Rostliny: Cuminum cyminum - římský kmín

Poslal(a) 09.10. 2017 13:26:04 (474 čtenářů)

Šabrej kmínovitý, bylina, jež patří do stejné čeledi jako petržel, má malé bílé nebo růžové květy v okolíku a tuhá, podlouhlá žlutohnědá semena s olejovými kanálky. Římský kmín se pěstuje přibližně čtyři tisíce let, zmiňuje se o něm i bible, a to nejen jako o koření, ale také jako o platidle. Pro své protiplísňové vlastnosti se používal při mumifikaci egyptských faraonů. Ve starém Řecku byl stále na jídelním stole, stejně jak je to dnes zvykem v Maroku. Ve středověku se z něho stal symbol lásky: svatebčané si ho vkládali do kapes a vojáci odcházející do války si s sebou nesli bochník chleba s římským kmínem, který jim upekly jejich ženy.

Cuminum cyminum - římský kmín (KNIŽNÍKLUB)

PŮVOD
Egypt, Turkmenistán a oblast východního Středomoří.

ROZŠÍŘENÍ
lndie (která je dnes hlavním vývozcem), dále Sýrie, Turecko, Čína, Írán, Tádžikistán, Maroko, Mexiko, Chile, Sicílie a Malta.

CHUŤOříšková, pepřová, trochu nahořklá chuť, zanechává na jazyku mírné pálení.
Klasický kmín je sladší a jemnější.

VYUŽITÍ V KUCHYNI • Najdeme ho v jihoasijské, severoafrické, perské, mexické a latinskoamerické kuchyni.
• Bývá součástí kořenících směsí chilli a kari, přidává se do indické kormy a masaly, dušených pokrmů, polévek, kořeněných šťáv a omáček.
• Dále se může použít na hovězí a jehněčí maso, drůbež, ryby, do avokádových pomazánek, fazolí, zelí, na restované brambory, do tvrdého sýra, rýže, nakládaných okurek, zapéct v chlebu, sypat na rajčata.
• Také se s ním zdobí čokoláda a těsto.

TRADIČNÍ POUŽITÍ
Pro lepší trávení a vstřebávání živin. Proti chudokrevnosti i běžnému nachlazení. Pro povzbuzení chuti k jídlu a vnímání chutí. Pro lepší zrak, větší sílu, zvýšení laktace (produkce mléka), srážení horečky, při průjmu, proti zvracení. Ke zmírnění otoků, při potížích spojených se šestinedělím. Jako prevence srdečních chorob, plynatosti. Zvyšuje obranu proti vzniku rakoviny, obzvlášť proti nádorům žaludku či jater. Chrání před vznikem cukrovky, epilepsie, podporuje imunitní systém a má antimikrobiální účinky. Říká se, že směs z mletého římského kmínu, pepře a medu působí jako afrodiziakum. Je nedocenitelným zdrojem železa, vápníku, mědi, draslíku, manganu, selenu, zinku a hořčíku.

NUTRIČNÍ ÚDAJE
Římský kmín je zahřívací koření, doporučuje se ženám při menstruaci, těhotenstv í a kojení- hojně zásobuje tělo železem, které podporuje krvetvorbu. Také zklidňuje zažívací ústrojí, pomáhá potlačovat obtíže spojené s refluxížaludku, zácpou i průjmem. Podobně jako mnoho jiných druhů koření je rovněž vynikajícím zdrojem antioxidantů, které pomáhají bojovat proti chorobám.

VĚDĚLI JSTE?
Do Ameriky přivezli římský kmín španělští a portugalští kolonizátoři. Indie vypěstuje 70 procent světové produkce, přičemž 90 procent své úrody zkonzumují Indové sami (což představuje 63 procent celosvětové produkce římského kmínu). Římský kmín se přidává i do ptačího zobu. Ve starověkém Římě byl symbolem nenasytnosti. Tuto nelichotivou přezdívku si vysloužili císaři Marcus Aurelius a Antoninus Pius, kteří prý byli chamtiví. Ve středověku se věřilo, že římský kmín zajistí, aby slepice (a milenci) "nezanášeli".
Ukázka z knihy Koření, Gill Daviesová
Knihu zakoupíte na www.knizniklub.cz
11 článků v tomto tématu
23.02. 2018
83 čtenářů
Bylinky - výběr pro pěstování
Bylinky jsou voňavé, zdravé, výborně chutnají a navíc pomáhají při trávení. Nyní, v zimním čase, máme možnost více přemýšlet, co budeme vysévat, co budeme pěstovat. Takže je vhodná
21.02. 2018
138 čtenářů
Pimenta dioica - nové koření
Plody pimentovníku pravého jsou u nás známé pod názvem nové koření, v některých oblastech se jim říká jamajský pepř, anglické koření, hřebíčkový pepř, piment, pimentové koření,
13.02. 2018
165 čtenářů
Aphanes arvensis - nepatrnec rolní
Čeleď: Růžovité/Rosaceae VELIKOST A POPIS Malá přezimující nebo jednoletá bylinka. Listy se podobají listům petržele. Kvítky se čtyřmi kališními lístky ve vrcholíkových svazečcích
06.02. 2018
235 čtenářů
Aromaterapie - léčba vůní
Vůně působí bezprostředně na duši, a proto může člověk pod vlivem vhodně zvoleného éterického oleje zahnat špatnou náladu i stres a posílit pozitivní pocity.
01.02. 2018
180 čtenářů
Rostliny s peprnou chutí
Kuchyň bez pepře si snad ani nelze představit. Zdroje pálivé chuti mohou být různé, některé si můžete vypěstovat i doma. Pepřovník černý (Piper nigrum) má černá kulovitá semena, která
28.01. 2018
188 čtenářů
Lavandula angustifolia - levandule lékařská
„Ty jsi má levandulová…..“ zní v jedné nádherné české písni. A levandule lékařská (Lavandula angustifolia Mill.) je opravdu všestrannou léčivou rostlinou, která je schopna nabídnout
23.12. 2017
344 čtenářů
Illicium verum - badyán
Badyáníku pravému se daří ve vlhkých zalesněných oblastech a podél vodních toků. Koření má tvar osmicípé hvězdy, chutná po anýzu a nádherně voní; jeho latinský název pochází ze
13.12. 2017
228 čtenářů
Ocimum 'Herbalea Green Globe' ® - bazalka vytrvalá
Bazalka z nově vyšlechtěné, patentově chráněné série bazalek, jež vytvářejí dřevnatý kmínek a při správném pěstování je můžeme pěstovat jako přenosné rostliny po mnoho roků.
13.10. 2017
620 čtenářů
Sesamum indicum - sezam indický
SEZAMOVÁ SEMÍNKA Ačkoli sezam indický byl od nepaměti známý v Africe a na Blízkém východě, slovo indicum v jeho latinském názvu znamená, že pochází z Indie. Rozhodně jsou o něm zmínky
13.10. 2017
473 čtenářů
Pimpinella anisum - bedrník anýz
Bedrník anýz, také anýz pravý, se pěstuje již nejméně dva tisíce let, je o něm zmínka i v bibli. Tato rostlina příbuzná mrkvi má drobné, žluté nebo bílé kvítky, malá, hnědá, ochmýřená
10.10. 2017
478 čtenářů
Linum usitatissimum - len setý
LNĚNÁ SEMÍNKA Len setý má drobné bleděmodré až tyrkysové kvítky. Byl jednou z prvních rostlin, které se pěstovaly průmyslově pro výrobu oleje, ale také Iněného plátna. Semena i utkané
Diskusní fórum / Bylinky a koření
31.07. 2017
201.64 kB čtenářů
Bazalka - pěstování
02.05. 2017
2.52 kB čtenářů
Dvojostnice - pěstování, užití
01.05. 2017
2.41 kB čtenářů
Tymián - pěstování
30.04. 2017
829 čtenářů
Česnáček - pěstování
02.04. 2017
106.10 kB čtenářů
Lavandula - pěstování levandule
27.01. 2017
57.72 kB čtenářů
Rozchodnice růžová - pěstování
01.12. 2016
2.39 kB čtenářů
Majoránka vytrvalá
01.12. 2016
1.58 kB čtenářů
Bylinky do většího truhlíku
24.09. 2016
1.62 kB čtenářů
Levandule - pěstování
10.08. 2016
9.12 kB čtenářů
Usychající mladé lístky - Ocimum Sanctum (Bazalka posvátná)
26.10. 2015
3.98 kB čtenářů
Sléz kučeravý - Malva verticillata var. crispa