Cukrářské ořechy (1)

Poslal(a) 03.09. 2017 10:17:43 (3450 čtenářů)

Ořechy s červenou slupkou jádra se pěstují v některých oblastech republiky po staletí. „Vídeňský cukrářský ořech“, jak se mu někde říká, je krásnou ozdobou dortů, vánočního pečiva, možná i oblíbených jednohubek. Latina ořešák s červeným jádrem pojmenovává jako Juglans regia var. rubra.

Cukrářské ořechy: Odrůda Sychrov ve srovnáni s Dř 1

Popis Juglans regia var. rubra je již v časopise "Listy Pomologické " v č. 10 z r. 1898. Ořešák je tam barevně vyobrazen a v textu článku je uvedeno, že byl prvně popsán v roce 1763 Janem Herrmannem Knoopem. Tento druh červenojádrého ořešáku se v tehdejších dobách vyskytoval málo. Hlavním důvodem byla nízká mrazuvzdornost v tuhých zimách. Dnešní typy jsou přirozeným výběrem daleko otužilejší a mrazům odolnější, než byly ořešáky s červenou slupkou jádra (s červeným osemením) před více než 100 lety.

Navštívil jsem pana inženýra Jana Zimu, abychom si popovídali o tom, jak se ořešák s červenou slupkou jádra objevil ve Státní odrůdové knize mezi žluto nebo hnědoslupkými odrůdami. „Ten ořešák tam prostě chyběl, a u nás na Turnovsku nebyly vcelku žádnou raritou“, říká pan Zíma a ukazuje mi v zahradě jednotlivé odrůdy, původně označené jako OČ–TU–1 až OČ–TU–4. „Po letech sledování jsem se rozhodl dát do zkoušek odrůdu (OČ–TU–3), která dostala jméno Sychrov. V konečném rozhodování hrálo velkou roli to, že je samosprašná.“

Jméno Sychrov vcelku vhodně doplnilo sortiment tehdejších odrůd o jméno zámku, který je v blízkosti Pěnčína. OČ–TU–3 byl dán do odrůdových zkoušek v roce 1997, ty byly v roce 2001 ukončeny, vyhodnoceny a v roce 2002 byl tento ořešák jako zapsán do Státní odrůdové knihy.

Odrůda Sychrov je charakterizována takto: Stromy rostou bujně, korunu vytváří vznosnou, dostatečně zahuštěnou. Samičí i samčí květy rozkvétají téměř současně, je samosprašný. Kvete těsně po odrůdě Seifersdorferský. Plod je středně velký, oválný. Rubina je středně tlustá, zelená. Skořápka polopapírová (var. oblonga), světle hnědá téměř hladká, málo zvrásnělá. Luštitelnost jádra je dobrá. Jádro středně velké, dobře vyplňuje celou skořápku, osemení je karmínově červené, ve špičce zpravidla růžové. Chuť sladká, lahodná, velmi dobrá. Odolnost vůči nízkým teplotám ve dřevě velmi dobrá, v květu dobrá. Můžeme ji vysazovat do všech oblastí pro pěstování ořešáku. Jádra ořechu jsou vhodná především pro cukrářské účely. Při dobrém uložení usušená jádra stářím nehořknou.

Cukrářské ořechy: Sychrov

Cukrářské ořechy: Slaběji rostoucí Dř 1

Text a foto ing. Ivan Dvořák

Články: cukrářské ořechy

03.09. 2017
2.93 kB čtenářů
Cukrářské ořechy (2)
05.09. 2017
3.23 kB čtenářů
Cukrářské ořechy (3)
05.09. 2017
2.35 kB čtenářů
Cukrářské ořechy (4)
Diskusní fórum / Ovocné dřeviny
03.09. 2018
709 čtenářů
Líska - sklizeň
29.08. 2018
780 čtenářů
Jabloně - výběr podzimních odrůd
09.04. 2018
1.68 kB čtenářů
Réva vinná - výsadba
26.06. 2017
3.37 kB čtenářů
Mirabelka - pěstování
22.05. 2017
13.33 kB čtenářů
Líska - pěstování
11.05. 2017
2.62 kB čtenářů
Jabloň - pěstování
11.05. 2017
43.35 kB čtenářů
Broskvoň - pěstování
04.05. 2017
3.40 kB čtenářů
Nektarinka - pěstování
25.04. 2017
4.72 kB čtenářů
Třešeň - postřik proti monilióze
24.04. 2017
9.66 kB čtenářů
Fíkovník smokvoň - pěstování
24.04. 2017
4.78 kB čtenářů
Jabloně - výběr letních odrůd