Kapie - výběr odrůd

Poslal(a) 24.01. 2018 17:49:27 (3440 čtenářů)

Milujete červenou papriku? Pěstujte KAPIE
Když se řekne kapie, každý hned ví, o čem je řeč. Pravda je ale taková, že kapií nazýváme nesprávně každou červenou papriku. Tento název jsme přitom kdysi převzali od skutečné červené kapie, bulharské odrůdy s názvem Kurtovskaja kapija. Pravá kapie je paprika v botanické zralosti červená, s plochým plodem, který má pevnou stěnou, je vhodná k nakládání, konzervaci a sterilaci. Pevný lusk je možná úplně malým handicapem při konzumaci za čerstva, oceníte jej ale při konzervování – výsledný produkt nezměkne ani po roce skladování.

Kapie: Rafaela F1 (SEMO)

Osvědčená velmi raná hybridní kapie RAFAELA F1 má rostliny středního vzrůstu s vysokou násadou plodů. Její štíhlé jehlancovité plody jsou určené ke sklizni v botanické zralosti. Jde o pravou kapii s pevnými plody ideálními pro sterilaci, ale samozřejmě vhodnou i pro další kuchyňské úpravy a čerstvý konzum.

RADUZA F1 je oproti odrůdě RAFAELA o něco pozdnější, má vysokou násadu širších plodů. Je určena především k polnímu pěstování a sklizni plodů v botanické (červené) zralosti a následnému zpracování. Lze sklízet i na zeleno.

RADMILA F1 je typ kapie s plošším plodem, je vhodná pro sklizeň v zelené zralosti, ale prioritní je sklizeň plně vyzrálých červených plodů. Sklízíme na přímý konzum i na sterilaci. Díky svému plochému plodu je vhodná i na přímou tepelnou úpravu – smažení nebo grilování celých plodů.

Sortiment doplňuje univerzální nehybridní odrůda LYDIA, vhodná pro pěstování venku na poli i ve fóliových krytech. Její štíhlé jehlancovité plody rychle červenají, sklízíme je výhradně za červena.

Přechodným typem mezi kapiemi a jehlancovitými paprikami je hybridní odrůda LUNGY F1, která je výborná ke konzumaci za čerstva, ale i pro sterilaci.

Vysazujeme-li sazenice kvetoucí nebo dokonce se zárodky plůdků, tyto nejprve odstraníme.
SEMO s. r. o., Smržice 414, 798 17 Smržice
www.semo.cz
11 článků v tomto tématu
18.12. 2018
551 čtenářů
Prosinec - zelenina (2)
Rychlení zeleniny Gurmáni se připravují na Vánoce. Rychlí čekanku (tma, vlhký substrát a teplota cca 15 °C, ne více než 20 °C), vysévají řeřichu. Rychlit můžeme i tzv. sibiřskou cibuli
19.11. 2018
1.91 kB čtenářů
Pastinák - aromatická a otužilá zelenina
Kořen pastináku setého (Pastinaca sativa) obsahuje víc cukrů než mrkev, a proto má sladší chuť, a navíc i výrazné aroma. Kořeny planého pastináku jsou štíhlé a špičaté, mrazuvzdorné
17.11. 2018
580 čtenářů
Zimní zelenina
Početná rodina zimní zeleniny Právě teď, když se venku začíná ochlazovat, získává kapusta nebo kadeřávek nejlepší chuť. Tradiční odrůdy i ozdobné novinky dobře vypadají a výborně
07.11. 2018
805 čtenářů
Zimní zásoba hlávkového zelí a kapusty
Hlávkové zelí a hlávkovou kapustu sklízejte dříve, než přijdou první noční mrazíky. K delšímu uskladnění se hodí pouze pozdní skladovatelné odrůdy (například bílé zelí ‘Trvalo’).
23.10. 2018
1.33 kB čtenářů
Rozdělení trsů reveně
Trsy reveně by měly být každých osm až deset let vyryty, rozděleny na několik částí a vysazeny na nové místo. Vhodná doba k tomu je, když listy zhnědnou.
18.10. 2018
1.17 kB čtenářů
Salátová řepa - sklizeň
Kdy sklízet salátovou řepu? Řepa se pěstuje v řadě variací. Žlutá řepa je jemnější než červená; pro konzervování je vynikající odrůda ’Tonda di Chioggia’ s červenobíle „kroužkovanou“
16.10. 2018
709 čtenářů
Eruca sativa - roketa setá
Jednoletá roketa setá (Eruca sativa) se podobně jako řeřicha vysévá podle potřeby v intervalech dvou až tří týdnů. Poslední termín výsevu v pařeništi je konec září.
16.10. 2018
718 čtenářů
Chilli papričky - sušení
Je čas na sušení papriček chilli Období, kdy jste mohli kořenit jídlo čerstvě utrženými chilli papričkami, se chýlí ke konci. Proto teď skliďte všechny plody, které stačily dozrát.
05.10. 2018
2.14 kB čtenářů
Papriky a feferenky - pěstování
Prodlužte si období paprik a feferonek Pěstování paprik a feferonek vyžaduje trpělivost. Od doby květu k plné zralosti zpravidla uběhne 60 až 100 dní: záleží na tom, jakou odrůdu pěstujete.
04.10. 2018
1.25 kB čtenářů
Červená řepa - sklizeň a uskladnění
Sklizeň a uskladnění červené řepy Červená řepa určená ke skladování, jako třeba odrůda ‘Monorubra’, dozrává zvolna. Nejlépe uděláte, když bulvy necháte v záhonu co nejdéle.
04.10. 2018
987 čtenářů
Celer - pěstování
Nezbavujte celer listů Často se tvrdí, že po odstranění spodních listů narostou větší celerové bulvy. Je to omyl.
Diskusní fórum / Užitkové rostliny
24.10. 2018
411 čtenářů
Sklizeň topinamburů
23.10. 2018
344 čtenářů
Podzimní kedlubny
23.10. 2018
320 čtenářů
Ochrana salátu
23.10. 2018
300 čtenářů
Pozdní tykve
23.10. 2018
494 čtenářů
Jahodník zalévání
27.09. 2018
727 čtenářů
Nezralá rajčata
27.09. 2018
419 čtenářů
Kukuřice - pěstování
27.09. 2018
520 čtenářů
Ozimé odrůdy cibule
27.09. 2018
388 čtenářů
Tykve - pěstování
12.09. 2018
667 čtenářů
Podzimní výsevy
12.09. 2018
717 čtenářů
Cibule sazečka - výsadba