Rostliny: Cuminum cyminum - římský kmín

Poslal(a) 09.10. 2017 13:26:04 (1827 čtenářů)

Šabrej kmínovitý, bylina, jež patří do stejné čeledi jako petržel, má malé bílé nebo růžové květy v okolíku a tuhá, podlouhlá žlutohnědá semena s olejovými kanálky. Římský kmín se pěstuje přibližně čtyři tisíce let, zmiňuje se o něm i bible, a to nejen jako o koření, ale také jako o platidle. Pro své protiplísňové vlastnosti se používal při mumifikaci egyptských faraonů. Ve starém Řecku byl stále na jídelním stole, stejně jak je to dnes zvykem v Maroku. Ve středověku se z něho stal symbol lásky: svatebčané si ho vkládali do kapes a vojáci odcházející do války si s sebou nesli bochník chleba s římským kmínem, který jim upekly jejich ženy.

Cuminum cyminum - římský kmín (KNIŽNÍKLUB)

PŮVOD
Egypt, Turkmenistán a oblast východního Středomoří.

ROZŠÍŘENÍ
lndie (která je dnes hlavním vývozcem), dále Sýrie, Turecko, Čína, Írán, Tádžikistán, Maroko, Mexiko, Chile, Sicílie a Malta.

CHUŤOříšková, pepřová, trochu nahořklá chuť, zanechává na jazyku mírné pálení.
Klasický kmín je sladší a jemnější.

VYUŽITÍ V KUCHYNI • Najdeme ho v jihoasijské, severoafrické, perské, mexické a latinskoamerické kuchyni.
• Bývá součástí kořenících směsí chilli a kari, přidává se do indické kormy a masaly, dušených pokrmů, polévek, kořeněných šťáv a omáček.
• Dále se může použít na hovězí a jehněčí maso, drůbež, ryby, do avokádových pomazánek, fazolí, zelí, na restované brambory, do tvrdého sýra, rýže, nakládaných okurek, zapéct v chlebu, sypat na rajčata.
• Také se s ním zdobí čokoláda a těsto.

TRADIČNÍ POUŽITÍ
Pro lepší trávení a vstřebávání živin. Proti chudokrevnosti i běžnému nachlazení. Pro povzbuzení chuti k jídlu a vnímání chutí. Pro lepší zrak, větší sílu, zvýšení laktace (produkce mléka), srážení horečky, při průjmu, proti zvracení. Ke zmírnění otoků, při potížích spojených se šestinedělím. Jako prevence srdečních chorob, plynatosti. Zvyšuje obranu proti vzniku rakoviny, obzvlášť proti nádorům žaludku či jater. Chrání před vznikem cukrovky, epilepsie, podporuje imunitní systém a má antimikrobiální účinky. Říká se, že směs z mletého římského kmínu, pepře a medu působí jako afrodiziakum. Je nedocenitelným zdrojem železa, vápníku, mědi, draslíku, manganu, selenu, zinku a hořčíku.

NUTRIČNÍ ÚDAJE
Římský kmín je zahřívací koření, doporučuje se ženám při menstruaci, těhotenstv í a kojení- hojně zásobuje tělo železem, které podporuje krvetvorbu. Také zklidňuje zažívací ústrojí, pomáhá potlačovat obtíže spojené s refluxížaludku, zácpou i průjmem. Podobně jako mnoho jiných druhů koření je rovněž vynikajícím zdrojem antioxidantů, které pomáhají bojovat proti chorobám.

VĚDĚLI JSTE?
Do Ameriky přivezli římský kmín španělští a portugalští kolonizátoři. Indie vypěstuje 70 procent světové produkce, přičemž 90 procent své úrody zkonzumují Indové sami (což představuje 63 procent celosvětové produkce římského kmínu). Římský kmín se přidává i do ptačího zobu. Ve starověkém Římě byl symbolem nenasytnosti. Tuto nelichotivou přezdívku si vysloužili císaři Marcus Aurelius a Antoninus Pius, kteří prý byli chamtiví. Ve středověku se věřilo, že římský kmín zajistí, aby slepice (a milenci) "nezanášeli".
Ukázka z knihy Koření, Gill Daviesová
Knihu zakoupíte na www.knizniklub.cz
11 článků v tomto tématu
13.08. 2018
704 čtenářů
Bylinky z vlastního výsevu
Jednoleté kuchyňské bylinky se dají snadno pěstovat v květináčích nebo plochých mísách na balkoně či na terase.
09.08. 2018
486 čtenářů
Stříhání levandule
Po odkvětu keříky zastřihněte Aby byla levandule pěkně kompaktní, potřebuje řez víckrát do roka. Nyní po odkvětu zastřihněte odkvetlá květenství až po první pár listů – keř znovu
02.08. 2018
500 čtenářů
Voňavá máta nejen na čaj
Máta existuje v mnoha podobách. Pro mátu peprnou (Mentha x piperita) je typická nejen osvěžující mentolová vůně, ale také chladivý efekt silic, které jsou v ní obsaženy. Zkuste si mátovou
30.07. 2018
1.02 kB čtenářů
Stříhání levandule v nádobě
I levandule v nádobě vyžaduje pravidelný řez na jaře a po odkvětu. Stonky s uvadlými květy ustřihněte a odstraňte přitom i část nového výhonu, aby se keř na tomto místě znovu rozvětvil.
28.07. 2018
1.42 kB čtenářů
Aromaterapie - léčení vůní
Silice neboli éterické oleje zklidňují psychiku a jsou vzpruhou pro obranyschopnost těla. Objevte nejvhodnější vůně, které vám přinesou klid, vyrovnanost, zdraví a spokojený pocit ze života.
24.07. 2018
556 čtenářů
Množení kuchyňských bylinek
Do množení víceletých bylinek, jako je rozmarýna, šalvěj, tymián, levandule a máta, se můžete pustit právě teď. Potřebujete ostrý nůž, propustný chudší substrát a malé květináče.
20.07. 2018
1.66 kB čtenářů
Blahodárná příroda
Osvědčené léčivé rostliny jsou vynikající pro šetrné domácí ošetřování. Některé z nich se zvlášť hodí pro ženy. Žluté květy měsíčků jsou už odedávna pokládány za „ženskou“
15.07. 2018
510 čtenářů
Sušení bylinek
Tymián a dobromysl pro pozdější využití sklízejte za slunného rána. Platí totiž: jakmile začnou včely a ostatní hmyz navštěvovat květy, je v rostlinách nejvyšší obsah vonných silic.
08.07. 2018
634 čtenářů
Gynostemma pentaphyllum - gynostema pětilistá
Léčivá rostlina: gynostema pětilistá Díky oživujícím, omlazujícím a imunitu posilujícím účinkům listů (čaj) je gynostema nazývaná také pětilistý ženšen. Je považovaná za rostlinu
07.07. 2018
1.51 kB čtenářů
Salvia - šalvěj
Šalvěj: ozdoba, léčivka i koření v jednom Šalvěj (Salvia) patří k nejrozšířenějším léčivým a kořeninovým rostlinám. Její sametové listy chutnají k mediteránním rybím a masitým
28.06. 2018
1.11 kB čtenářů
Výsev kozlíku
Kozlík lékařský (Valeriana officinalis) je půvabná stínomilná trvalka, daří se mu však i v prosluněném bylinkovém záhonu s vlhkou a výživnou půdou.
Diskusní fórum / Bylinky a koření
17.06. 2018
341 čtenářů
Domácí minizahrádka
05.04. 2018
896 čtenářů
Bylinky - sestřihnutí
31.07. 2017
211.83 kB čtenářů
Bazalka - pěstování
02.05. 2017
4.03 kB čtenářů
Dvojostnice - pěstování, užití
01.05. 2017
3.68 kB čtenářů
Tymián - pěstování
30.04. 2017
1.26 kB čtenářů
Česnáček - pěstování
02.04. 2017
110.66 kB čtenářů
Lavandula - pěstování levandule
27.01. 2017
60.57 kB čtenářů
Rozchodnice růžová - pěstování
01.12. 2016
3.62 kB čtenářů
Majoránka vytrvalá
01.12. 2016
2.27 kB čtenářů
Bylinky do většího truhlíku
24.09. 2016
2.45 kB čtenářů
Levandule - pěstování