů. Stačí jednou zasadit a už se vám bude sama rozmnožovat. Vytváří velké množství semínek. Lehce se vytrhává. Rozkvetlé větvičky jsou krásné ve vázičce i s jinými květy. Lze ji využít i jako léčivku. Prý denně 1 lístek, např. mezi chleba vyléčí migrénu.
Synonyma: Chrysanthemum parthenium, Matricaria parthenium, Tanacetum parthenium
Další názvy: vratič řimbaba
Všechno jde tak, jak má jít.
| |
| Fórum | Téma |
| Trvalky A-Z | Řimbaba - Pyrethrum Řimbaba růžová - Pyrethrum roseum |
#2 Řimbaba obecná - Pyrethrum parthenium | 25.07. 2011 19:02:08
- Marie Fárová
Re: Řimbaba obecná - Pyrethrum parthenium
YOS, pod latinským názvem Tanacetum parthenium mám uložen vratič řimbabu - bohužel nekvalitní fotky, pod latinským názvem Pyrethrum parthenium řimbabu obecnou.
#3 Řimbaba obecná - Pyrethrum parthenium | 26.07. 2011 16:17:24
- wochozsky

YOS napsal(a):
Velice vděčná, okrasná a aromatická trvalka. Kvete od června do října. Pěkně vyplňuje místa, kde se nic nehodí nebo už nevejde. Mám 2 druhy. Květy jednoduché a květy plné. Existuje spousta dalších kultivarů. Stačí jednou zasadit a už se vám bude sama rozmnožovat. Vytváří velké množství semínek. Lehce se vytrhává. Rozkvetlé větvičky jsou krásné ve vázičce i s jinými květy. Lze ji využít i jako léčivku. Prý denně 1 lístek, např. mezi chleba vyléčí migrénu.
Potvrzuji - tato řimbaba se velmi snadno rozšiřuje samovolným výsevem a může se stát i plevelem. V literatuře je uváděn léčivý účinek nálevu ( čaje ) z kvetoucí natě rostliny na potlačování migrény - 2 - 3 šálky denně.
#4 Řimbaba obecná - Pyrethrum parthenium | 10.08. 2011 21:49:06
- YOS
Maruško, v těch latinských názvech je guláš. Já se řídím podle Biolib. Podle něj rod Pyrethrum jsou řimbaby, tedy řimbaba obecná - Pyrethrum parthenium (synonym, starý název byl Tanacetum parthenium - vratič řimbaba). Tanacetum jsou vratiči. Vratič obecný- Tanacetum vulgare. Já jsem si ty moje řimbaby opravila na nový název. Můžete to udělat taky. Srdečně Vás zdravím a posílám sluníčko, kterého je letos tak málo. ![]()
#5 Řimbaba obecná - Pyrethrum parthenium | 10.08. 2011 22:09:18
- Marie Fárová
#6 Řimbaba obecná - Pyrethrum parthenium | 10.08. 2011 22:36:26
- YOS
Maruško, četla jsem jen příspěvek a nevšimla jsem si správného pojmenování.
Ještě hledám Vratič řimbaba x Snow Crown - Nejde mi to pojmenování do hlavy a ani na internetu jsem nic podobného nenašla. Květ mi připomíná chrysanthemu, ale ty listy ????. Nevíte náhodou, zda je to trvalka? Ráda bych si je uložila, ale potřebuji mít jistotu, že je to správně. Možná mi to objasníte.
#7 Řimbaba obecná - Pyrethrum parthenium | 10.08. 2011 23:16:01
- Marie Fárová
YOS, neukládejte. Dívala jsem se teď na netu na vratič řimbaba x Snow Crown a listy má opravdu jiné než ten můj. Cedulka byla zapíchnutá v této květině, ale zřejmě neodpovídala správné rostlině. Doufám, že se do Botanické zahrady brzy dostanu a název dám do pořádku.
#8 Řimbaba obecná - Pyrethrum parthenium | 12.01. 2012 20:08:22
Řimbaba obecná může vyléčit migrénu pouze z nemocí horka, pokud je nemoc způsobena chladem většinou nepomůže a zde je lepší používat byliny s obsahem kys.salyciové např. vrbová kůra nebo tužebník. Vláďa
Vladimír Vytásek
#9 Řimbaba obecná - Pyrethrum parthenium | 20.04. 2012 08:38:59
- Růžena Mikulová
Ano, o léčivých účin Nechají se koupit i kapky, ale ty si necháme radši na zimu, v létě nám pomůže čerstvá, může léčit i zdobit ![]()
#10 Řimbaba obecná - Pyrethrum parthenium | 03.05. 2012 10:52:47
- fragaria
- **
Řimbabu jsem sháněla horko těžko, ale nakonec ji mám. Právě jsem ji vysela, tak doufám, že zdárně poroste. Pak se pochlubím s fotkama
#11 Řimbaba obecná - Pyrethrum parthenium | 04.05. 2012 11:57:24
- misoska
teď jsem se musela zasmát.. shánět řimbabu.. ale proč ne... směji se proto, že já ji mám na zahradě jako plevel, když ji nechám na podzim vysemenit, na jaře mám plno semenáčků, řimbaba, kam se podíváš...
)) dokonce se u nás doma používá rčení mého táty, když chce popsat nějakou kytku na mé zahradě, tak řekne: no víš, to ti tam roste vedle té - řimbaby... každá kytka je pro něj řimbaba
))
#12 Řimbaba obecná - Pyrethrum parthenium | 04.05. 2012 22:39:38
- YOS
Misoska - taky ji mám jako plevel v NL, ale do Česka jsem si ji musela přivézt. Na Jižní Moravě zkrátka není. Nějak se jí však tady moc nedaří. Zřejmě ji v Česku chybí dusík, tak se dusí
Má ráda teplo, půdu s vyšším obsahem dusíku a snese dost sucho.
#14 Řimbaba obecná - Pyrethrum parthenium | 04.07. 2012 13:30:17
- felis
- Místo: Vsetín
Tak se vám přiznám, že jsem tuto kytičku viděla u kamarádky. Ano roste jí to jako plevel, také ji měla kde se dá. Tak jsem se vypravila do zahradnictví, že tam zakoupím semena. Samozřejmě nic. Nejspíš jsem už přišla s křížkem po funuse. Vyprodáno nebo je prostě vůbec neměli.
Nakonec jsem dostala od kamarádky tuto, co je na fotu. Dnes jsem zjistila, že je jich hodně druhů. Jedna hezčí než druhá. Je to opravdu velice nenáročná rostlinka, která sice chutná mšicím, snadno se rozmnožuje semeny a roste celkem všude. Na to, jak je nenápadná a skromná, je v truhlících i na záhonech silně dekorativní.
#15 Řimbaba obecná - Pyrethrum parthenium | 18.08. 2012 20:43:43
- Miloslava Kadlecová