Rostliny: Cuminum cyminum - římský kmín

Poslal(a) 09.10. 2017 13:26:04 (3862 čtenářů)

Šabrej kmínovitý, bylina, jež patří do stejné čeledi jako petržel, má malé bílé nebo růžové květy v okolíku a tuhá, podlouhlá žlutohnědá semena s olejovými kanálky. Římský kmín se pěstuje přibližně čtyři tisíce let, zmiňuje se o něm i bible, a to nejen jako o koření, ale také jako o platidle. Pro své protiplísňové vlastnosti se používal při mumifikaci egyptských faraonů. Ve starém Řecku byl stále na jídelním stole, stejně jak je to dnes zvykem v Maroku. Ve středověku se z něho stal symbol lásky: svatebčané si ho vkládali do kapes a vojáci odcházející do války si s sebou nesli bochník chleba s římským kmínem, který jim upekly jejich ženy.

Cuminum cyminum - římský kmín (KNIŽNÍKLUB)

PŮVOD
Egypt, Turkmenistán a oblast východního Středomoří.

ROZŠÍŘENÍ
lndie (která je dnes hlavním vývozcem), dále Sýrie, Turecko, Čína, Írán, Tádžikistán, Maroko, Mexiko, Chile, Sicílie a Malta.

CHUŤOříšková, pepřová, trochu nahořklá chuť, zanechává na jazyku mírné pálení.
Klasický kmín je sladší a jemnější.

VYUŽITÍ V KUCHYNI • Najdeme ho v jihoasijské, severoafrické, perské, mexické a latinskoamerické kuchyni.
• Bývá součástí kořenících směsí chilli a kari, přidává se do indické kormy a masaly, dušených pokrmů, polévek, kořeněných šťáv a omáček.
• Dále se může použít na hovězí a jehněčí maso, drůbež, ryby, do avokádových pomazánek, fazolí, zelí, na restované brambory, do tvrdého sýra, rýže, nakládaných okurek, zapéct v chlebu, sypat na rajčata.
• Také se s ním zdobí čokoláda a těsto.

TRADIČNÍ POUŽITÍ
Pro lepší trávení a vstřebávání živin. Proti chudokrevnosti i běžnému nachlazení. Pro povzbuzení chuti k jídlu a vnímání chutí. Pro lepší zrak, větší sílu, zvýšení laktace (produkce mléka), srážení horečky, při průjmu, proti zvracení. Ke zmírnění otoků, při potížích spojených se šestinedělím. Jako prevence srdečních chorob, plynatosti. Zvyšuje obranu proti vzniku rakoviny, obzvlášť proti nádorům žaludku či jater. Chrání před vznikem cukrovky, epilepsie, podporuje imunitní systém a má antimikrobiální účinky. Říká se, že směs z mletého římského kmínu, pepře a medu působí jako afrodiziakum. Je nedocenitelným zdrojem železa, vápníku, mědi, draslíku, manganu, selenu, zinku a hořčíku.

NUTRIČNÍ ÚDAJE
Římský kmín je zahřívací koření, doporučuje se ženám při menstruaci, těhotenstv í a kojení- hojně zásobuje tělo železem, které podporuje krvetvorbu. Také zklidňuje zažívací ústrojí, pomáhá potlačovat obtíže spojené s refluxížaludku, zácpou i průjmem. Podobně jako mnoho jiných druhů koření je rovněž vynikajícím zdrojem antioxidantů, které pomáhají bojovat proti chorobám.

VĚDĚLI JSTE?
Do Ameriky přivezli římský kmín španělští a portugalští kolonizátoři. Indie vypěstuje 70 procent světové produkce, přičemž 90 procent své úrody zkonzumují Indové sami (což představuje 63 procent celosvětové produkce římského kmínu). Římský kmín se přidává i do ptačího zobu. Ve starověkém Římě byl symbolem nenasytnosti. Tuto nelichotivou přezdívku si vysloužili císaři Marcus Aurelius a Antoninus Pius, kteří prý byli chamtiví. Ve středověku se věřilo, že římský kmín zajistí, aby slepice (a milenci) "nezanášeli".
Ukázka z knihy Koření, Gill Daviesová
Knihu zakoupíte na www.knizniklub.cz
11 článků v tomto tématu
13.12. 2018
665 čtenářů
Chamomilla recutita - heřmánek lékařský
Synonymní název: heřmánek pravý (Matricaria chamomilla) Čeleď: hvězdnicovité (Asteraceae) Lidové názvy: kamilky, marunka, harmaníček, rumánek
05.12. 2018
1.72 kB čtenářů
Cochlearia officinalis - lžičník lékařský
Lžičník bohatý na vitaminy Dřív byl lžičník lékařský (Cochlearia officinalis) v zimním období důležitým zdrojem vitaminu C.
24.11. 2018
2.73 kB čtenářů
Origanum vulgare - dobromysl obecná
Čeleď: hluchavkovité (Lamiaceae) Lidové názvy: voněkras, červená lebeda, mysl domácí
16.10. 2018
1.46 kB čtenářů
Diplotaxis tenuifolia - křez tenkolistý
Křez tenkolistý (Diplotaxis tenuifolia), prodávaný pod názvem Wild Rocket a označovaný někdy jako „otužilá“ nebo „divoká roketa“, je pikantnější než roketa setá a v malém množství
11.10. 2018
1.19 kB čtenářů
Přezimování stévie
Teplomilná stévie sladká (Stevia rebaudiana), která pochází ze subtropických oblastí Jižní Ameriky, patří mezi oblíbené přenosné rostliny. Její sladké listy lze sklízet až do října.
11.09. 2018
2.00 kB čtenářů
Bylinky pro střeva a žaludek
Pelyněk černobýl (Artemisia vulgaris) Až 2 m vysoká bylina. Kvetoucí špičky výhonů chutnají hořce a podporují trávení.
11.09. 2018
1.53 kB čtenářů
Bylinky pro játra a žlučník
Pampeliška lékařská (Taraxacum officinale) Hořké látky bylinky, kterou známe také jako smetanku, podporují tvorbu žluči. Léčivý čaj se připravuje z listů nebo kořenů.
07.09. 2018
1.21 kB čtenářů
Bylinky pro pleť
Kostival lékařský (Symphytum officinale) Tato trvalka dorůstající až 1 m pomůže při hojení ran, například jako mast nebo tinktura. Pupalka dvouletá (Oenothera biennis) Ze semen žlutých
07.09. 2018
1.04 kB čtenářů
Bylinky na kašel a nachlazení
Lichořeřišnice (Tropaeolum) Květy, listy a poupata chutnají ostře a pikantně, podporují obranyschopnost organismu a jsou antibakteriální.
06.09. 2018
1.64 kB čtenářů
Důležité byliny pro ženy
Kontryhel obecný (Alchemilla vulgaris) Nízká trvalka je vítanou půdopokryvnou rostlinou. Její nať uvolňuje křeče a uklidňuje.
06.09. 2018
1.14 kB čtenářů
Bylinky na dobrý spánek a uklidnění
Kozlík lékařský (Valeriana officinalis) Z této až 1 m vysoké rostliny se používá sušený kořen, např. v čajových směsích.
Diskusní fórum / Bylinky a koření
17.06. 2018
769 čtenářů
Domácí minizahrádka
05.04. 2018
1.37 kB čtenářů
Bylinky - sestřihnutí
31.07. 2017
216.69 kB čtenářů
Bazalka - pěstování
02.05. 2017
4.81 kB čtenářů
Dvojostnice - pěstování, užití
01.05. 2017
4.27 kB čtenářů
Tymián - pěstování
30.04. 2017
1.53 kB čtenářů
Česnáček - pěstování
02.04. 2017
113.82 kB čtenářů
Lavandula - pěstování levandule
27.01. 2017
62.91 kB čtenářů
Rozchodnice růžová - pěstování
01.12. 2016
4.21 kB čtenářů
Majoránka vytrvalá
01.12. 2016
2.64 kB čtenářů
Bylinky do většího truhlíku
24.09. 2016
2.81 kB čtenářů
Levandule - pěstování