Nie ste prihlásený.

#1 19.08.2009 10:53:34

garten-sk
Administrator

Jedlý gaštan

Dobrý deň,
potrebujem poradiť. V priebehu roku 2008 som zakúpil postupne spolu 6 kusov jedlých gaštanov, ktoré mi boli zaslané spolu s inými rastlinami na dobierku. Boli  riadne zasadené, dokonca profesionálnym záhradníkom. Na jar riadne vyšli lístky, boli primerane zalievané. V lete začali schnúť, nie všetky puky sa otvorili. V súčasnosti sú všetky vyschnuté.   Chcel by som vedieť, z akého dôvodu došlo k vyschnutiu drevín, či má význam ich opätovne sadiť?
Ďakujem. H
Dotaz zákazníka firmy KOHAplant s.r.o.

#2 19.08.2009 10:54:47

kohaplant
KOHAplant s.r.o.
Lokácia: Levice
Webstránka

Re: Jedlý gaštan

Zdravim,
stretol som sa s podobnym pripadom prvy krat. skutocnost, ze vypestky vyrasili je dokazom toho, ze vypestky boli v poriadku. zalievanie a ostatna starostlivost davaju silny predpoklad spravnemu naslednemu vyvoju. nakolko
doslo k postupnemu chradnutiu a naslednemu uhynu, predpokladam, ze chyba bude niekde v pode. odporucam dat si urobit podne rozbory (staci aj ked si sama urobite jednoduche test na pH pomocou laktusovych papierikov) a nasledne tieto informacie pouzit ako odrazovy mostik pre urcenie vhodnosti pre pestovanie daneho ovocneho druhu.

Ing. Marián Komžík, Kohaplant, spol. s r.o. Levice

#3 23.08.2009 12:26:03

Hanke
**

:lol:zdravim vsetkych zahradkarov,

co sa tyka jedleho gastana, nieje tazke ho vypestovat ALE:
pri sadeni sa mu musi dat VRCHNA PODA ODOBRANA PRI DUBE ! a potom sa mu bude darit. hocikde v lese odhrnte listie pri dube a odoberte, v zahradke vykopte jamku pre gastan a zasypte ho s touto podou. jedine tato poda ma ziviny ktore potrebuje jedly gastan. Zalievat len zriedka zo zaciatku par dni a potom vobec, ved stromy sa nepolievaju, mozno v pripade velkeho sucha, inak nie.         vyskusajte a budete mat radost, urobila som to so siestimi sadenicami a vsetky sa ujali.
s pozdravom cool

#4 18.10.2009 01:28:42

rikoset
*

Hanke napísal:

:lol:zdravim vsetkych zahradkarov,

co sa tyka jedleho gastana, nieje tazke ho vypestovat ALE:
pri sadeni sa mu musi dat VRCHNA PODA ODOBRANA PRI DUBE ! a potom sa mu bude darit. hocikde v lese odhrnte listie pri dube a odoberte, v zahradke vykopte jamku pre gastan a zasypte ho s touto podou. jedine tato poda ma ziviny ktore potrebuje jedly gastan. Zalievat len zriedka zo zaciatku par dni a potom vobec, ved stromy sa nepolievaju, mozno v pripade velkeho sucha, inak nie.         vyskusajte a budete mat radost, urobila som to so siestimi sadenicami a vsetky sa ujali.
s pozdravom cool

Dakujem za tip, akurat sa mi tato rada velmi dobre hodi, nakolko idem presadzat mlady stromcek na ine stanoviste - urcite tuto radu vyskusam.

Naposledy upravil rikoset (18.10.2009 01:29:18)

#5 07.11.2009 15:09:03

janko39

Nemyslím,že bolo až až tak veĺmi doležité pridávať pri sadení gaštanovníka podu,alebo lístie od dubov.V odbornej literaure som sa dočítal,že gaštanovníky vyžadujú podu s čo najmenším obsahom vápníka a najmä v mladším veku sú náchylné na omrzanie. Tiež bývajú napadané mykózami a najmä huba Endothia parasitica može sposobiť hromadné uhynutie.

Články: Stromy listnaté opadavé

Castanea sativa - gaštan jedlýkohaplant19.08.2009
Gaštany patria dlhodobo k najžiadanejším a najmenej dostupným ovocným druhom. Táto delikatesa sa dá bez problémov pestovať aj v našich oblastiach. Vytvára pekné estetické stromy dorastajúce do výšky až 8 m. ...
Castanea sativa - gaštan jedlý

Zápätie