Rostliny: Zelenina - únor (1)

Poslal(a) 14.02. 2018 09:52:47 (2755 čtenářů)

Zásoby zeleniny ve sklepě se tenčí. Jeden z důvodů je její spotřeba, druhý to, že ve větší míře začíná podléhat chorobám. Nebo jí přirozeně „dochází dech“, končí doba její uchovatelnosti v podmínkách domácího uskladnění. Mám dobré zkušenosti s uskladněním hlávkových čekanek, eskariolů, pekingského zelí až do února, někdy až do konce tohoto měsíce (s částí kořenového systému s balem). Velké hlávky se postupně zmenšují, tím, jak z nich odloupávám vnější listy. Dělám to, když začínají žloutnout (stárnout, ztrácet pěkný vzhled). Pokud zůstanou stárnoucí listy na hlávkách, podléhají rozkladu a obalují ještě zdravé části nevzhlednou hmotou. Stejně tak žloutnou listy řapíkatého celeru. Tyto listy i s řapíky obírám, řapíky jdou do kuchyně, listy na kompost. V solidním stavu jistě ještě jsou volně uskladněné celer, petržel, tuřín, kedlubna, červená řepa. Pastinák potřebuje více péče, volně uložený vadne, nejlépe vydrží ve vlhkém písku.

Zelenina - únor: Pařeniště a vytápěný skleník zaručí solidní prostor pro výrobu sadby a pěstování

Zelenina - únor: Semenáček 14 dnů po zaštípnutí s větvícími kořeny

Vitamínům a minerálům z tradiční zeleniny ze sklepa nebo skladů zelinářů (z obchodu) v ochraně proti chorobám a eventuelní pozdně zimní depresi můžeme trochu pomoct. Když si v obchodě koupíme čerstvý zázvor, můžeme si připravit dvě potěšení. Kousek velký jako článek palce omyjeme a i se slupkou nahrubo nakrájíme, přelijeme 0,5 l vody, osladíme medem nebo cukrem a pijeme ještě teplé. Z dýchacích cest vyháníme nemoci z nachlazení a z břicha nechutenství, špatné trávení. Pozor – čaj v ústech pálí, i když je studený. Když v obchodě uvidíme zázvor trochu narašený, můžeme ho vysadit, poroste nám v květináči. Rostlina je trochu podobná dracenám, trochu kukuřici, při poškození pletiv voní. Nebývá obyčejně vyšší než 30–40 cm, oddenek se pomalu rozrůstá, rostlina do něho po vegetačním období „zatahuje“ a opětovně raší.

No a s elánem se můžeme vrhnout do další práce. Ze zeleniny na rychlení se vysévá brokolice, kedlubny, saláty, kapusta, zelí, papriky. Opravdu poslední termín je na výsev celeru bulvového (měl by se před výsadbou ven minimálně dvakrát přepíchnout, zakrátit mu kořínky, aby jich udělal co největší množství a mohl se co nejvíce krmit živinami a vodou z půdy. Na naťový a řapíkatý celer je ještě čas. Rajčata a papriky, lilek vysévané v únoru jsou určeny ještě do teplého či temperovaného skleníku. Pokud bude počasí přát, zem už bude zralá, venku vyséváme petržel, mrkev, černý kořen, špenát, tam, kde je to možné sejeme sečku a vysazujeme sazečku, jarní česnek (lze i zimní, když ho na týden namočíme do vody 15-18 °C. Pustí kořeny - fousy a po namoření ho opatrně vysadíme ven. Dožene ještě ztrátu doby z podzimku). Do studeného skleníku sázíme z kelímků zimní salát, ozimý květák (selo se v IX-X, přesadilo do kelímků, které se ukládaly v pařeništi pod listí nebo v opravdu chladném sklepě), sejeme ředkvičky, ranou karotku.

Zelenina - únor: Jarní salát 'Dětenická atrakce'

Text a foto ing. Ivan Dvořák

Články: zelenina únor

14.02. 2018
3.03 kB čtenářů
Zelenina - únor (2)
21.02. 2011
13.43 kB čtenářů
Únor - užitková zahrada
03.08. 2008
26.28 kB čtenářů
Srpen v zahradě
Diskusní fórum / Užitkové rostliny
24.10. 2018
409 čtenářů
Sklizeň topinamburů
23.10. 2018
341 čtenářů
Podzimní kedlubny
23.10. 2018
320 čtenářů
Ochrana salátu
23.10. 2018
299 čtenářů
Pozdní tykve
23.10. 2018
493 čtenářů
Jahodník zalévání
27.09. 2018
724 čtenářů
Nezralá rajčata
27.09. 2018
416 čtenářů
Kukuřice - pěstování
27.09. 2018
520 čtenářů
Ozimé odrůdy cibule
27.09. 2018
385 čtenářů
Tykve - pěstování
12.09. 2018
665 čtenářů
Podzimní výsevy
12.09. 2018
710 čtenářů
Cibule sazečka - výsadba