Rostliny: Sesamum indicum - sezam indický

Poslal(a) 13.10. 2017 13:51:29 (950 čtenářů)

SEZAMOVÁ SEMÍNKA
Ačkoli sezam indický byl od nepaměti známý v Africe a na Blízkém východě, slovo indicum v jeho latinském názvu znamená, že pochází z Indie. Rozhodně jsou o něm zmínky v raných hinduistických legendách. O této nejstarší známé olejnaté plodině (je uvedena mezi kořením již v egyptském Ebersově lékařském papyru starém více než tři a půl tisíce let), praví asyrské mýty z doby 3000 let před Kristem, že bohové se napřed napili sezamového vína, a až pak začali tvořit svět.

Sesamum indicum - sezam indický (KNIŽNÍKLUB)

Ve starověké Číně spalovali sezamový olej v lampách a jeho saze pak používali k výrobě tuší pro kaligrafii. Lampy plněné sezamovým olejem se rozsvěcovaly i v Babylonu, v časech, kdy ženy používaly sezam také jako základ parfémů, a pro zachování krásy a mládí jedly sezamová semínka s medem. Římští vojáci se živili stejnou pochoutkou, aby získali sílu a energii! Ve středověku se sezam vyvažoval zlatem. Na Blízkém východě se dochovalo mnoho lisů na sezamový olej. "Sezame, otevři se" (Alibabovo heslo, na které se otevíral loupežníkův poklad) bylo inspirováno způsobem, jakým zralá sezamová tobolka reaguje na sebemenší dotyk; doslova exploduje a vymrští svá semínka do prostoru.

PŮVOD
Indie nebo východní Afrika.

ROZŠÍŘENÍ
Turecko, Blízký východ, Východní Indie, další části Asie, zvlášť Myanmar (bývalá Barma) a Japonsko.
• Afričtí otroci sezamu říkali .,benné" a přivezli si ho do USA.
• V současné době sezam roste ve většině tropických, subtropických a jižních mírných pásmech.
• Ročně se vypěstuje kolem 3,84 milionu tun; hlavním vývozcem je Myanmar, který vyprodukuje přes 722 900 tun semínek (což činí téměř pětinu světové sklizně), ihned za ním je Indie a Mexiko.
• Největším dovozcem je Japonsko, následuje Čína, USA, Kanada, Nizozemsko, Turecko a Francie. • 75 procent mexické úrody sezamu spotřebuje řetězec McDonald.

CHUŤ
Oříšková a aromatická.

VYUŽITÍ V KUCHYNI
Semínka se melou do mouky nebo se přidávají celá do chleba, rohlíků, baget, sušenek či sladkých tyčinek.
• Dávají se do salátů, polévek, nudlí.
• Hodí se k uzené rybě, humrovi, kuřecímu a vepřovému masu, zelenině.
• Mají své uplatnění v másle, ztužených tucích a margarínu.
• Používají se při pečení moučníků, výrobě zmrzliny a čokolády.
Pasta ze semínek se přidává do omáček.

NUTRIČNÍ ÚDAJE
Lidé by tato skvělá semínka skutečně měli zařadit do svého jídelníčku. Sezamová semínka jsou bohatá na měď, která zpevňuje cévy, vápník, který chrání kosti a střeva, a železo, které dodává energii. Jejich speciální Iignanová vláknina a fytosteroly podporují kardiovaskulární systém, protože udržují hladinu zdravého cholesterolu a krevní tlak.

VÍCE O JÍDLE
Semínka i olej jsou nepostradatelné v čínské kuchyni. Sezamový olej je hlavním kuchyň s kým tukem v Koreji a Číně- podobně jako olivový olej ve středozemní kuchyni. Olejem se ochucují dipy a marinády. Sicilským vánočním dezertem (ačkoli pochází z arabských zemí) je sladký nugát- sezamová semínka se spojí medem a servírují na pomerančových listech .

DALŠÍ POUŽITÍ
Číňané používají černá sezamová semínka, aby si zachovali mladické zdraví. Masáže sezamovým olejem pomáhají cirkulaci krve, zklidňují nervový systém a ulevují od stresu.

VĚDĚLI JSTE?
Guinessova kniha rekordů zaznamenává nejdelší báseň na světě zapsanou na sezamovém semínku (28 čínských znaků), kterou vytvořil miniaturista Chen Forng Shean (narozen 1956). Kantonská sladká polévka z černých sezamových semínek (tang sui) dokáže zastavit šedivění. Sezam umí přežít v poušti, snáší dlouhá sucha, vysokou teplotu i monzunové deště. V Indii jsou semena posvátná, vkládají se do pohřebních uren jako symbol nesmrtelnosti. Na egyptských freskách můžeme vidět, jak pekaři posypávají těsto sezamovými semínky. Semínka se naš lai v tutanchamonově hrobce. Korejské jídlo sannakji sestává z kousků živých chobotnic podávaných se sezamovým olejem; někdy se chapadla, která se ještě hýbou, nebezpečně přisávají v krku. Budete-li miminko masírovat sezamovým olejem, dobře vám usne. Sezamový olej je jednou ze složek mýdel, lubrikantů a kosmetiky.

TRADIČNÍ POUŽITÍ
Pro léčbu cukrovky, rakoviny, roztroušené sklerózy, Huntingtonovy choroby, stresu, bolestí hlavy, migrény, chudokrevnosti, vysokého cholesterolu, krevního tlaku, střevní zácpy, premenstruačního syndromu, střevních parazitů, sexuální výkonnosti. Prospívá srdci, kostem, zubům a zdravé pokožce. Detoxikuje organismus
Ukázka z knihy Koření, Gill Daviesová
Knihu zakoupíte na www.knizniklub.cz
11 článků v tomto tématu
24.05. 2018
589 čtenářů
Bylinky - sušení
Je čas sušit bylinky na čaje V červnu se milovníci bylinkových čajů mohou naplno oddat různým vůním a začít se sklizní a sušením zásob na zimu. Meduňku lékařskou sklízejte dřív,
17.05. 2018
316 čtenářů
Výsev kerblíku
Kerblíku se daří v květináči i na záhonu. Od výsevu do první sklizně potřebuje podle počasí tři až šest týdnů.
15.05. 2018
709 čtenářů
Založení bylinkového záhonu
Bylinkové záhony zachycují slunce a umožňují pěstování zeleniny i ve vyšších nebo větrných polohách. Založení je snadné. Sázecím kolíkem upevněným na provázku nakreslete na zemi
13.05. 2018
324 čtenářů
Satureja - saturejka
K luskům patří saturejka V záhonu fazolů (ostatně ani ve fazolové polévce) by neměla chybět saturejka.
10.05. 2018
339 čtenářů
Bylinky do kombinací
Byliny, jako rozmarýna, šalvěj lékařská, máta a podobně, jsou výborní partneři běžných balkonových květin. Přispívají do aranžmá nejen vůní, ale pokud je vysadíte mezi květiny,
28.04. 2018
644 čtenářů
Vonné truhlíky
Tipy pro osázení nádob na balkoně Chcete-li sestavu v truhlíku doplnit vonnými letničkami nebo bylinkami, je důležitý správný výběr druhů. Volte je nejen podle vůně, ale také podle nároků.
22.04. 2018
500 čtenářů
Bylinková klasika
Snadno se pěstují, mají rozmanité využití a obsahují mnoho vitaminů i minerálních látek. Obzvláště na jaře jsou tak vítanými životabudiči.
21.04. 2018
376 čtenářů
Coriandrum sativum - koriandr setý
Nenáročná bylinka: koriandr Kvetoucí koriandr přitahuje hmyz: především pestřenky, ale i řadu dalších užitečných druhů. Jemné, před kvetením sklizené lístky jsou dobré jen v čerstvém
18.04. 2018
368 čtenářů
Borago - brutnák
Semenáčky brutnáku lze snadno přesadit Brutnák se za vhodných podmínek vysemeňuje a nekontrolovatelně se šíří po zahradě. Usídlí se kdekoli, jenom ne na správném místě.
12.04. 2018
744 čtenářů
Stínomilné bylinky
I v pološeru může vzniknout užitkový koutek. Některým vonným bylinkám se totiž nejlépe daří mimo dosah slunce.
09.04. 2018
309 čtenářů
Petržel v květináči
Petržel bývá během klíčení (trvá dva až tři týdny) často napadena plísní nebo virovým onemocněním.
Diskusní fórum / Bylinky a koření
05.04. 2018
568 čtenářů
Bylinky - sestřihnutí
31.07. 2017
207.24 kB čtenářů
Bazalka - pěstování
02.05. 2017
3.40 kB čtenářů
Dvojostnice - pěstování, užití
01.05. 2017
3.15 kB čtenářů
Tymián - pěstování
30.04. 2017
1.06 kB čtenářů
Česnáček - pěstování
02.04. 2017
108.27 kB čtenářů
Lavandula - pěstování levandule
27.01. 2017
58.94 kB čtenářů
Rozchodnice růžová - pěstování
01.12. 2016
3.14 kB čtenářů
Majoránka vytrvalá
01.12. 2016
1.96 kB čtenářů
Bylinky do většího truhlíku
24.09. 2016
1.88 kB čtenářů
Levandule - pěstování
10.08. 2016
9.48 kB čtenářů
Usychající mladé lístky - Ocimum Sanctum (Bazalka posvátná)