Nejste přihlášen(a)

českyslovenskyenglishdeutschpolsky

#1  Ostropestřec mariánský - pěstování | 27.05. 2012 19:36:06

Květule
*

Ostropestřec mariánský - pěstování

Příspěvek se týká bylinek, léčivých možností,hlavně pěstování. Na tyto stránky jsem se dostala kvůli jedné bylince - bodláku. Ostropestřec marianský, možná i jiné druhy, které by pomohly játrům. Podotýkám,že hlavní onemocnéní jater způsobila houba čechratka podvinutá, za syrova jedovatá. Při tepelné úpravě asi dobrá. Manžel si ji jen kousek nechal povalovat po jazyku, ,,jestli pálí,, A sběr s babičkou nebral konce, tak ji omylem z nudy spolkl. Večer šel na pivo, a i když nyní nepije má jat. testy na hranici. Proto chci pěstovat ostropestřec, ať je s ním jakkákoli práce. Jí se prý jen semena. Na tomto webu po mě chtějí,abych koupila 40 semen za 600,-Kč. Snad je jiná cesta, musím se tím ještě probrat. Napište mi, jestli máte s pěstováním zkušenosti. Semena bych zaplatila.

#2  Ostropestřec mariánský - pěstování | 30.05. 2012 22:54:38

danuseko
*

Re: Ostropestřec mariánský - pěstování

Rostlinu ostropeřce mariánského jsem si koupila na trhu v Jičině. Jedna rostlinka cca 10 cm vysoká mě stála 15 Kč. Trhy jsou jen v sobotu smile

#3  Ostropestřec mariánský - pěstování | 31.05. 2012 08:17:58

wochozsky

Ostropestřec mariánský - Silybum marianum, je jednoletá n. dvouletá rostlina z čeledi hvězdnicovité - Asteraceae, má výrazně bíle skvrnité listy, zákrovní listeny jsou ukončeny dlouhým ostnem. Jeho pěstování je celkem snadné, ale získat semena z vlastních rostlin může být problematické - jeho květy bývají napadány bejlomorkamiLarvy bejlomorek vyžírají základy semen ještě když rostlina kvete, takže rostlina sice odkvete, ale semena bývají vyžraná nebo znehodnocená. Znám to z vlastní zkušenosti, kdy jsem se snažil vypěstovat ostropestřec pro syna. Nakonec jsem semena koupil v lékárně.

Pozor na záměnu s rostlinou ostropes trubil - Onopordum acanthium ze stejné čeledi. Je to, podobně jako ostropestřec, rostlina připomínající bodláky a pcháče, ale listy jsou bez bílých skvrn, zákrovní listeny jsou krátké.

#4  Ostropestřec mariánský - pěstování | 05.06. 2012 13:19:20

jacktenrek

Každopádne pozor na vysemenění - roste pak všude smile vlastní zkušenost wink

#5  Ostropestřec mariánský - pěstování | 09.07. 2012 21:56:10

Jáněslava
*

Mám obdobné zkušenosti jako jacktenrek. Před dvěma roky jsem koupila rostlinku, loňský rok jsem rozdala všechny vysemeněné rostlinky a i když jsem žádnou nenechala, ještě letos mi tu jedna vyrostla. Mám ji na plném sluncí a v celkem propustné, nijak zvlášť neopečovávané půdě.

#6  Ostropestřec mariánský - pěstování | 21.07. 2012 08:17:07

Epiploicum
*

Dobrý den, našel jsem na internetu zajímavou rostlinu www.ostropestrec-mariansky.cz, myslíte, že se dá pěstovat doma? Děkuji

#7  Ostropestřec mariánský - pěstování | 21.07. 2012 10:14:37

Xenotoca
Místo: Litovel u Olomouce
Web

Velmi dobře, ostropestřec mariánský je nenáročná jednoletá rostlina ,  je však větší a potřebuje  mnoho místa.  Krásný dekorativní velmi pichlavý bodlák, semínka, která jsou léčivá se sklízejí těsně před dozráním,  aby měli nejvyšší kvalitu. Při sušení dozrají.  Tato rostlina roste v každé půdě, která není příliš  mokrá.

Vladimír Vytásek

Zápatí