Nejste přihlášen(a)

českyslovenskyenglishdeutschpolsky

#1 Parthenocissus - jak množit přísavník? | 18.08. 2009 18:33:36

flower5
**

Parthenocissus - jak množit přísavník?

Dobrý den, zajímalo by mě, zda se dá v domácích podmínkách namnožit přísavník? Pokud ano, tak jakým způsobem? Děkuji za odpověď.smile

#2 Parthenocissus - jak množit přísavník? | 21.08. 2009 19:41:43

ivbara

Re: Parthenocissus - jak množit přísavník?

Zkouším letos přísavník množit  hřížením,ikdyž všichni říkají, že se musí roubovat. na jaře rostliny rozsadím..

#3 Parthenocissus - jak množit přísavník? | 21.08. 2009 21:45:12

Rose

Přísavník trojcípý - Parthenocissus tricuspidata -lze množit řízkováním, ale lepší je  roubování na  odřezky přísavníku pětičetného, protože řízkovanci častěji vymrzají.
Přísavník pětilistý - Parthenocissus quinquefolia  - lze množit řízky nebo hřížením  (lepší způsob).

#4 Parthenocissus - jak množit přísavník? | 22.08. 2009 12:08:07

ivbara

Zkoušku  hřížením jsem myslela  přísavník trojcípý, který  jsem  koupila a nyní  ho zkouším rozmnožit.
Psí víno neboli  přísavník pětičetný  hřížím, máme  zeď  dlouhou  asi 100 metrů.Stejně  tak se dobře  hřížením i zakořeněním ve vodě rozmnožuje  břečťan.

#5 Parthenocissus - jak množit přísavník? | 23.08. 2009 14:49:48

flower5
**

Děkuji za odpovědi, určitě něco vyzkouším...smile

#6 Parthenocissus - jak množit přísavník? | 24.08. 2009 11:48:49

janko39

Přísavník pětilistý se běžně množí dřevitými řízky se dvěma internodii,to znamená,se třemi očky. Řežou se zač. zimy - koncem listopadu - začátkem prosince,za bezmrazého dne a uloží se buď do písku ve sklípku,nebo,což mám vyzkoušeno,ve vyhloubené jamce na záhoně,v hloubce 25-30 cm pod polystyrenovou deskou,na kterou se navrší ještě asi 15-20 cm zeminy. Takto uchovávám přes zimu beze škody řízky dřevin, rouby a j.
  Přísavník trojlistý je opravdu nejlepší množit roubováním na letorosty přísavníku pětilistého o síle tužky,metodou kozí nožka. Dělá se to v zimě, podnožové pruty i rouby musí být čerstvé, nařezané za bezmrazého dne. Podnož stačí o délce dvou oček,roub musí mít jedno nepoškozené očko. Koncové očko podnože se vyřízne,podnož i roub se upraví způsobem kozí nožka, ováže roubovací páskou. Naroubované podnože se zasadído malých květináčků(kelímků) a nechají se ve studeném skleníku - během zimy začnou kořenit a rašit.
Na jaře a během léta běžně ošetřovat,nově vyrašené výhony přísavníku trojlistého vyvazovat ke kolíkům o délce aspoň 50 cm.Další rok už je možno vysazovat na trvalé stnoviště.

#7 Parthenocissus - jak množit přísavník? | 24.08. 2009 16:47:50

ivbara

Letos jsem sehnala  v zahradnictví   přísavník trojlistý, zvlastni varietu, má tmavě zelené listy, neco mezi  trojcípým  a pětilistým , /habitus ma jako trojcípý ale tvar spis jako  petilisty/ ale  zatím se na zeď nepřichytil i  se mi zdá, že má  daleko horší přírůstek..  bohužel   přesný název neznám.

Zápatí