Rostliny: Sesamum indicum - sezam indický

Poslal(a) 13.10. 2017 13:51:29 (616 čtenářů)

SEZAMOVÁ SEMÍNKA
Ačkoli sezam indický byl od nepaměti známý v Africe a na Blízkém východě, slovo indicum v jeho latinském názvu znamená, že pochází z Indie. Rozhodně jsou o něm zmínky v raných hinduistických legendách. O této nejstarší známé olejnaté plodině (je uvedena mezi kořením již v egyptském Ebersově lékařském papyru starém více než tři a půl tisíce let), praví asyrské mýty z doby 3000 let před Kristem, že bohové se napřed napili sezamového vína, a až pak začali tvořit svět.

Sesamum indicum - sezam indický (KNIŽNÍKLUB)

Ve starověké Číně spalovali sezamový olej v lampách a jeho saze pak používali k výrobě tuší pro kaligrafii. Lampy plněné sezamovým olejem se rozsvěcovaly i v Babylonu, v časech, kdy ženy používaly sezam také jako základ parfémů, a pro zachování krásy a mládí jedly sezamová semínka s medem. Římští vojáci se živili stejnou pochoutkou, aby získali sílu a energii! Ve středověku se sezam vyvažoval zlatem. Na Blízkém východě se dochovalo mnoho lisů na sezamový olej. "Sezame, otevři se" (Alibabovo heslo, na které se otevíral loupežníkův poklad) bylo inspirováno způsobem, jakým zralá sezamová tobolka reaguje na sebemenší dotyk; doslova exploduje a vymrští svá semínka do prostoru.

PŮVOD
Indie nebo východní Afrika.

ROZŠÍŘENÍ
Turecko, Blízký východ, Východní Indie, další části Asie, zvlášť Myanmar (bývalá Barma) a Japonsko.
• Afričtí otroci sezamu říkali .,benné" a přivezli si ho do USA.
• V současné době sezam roste ve většině tropických, subtropických a jižních mírných pásmech.
• Ročně se vypěstuje kolem 3,84 milionu tun; hlavním vývozcem je Myanmar, který vyprodukuje přes 722 900 tun semínek (což činí téměř pětinu světové sklizně), ihned za ním je Indie a Mexiko.
• Největším dovozcem je Japonsko, následuje Čína, USA, Kanada, Nizozemsko, Turecko a Francie. • 75 procent mexické úrody sezamu spotřebuje řetězec McDonald.

CHUŤ
Oříšková a aromatická.

VYUŽITÍ V KUCHYNI
Semínka se melou do mouky nebo se přidávají celá do chleba, rohlíků, baget, sušenek či sladkých tyčinek.
• Dávají se do salátů, polévek, nudlí.
• Hodí se k uzené rybě, humrovi, kuřecímu a vepřovému masu, zelenině.
• Mají své uplatnění v másle, ztužených tucích a margarínu.
• Používají se při pečení moučníků, výrobě zmrzliny a čokolády.
Pasta ze semínek se přidává do omáček.

NUTRIČNÍ ÚDAJE
Lidé by tato skvělá semínka skutečně měli zařadit do svého jídelníčku. Sezamová semínka jsou bohatá na měď, která zpevňuje cévy, vápník, který chrání kosti a střeva, a železo, které dodává energii. Jejich speciální Iignanová vláknina a fytosteroly podporují kardiovaskulární systém, protože udržují hladinu zdravého cholesterolu a krevní tlak.

VÍCE O JÍDLE
Semínka i olej jsou nepostradatelné v čínské kuchyni. Sezamový olej je hlavním kuchyň s kým tukem v Koreji a Číně- podobně jako olivový olej ve středozemní kuchyni. Olejem se ochucují dipy a marinády. Sicilským vánočním dezertem (ačkoli pochází z arabských zemí) je sladký nugát- sezamová semínka se spojí medem a servírují na pomerančových listech .

DALŠÍ POUŽITÍ
Číňané používají černá sezamová semínka, aby si zachovali mladické zdraví. Masáže sezamovým olejem pomáhají cirkulaci krve, zklidňují nervový systém a ulevují od stresu.

VĚDĚLI JSTE?
Guinessova kniha rekordů zaznamenává nejdelší báseň na světě zapsanou na sezamovém semínku (28 čínských znaků), kterou vytvořil miniaturista Chen Forng Shean (narozen 1956). Kantonská sladká polévka z černých sezamových semínek (tang sui) dokáže zastavit šedivění. Sezam umí přežít v poušti, snáší dlouhá sucha, vysokou teplotu i monzunové deště. V Indii jsou semena posvátná, vkládají se do pohřebních uren jako symbol nesmrtelnosti. Na egyptských freskách můžeme vidět, jak pekaři posypávají těsto sezamovými semínky. Semínka se naš lai v tutanchamonově hrobce. Korejské jídlo sannakji sestává z kousků živých chobotnic podávaných se sezamovým olejem; někdy se chapadla, která se ještě hýbou, nebezpečně přisávají v krku. Budete-li miminko masírovat sezamovým olejem, dobře vám usne. Sezamový olej je jednou ze složek mýdel, lubrikantů a kosmetiky.

TRADIČNÍ POUŽITÍ
Pro léčbu cukrovky, rakoviny, roztroušené sklerózy, Huntingtonovy choroby, stresu, bolestí hlavy, migrény, chudokrevnosti, vysokého cholesterolu, krevního tlaku, střevní zácpy, premenstruačního syndromu, střevních parazitů, sexuální výkonnosti. Prospívá srdci, kostem, zubům a zdravé pokožce. Detoxikuje organismus
Ukázka z knihy Koření, Gill Daviesová
Knihu zakoupíte na www.knizniklub.cz
11 článků v tomto tématu
23.02. 2018
79 čtenářů
Bylinky - výběr pro pěstování
Bylinky jsou voňavé, zdravé, výborně chutnají a navíc pomáhají při trávení. Nyní, v zimním čase, máme možnost více přemýšlet, co budeme vysévat, co budeme pěstovat. Takže je vhodná
21.02. 2018
134 čtenářů
Pimenta dioica - nové koření
Plody pimentovníku pravého jsou u nás známé pod názvem nové koření, v některých oblastech se jim říká jamajský pepř, anglické koření, hřebíčkový pepř, piment, pimentové koření,
13.02. 2018
163 čtenářů
Aphanes arvensis - nepatrnec rolní
Čeleď: Růžovité/Rosaceae VELIKOST A POPIS Malá přezimující nebo jednoletá bylinka. Listy se podobají listům petržele. Kvítky se čtyřmi kališními lístky ve vrcholíkových svazečcích
06.02. 2018
233 čtenářů
Aromaterapie - léčba vůní
Vůně působí bezprostředně na duši, a proto může člověk pod vlivem vhodně zvoleného éterického oleje zahnat špatnou náladu i stres a posílit pozitivní pocity.
01.02. 2018
177 čtenářů
Rostliny s peprnou chutí
Kuchyň bez pepře si snad ani nelze představit. Zdroje pálivé chuti mohou být různé, některé si můžete vypěstovat i doma. Pepřovník černý (Piper nigrum) má černá kulovitá semena, která
28.01. 2018
186 čtenářů
Lavandula angustifolia - levandule lékařská
„Ty jsi má levandulová…..“ zní v jedné nádherné české písni. A levandule lékařská (Lavandula angustifolia Mill.) je opravdu všestrannou léčivou rostlinou, která je schopna nabídnout
23.12. 2017
339 čtenářů
Illicium verum - badyán
Badyáníku pravému se daří ve vlhkých zalesněných oblastech a podél vodních toků. Koření má tvar osmicípé hvězdy, chutná po anýzu a nádherně voní; jeho latinský název pochází ze
13.12. 2017
226 čtenářů
Ocimum 'Herbalea Green Globe' ® - bazalka vytrvalá
Bazalka z nově vyšlechtěné, patentově chráněné série bazalek, jež vytvářejí dřevnatý kmínek a při správném pěstování je můžeme pěstovat jako přenosné rostliny po mnoho roků.
13.10. 2017
473 čtenářů
Pimpinella anisum - bedrník anýz
Bedrník anýz, také anýz pravý, se pěstuje již nejméně dva tisíce let, je o něm zmínka i v bibli. Tato rostlina příbuzná mrkvi má drobné, žluté nebo bílé kvítky, malá, hnědá, ochmýřená
10.10. 2017
474 čtenářů
Linum usitatissimum - len setý
LNĚNÁ SEMÍNKA Len setý má drobné bleděmodré až tyrkysové kvítky. Byl jednou z prvních rostlin, které se pěstovaly průmyslově pro výrobu oleje, ale také Iněného plátna. Semena i utkané
10.10. 2017
553 čtenářů
Elettaria cardamomum - kardamon
Elettaria cardamomum a Amonum subulatum Má intenzivní květinovou vůni a je třetím nejdražším kořením na světě, hned za šafránem a vanilkou. Řecký filozof Theofrastos, otec botaniky, popsal
Diskusní fórum / Bylinky a koření
31.07. 2017
201.62 kB čtenářů
Bazalka - pěstování
02.05. 2017
2.51 kB čtenářů
Dvojostnice - pěstování, užití
01.05. 2017
2.41 kB čtenářů
Tymián - pěstování
30.04. 2017
828 čtenářů
Česnáček - pěstování
02.04. 2017
106.09 kB čtenářů
Lavandula - pěstování levandule
27.01. 2017
57.70 kB čtenářů
Rozchodnice růžová - pěstování
01.12. 2016
2.38 kB čtenářů
Majoránka vytrvalá
01.12. 2016
1.58 kB čtenářů
Bylinky do většího truhlíku
24.09. 2016
1.62 kB čtenářů
Levandule - pěstování
10.08. 2016
9.12 kB čtenářů
Usychající mladé lístky - Ocimum Sanctum (Bazalka posvátná)
26.10. 2015
3.97 kB čtenářů
Sléz kučeravý - Malva verticillata var. crispa