#1 Trvalky - stříhaní odkvetlých květů a stonků | 18.06. 2009 09:21:29
Trvalky - stříhaní odkvetlých květů a stonků
Dobrý den, mám stříhat odkvetlé květy phlox subulata a stonky ajuga reptans? Pokud ano, jak stříhat? Předem děkuji za odpověď. J.
Dotaz z internetové poradny Zahradnictví J. a Z. Krulichovi
#2 Trvalky - stříhaní odkvetlých květů a stonků | 28.07. 2009 13:00:36
- misoska
- *
Re: Trvalky - stříhaní odkvetlých květů a stonků
Mám jenom zkušenosti s floxy, odlamuji jenom odkvetlá květenství a floxy kvetení opakují...pokud byste je ustřihla u země, nebudou už kvést. To dělám až na podzim...
#3 Trvalky - stříhaní odkvetlých květů a stonků | 30.07. 2009 14:10:23
- janko39

Odpovídající "misoska" má patrně na mysli vysoké Phlox paniculata,které by po odříznutí květních lodyh opravdu znovu týž rok nekvetly. Většina druhů Phloxů po odkvětu může nasadit semena,jimiž mohou zaplevelit záhon - moje osobní zkušenost u nízkých Phloxů, asi Phlox subulata. Ono to tak dalece nevadí - mám prostě téměř souvislý porost Phloxu mezi vyššími trvalkami,který čas od času proberu.Šlo by je možná stříhat po odkvětu nůžkami na živé ploty. Ajuga reptans bych stříhal běžnými zahradnickými nůžkami,v případě většího porostu této rostliny bych rovněž použil nůžky na živý plot.
Dočetl jsem se,že Phlox paniculata (vysoké kultivary) lze také množit semenem,ale semenáče nezachovávají vlastnosti mateřských rostlin,jako je barva a velikost květů,výška a j.,takže je lépe ponechat tento způsob množení šlechtitelům.
#4 Trvalky - stříhaní odkvetlých květů a stonků | 06.10. 2009 15:27:04
- chaloupka
Svoje floxy stříhám po odkvětu, jedny, barvy cyklámen, kvetoucí již v červnu, ještě vykvetou z postraních výhonů. Druhé,růžové se světlejším středem, které kvetou až před půlí července nikoliv. Přivítám však radu jak s ustřiženými stvoly. Jsou dost tvrdé a tak jestli je do kompostéru stříháte na krátké kusy či jinak upravujete.
#5 Trvalky - stříhaní odkvetlých květů a stonků | 06.10. 2009 16:18:42
- ivbara
Floxy teď už na zahradě nemám,ale vše, co dávám do kompostéru, stříhám na malé kousky ,větve a rúže tam nedávám.
#6 Trvalky - stříhaní odkvetlých květů a stonků | 20.10. 2009 12:51:04
Tvrdé stonky trvalek nebo trav se rozhodně vyplatí nasekat na kratší,10-15 cm dlouhé kousky,které se v kompostu lépe rozloží. S pozdravem janko39
Příspěvek přišel mailem na garten.cz
#7 Trvalky - stříhaní odkvetlých květů a stonků | 21.10. 2009 22:59:35
- radana123
Já také stříhám na malé kousky a dávám do kompostéru. Větší by se špatně rozkládaly.
#8 Trvalky - stříhaní odkvetlých květů a stonků | 20.07. 2011 16:18:50
- nasekrasnazahrada
- Časopis Naše krásná zahrada

- Místo: Praha
- Web
Sestřih trvalek
Je čas k sestřižení trvalek, které mají sklon k šíření, jako je vrbina (Lysimachia), zběhovec (Ajuga) nebo celík (Solidago), a tak ostatní rostliny omezují v růstu.
Rada z rubriky Co je důležité v červenci
Redakce časopisu Naše Krásná zahrada
Ukázky starších článků najdete na http://www.garten.cz/u/cz/nasekrasnazahrada/
#9 Trvalky - stříhaní odkvetlých květů a stonků | 20.07. 2011 16:40:11
- YOS
Vždy jsem chtěla vědět, zda se musí vrbina po odkvětu sestříhávat. Je tím myšleno těsně na zemí, nebo kde končí květenství? V NL začíná celík teprve kvést.
Všechno jde tak, jak má jít.
#10 Trvalky - stříhaní odkvetlých květů a stonků | 20.07. 2011 20:05:51
- Poměnka

Yos vrbiny mám požehnaně vždy sestřihnu po odkvětu asi tak v půli stvolu ona ještě do podzimu obrazí a já ji nechám až do jara. Na jaře vždy seříznu u země jako každou trvalku, taky tak seřezávám kopretiny.
#11 Trvalky - stříhaní odkvetlých květů a stonků | 20.07. 2011 23:01:46
- bala
Vrbinu taky sestříhávám asi deset cm nad zemí, máme tu hodně sucho a tak bývá, jako i jiné trvalky již v červenci seschlá, proto stříhám po odkvětu i kopretiny, kokardy, krásnoočka, hohoutek a jiné květiny, které odkvetly v červnu či červenci... některé znovu obrazí a kvetou, i když ne tak bohatě jako začátkem vegetace...