garten | Kavyl péřovitý (Stipa tenuissima)#1 Stipa tenuissima | 30.01. 2010 19:04:03
Stipa tenuissima
Dobrý den, potřebovala bych poradit. Líbí se mi okrasná tráva Stipa tenuissima (koňský ohon) a chtěla bych si ji zakoupit. Nicméně u nás máme půdu těžkou a v létě denně zaléváme trávník (zahrada je situvaná na jih). Myslíte, že i za těchto podmínek(když bych udělala drenáž před výsadbou) je možné tuto trávu vysadit a kdy je vhodná doba? Předem děkuji za odpověď. JL
Dotaz z internetové poradny Zahradnictví J. a Z. Krulichovi
#2 Stipa tenuissima | 30.01. 2010 19:38:00
- janko39

Re: Stipa tenuissima
Podle knihy "Pěstujeme okrasné trávy", autorky Opatrná - Součková, vyžaduje Stipa tenuissima ( správně Nasella tenuissima) propustné, písčité až kamenité půdy, ne příliš výživné. Upozorňuji Vás však,na základě osobní zkušenosti s touto trávou, že zaprvé - po estetické stránce to není žádný zázrak (možná Vás zlákala fotografie), zadruhé - může se z něj hned po prvním roce, stát nepříjemný plevel. Velice se totiž vysemeňuje a těch drobných semenáčků se pak těžko zbavíte. Podobně se mohou stát pleveli bezkolence - Molinia. Je mnoho hezčích, méně obtížných okrasných trav.
#4 Stipa tenuissima | 02.02. 2010 09:57:35
- janko39

Re: Stipa tenuissima
Nenamítám nic proti jiným druhům kavylů - jsou to většinou krásné trávy. Pohled na vlásky kavylů vlnící se ve větru patří k nezapomenutelným - bohužel to trvá jen krátkou dobu,než dozrají semena a rozlétnou se do okolí. Měl jsem na mysli opravdu jen kavyl Stipa tenuissima - ten mne nenadchnul,tak jsem se ho zbavil.
Doporučuji naopak zkusit získat a vyzkoušet kavyl obrovský - Stipa gigantea. Ten když vykvete,je úplně zlatý - bohužel je značně choulostivý. Mně vydržel jen tři sezony a pak už jsem neměl jeho semena - bývají málo klíčivá.