věrulín | Orchidej#1 Orchideje - fotografie květů | 25.01. 2010 17:15:05
- věrulín
- **
Orchideje - fotografie květů
Tak trochu po svém je třeba přistupovat k pěstování, v současné době nejoblíbenějších kvetoucích pokojových rostlin, k orchidejím. Před pěti lety, kdy u nás nastal boom těchto květin a kdy jejich cena byla vyšší, jsem si také jednu pořídila, jako dárek od mé matky k narozeninám(únor). Kdo přišel, každý měl kromě chvalozpěvu na nádherné veliké bílé květy názor, jak pěstovat. Květinu jsem umístila přímo na vnitřní parapet na jižní stranu. Otírala jsem listy vlhkou vatou 1 x za 14 dní a nořila jsem ji v květináči taktéž 1x za 14 dní do převařené(vychladlé) vody obohacené hnojivem na orchidee na několik hodin. Květina rostla , květy přibývaly. V květinářství u nás ve městě mi majitelka poradila, že mám květinu několikrát týdně rosit. Poslechla jsem. Na listech se mi za krátko udělaly tmavé fleky, rostlina chřadla a už mi ji nic nezachránilo.Koupila jsem si tutéž znovu a můj syn mi dal k narozeninám další - zelenavých květů s fialovým žilkováním. Já jsem si pak přikoupila v létě v Čimelicích jiný druh bílo - fialový. Všechny jsem umístila na truhlu pod oknov kuchyni , které je na severozápad.Jsou tam dodnes. Starám se o ně tak, jak jsem uvedla výše a původně. Pouze přidávám substrát pro ně určený, když se mi někdy vyplaví ten starý z květináčů. Jednu jsem přesadila a ona roste a kvete. Miluji je a oni to asi cítí. Kvetou stále mě pro radost. Protože ráda fotím, dávám vám v příloze ukázku nejen těch mojich, ale i orchidee, které jsem vyfotila na výstavě v ČIMELICÍCH.
#2 Orchideje - fotografie květů | 26.02. 2010 15:22:23
- Marie Fárová
Re: Orchideje - fotografie květů
Po několika letech pokusů i omylů jsem donutila orchideje znovu kvést buď znovu na odkvetlém výhonu nebo na novém výhonu. Teď o víkendu budu tříleté orchideje přesazovat a dělit.