Rostliny: Zelenina - únor (1)

Poslal(a) 14.02. 2018 09:52:47 (274 čtenářů)

Zásoby zeleniny ve sklepě se tenčí. Jeden z důvodů je její spotřeba, druhý to, že ve větší míře začíná podléhat chorobám. Nebo jí přirozeně „dochází dech“, končí doba její uchovatelnosti v podmínkách domácího uskladnění. Mám dobré zkušenosti s uskladněním hlávkových čekanek, eskariolů, pekingského zelí až do února, někdy až do konce tohoto měsíce (s částí kořenového systému s balem). Velké hlávky se postupně zmenšují, tím, jak z nich odloupávám vnější listy. Dělám to, když začínají žloutnout (stárnout, ztrácet pěkný vzhled). Pokud zůstanou stárnoucí listy na hlávkách, podléhají rozkladu a obalují ještě zdravé části nevzhlednou hmotou. Stejně tak žloutnou listy řapíkatého celeru. Tyto listy i s řapíky obírám, řapíky jdou do kuchyně, listy na kompost. V solidním stavu jistě ještě jsou volně uskladněné celer, petržel, tuřín, kedlubna, červená řepa. Pastinák potřebuje více péče, volně uložený vadne, nejlépe vydrží ve vlhkém písku.

Zelenina - únor: Pařeniště a vytápěný skleník zaručí solidní prostor pro výrobu sadby a pěstování

Zelenina - únor: Semenáček 14 dnů po zaštípnutí s větvícími kořeny

Vitamínům a minerálům z tradiční zeleniny ze sklepa nebo skladů zelinářů (z obchodu) v ochraně proti chorobám a eventuelní pozdně zimní depresi můžeme trochu pomoct. Když si v obchodě koupíme čerstvý zázvor, můžeme si připravit dvě potěšení. Kousek velký jako článek palce omyjeme a i se slupkou nahrubo nakrájíme, přelijeme 0,5 l vody, osladíme medem nebo cukrem a pijeme ještě teplé. Z dýchacích cest vyháníme nemoci z nachlazení a z břicha nechutenství, špatné trávení. Pozor – čaj v ústech pálí, i když je studený. Když v obchodě uvidíme zázvor trochu narašený, můžeme ho vysadit, poroste nám v květináči. Rostlina je trochu podobná dracenám, trochu kukuřici, při poškození pletiv voní. Nebývá obyčejně vyšší než 30–40 cm, oddenek se pomalu rozrůstá, rostlina do něho po vegetačním období „zatahuje“ a opětovně raší.

No a s elánem se můžeme vrhnout do další práce. Ze zeleniny na rychlení se vysévá brokolice, kedlubny, saláty, kapusta, zelí, papriky. Opravdu poslední termín je na výsev celeru bulvového (měl by se před výsadbou ven minimálně dvakrát přepíchnout, zakrátit mu kořínky, aby jich udělal co největší množství a mohl se co nejvíce krmit živinami a vodou z půdy. Na naťový a řapíkatý celer je ještě čas. Rajčata a papriky, lilek vysévané v únoru jsou určeny ještě do teplého či temperovaného skleníku. Pokud bude počasí přát, zem už bude zralá, venku vyséváme petržel, mrkev, černý kořen, špenát, tam, kde je to možné sejeme sečku a vysazujeme sazečku, jarní česnek (lze i zimní, když ho na týden namočíme do vody 15-18 °C. Pustí kořeny - fousy a po namoření ho opatrně vysadíme ven. Dožene ještě ztrátu doby z podzimku). Do studeného skleníku sázíme z kelímků zimní salát, ozimý květák (selo se v IX-X, přesadilo do kelímků, které se ukládaly v pařeništi pod listí nebo v opravdu chladném sklepě), sejeme ředkvičky, ranou karotku.

Zelenina - únor: Jarní salát 'Dětenická atrakce'

Text a foto ing. Ivan Dvořák

Články: zelenina únor

14.02. 2018
307 čtenářů
Zelenina - únor (2)
21.02. 2011
11.56 kB čtenářů
Únor - užitková zahrada
03.08. 2008
22.52 kB čtenářů
Srpen v zahradě
Diskusní fórum / Užitkové rostliny
24.07. 2017
909 čtenářů
Tykev fíkolistá - pěstování
25.03. 2017
1.61 kB čtenářů
Indická okurka - pěstování
22.03. 2017
37.91 kB čtenářů
Rajčata - pěstování
07.01. 2017
1.03 kB čtenářů
Capsicum pubescens - pěstování
21.02. 2013
5.02 kB čtenářů
Černý kořen - pěstování
21.02. 2013
5.05 kB čtenářů
Česnek - pěstování
03.08. 2012
82.14 kB čtenářů
Paprika - pěstování
30.07. 2012
25.67 kB čtenářů
Plíseň česneku
27.06. 2012
10.98 kB čtenářů
Drobné ovoce - jahody
12.04. 2012
56.48 kB čtenářů
Příprava záhonů
29.03. 2012
6.79 kB čtenářů
Načervenalé listy rajčat