Rostliny: Pimenta dioica - nové koření

Poslal(a) 21.02. 2018 14:22:46 (2829 čtenářů)

Plody pimentovníku pravého jsou u nás známé pod názvem nové koření, v některých oblastech se jim říká jamajský pepř, anglické koření, hřebíčkový pepř, piment, pimentové koření, všehochuť.

Pimenta dioica - nové koření (KNIŽNÍKLUB)

Tento stálezelený strom může být bud' malý, zakrslý keř, nebo vzrostlý, vysoký strom s klenbou větví. Plody se sklízejí zelené a nezralé, poté se suší na slunci, dokud nejsou hladké a zbarvené do červenohněda. Jejich nejdůležitější částí je vnější slupka. Rostlinu objevil na Jamajce Kryštof Kolumbus a Evropa ji poznala v průběhu šestnáctého století. V roce 1621 ji Angličané, kterým nezralé sušené plody chutnaly jako směs jiných sladších druhů koření, nazvali allspice - „všehochuť". Pokusy vypěstovat strom od semene v Evropě neuspěl, a tak se mělo za to, že může růst pouze na Jamajce, kde ho roznášejí ptáci. Ve skutečnosti byl jeho původ širší, ale průchod skrze ptačí zažívací trakt je pro vzklíčení důležitý.

VÝSKYT A POUŽITÍ
PŮVODJamajka, Velké Antily, jižní Mexiko, Střední Amerika.

ROZŠÍŘENÍSouostroví Tonga, Havaj a mnoho míst tropického a subtropických pásem.

CHUŤ
• Chutná jako směs skořice, hřebíčku, jalovce a muškátového oříšku.
• Voňavá pochutina, podrcená připomíná jahody.

VYUŽITÍ V KUCHYNI
• V dezertech, koláčích, dortech.
• Nejvíce ho vyznává blízkovýchodní a karibská kuchyně.
• Patří do jamajské kořenící směsi jerk, kari koření, nálevu pro nakládání.
• Přidává se do dušených jídel, pokrmů z jednoho hrnce, polévek, amerického Cincinnati chilli, anglického vánočního pudinku, nakládaných sleďů, klobás, pasírované kořenové zeleniny, marinád, paštik, teriny.

VÍCE O JÍDLE Během vaření se mohou nechat vyluhovat listy, které se potom odstraní. Na Blízkém východě se kuchyně bez tohoto koření neobejde. Bývá hlavní součástí grilovací omáčky. V Západní Indii se z nového koření dělá likér, kterému se říká Pimento Dram.

TRADIČNÍ POUŽITÍ K léčení zažívacích potíží, plynatosti. Účinkuje jako antimikrobiální prostředek. Obklady pro úlevu od neuralgie a revmatických bolestí: na plátno se rozloží výtažek z bobulí.

VĚDĚLI JSTE? Používá se v deodorantech a k parfemaci mýdel. Olej z nového koření se uplatňuje v kosmetice, například přípravcích pro muže Old Spice. Aravakové v Karibiku ho používali při sušení masa. Latinský název pochází z portugalského pimenta (pepř), protože suché plody vypadají jako zrnka pepře. V devatenáctém století si ruští vojáci vkládali nové koření do holínek, aby jim bylo příjemně na nohy.

NUTRIČNÍ ÚDAJE Jde o účinné protizánětlivé koření, které, jak se prokázalo, pomáhá při léčbě potíží spojených s artritidou, dnou a svalovými bolestmi. Nové koření zklidňuje zažívací trakt, je antibakteriální, protiplísňové a je bohatým zdrojem vitaminu C, který podporuje imunitní systém.
Ukázka z knihy Koření, Gill Daviesová
Knihu zakoupíte na www.knizniklub.cz
11 článků v tomto tématu
16.10. 2018
357 čtenářů
Diplotaxis tenuifolia - křez tenkolistý
Křez tenkolistý (Diplotaxis tenuifolia), prodávaný pod názvem Wild Rocket a označovaný někdy jako „otužilá“ nebo „divoká roketa“, je pikantnější než roketa setá a v malém množství
11.10. 2018
323 čtenářů
Přezimování stévie
Teplomilná stévie sladká (Stevia rebaudiana), která pochází ze subtropických oblastí Jižní Ameriky, patří mezi oblíbené přenosné rostliny. Její sladké listy lze sklízet až do října.
11.09. 2018
1.30 kB čtenářů
Bylinky pro střeva a žaludek
Pelyněk černobýl (Artemisia vulgaris) Až 2 m vysoká bylina. Kvetoucí špičky výhonů chutnají hořce a podporují trávení.
11.09. 2018
894 čtenářů
Bylinky pro játra a žlučník
Pampeliška lékařská (Taraxacum officinale) Hořké látky bylinky, kterou známe také jako smetanku, podporují tvorbu žluči. Léčivý čaj se připravuje z listů nebo kořenů.
07.09. 2018
755 čtenářů
Bylinky pro pleť
Kostival lékařský (Symphytum officinale) Tato trvalka dorůstající až 1 m pomůže při hojení ran, například jako mast nebo tinktura. Pupalka dvouletá (Oenothera biennis) Ze semen žlutých
07.09. 2018
628 čtenářů
Bylinky na kašel a nachlazení
Lichořeřišnice (Tropaeolum) Květy, listy a poupata chutnají ostře a pikantně, podporují obranyschopnost organismu a jsou antibakteriální.
06.09. 2018
1.26 kB čtenářů
Důležité byliny pro ženy
Kontryhel obecný (Alchemilla vulgaris) Nízká trvalka je vítanou půdopokryvnou rostlinou. Její nať uvolňuje křeče a uklidňuje.
06.09. 2018
691 čtenářů
Bylinky na dobrý spánek a uklidnění
Kozlík lékařský (Valeriana officinalis) Z této až 1 m vysoké rostliny se používá sušený kořen, např. v čajových směsích.
05.09. 2018
849 čtenářů
Monarda didyma - zavinutka podvojná
Užitečná zavinutka Zavinutka podvojná (Monarda didyma) patří k oblíbeným letničkám. Pěstitelé oceňují její půvab i nenáročnost a odolnost vůči zimě, milují ji i včely. Méně už
04.09. 2018
1.12 kB čtenářů
Půvabné léky ze záhonů
Řadu bylinek najdete v přírodě a nemá smysl je pěstovat: příkladem může být pelyněk černobýl. Mnoho užitečných druhů ovšem i půvabně vypadá, a mohou se tedy stát ozdobami venkovských
03.09. 2018
611 čtenářů
Bylinky v květináči - sklizeň a sušení
Jak sklízet a sušit bylinky pěstované v květináčích Využijte začátek září k poslední sklizni voňavých bylinek, které pěstujete na balkoně. Z těch, které nespotřebujete hned, si nachystejte
Diskusní fórum / Bylinky a koření
17.06. 2018
571 čtenářů
Domácí minizahrádka
05.04. 2018
1.12 kB čtenářů
Bylinky - sestřihnutí
31.07. 2017
214.84 kB čtenářů
Bazalka - pěstování
02.05. 2017
4.55 kB čtenářů
Dvojostnice - pěstování, užití
01.05. 2017
4.04 kB čtenářů
Tymián - pěstování
30.04. 2017
1.40 kB čtenářů
Česnáček - pěstování
02.04. 2017
112.53 kB čtenářů
Lavandula - pěstování levandule
27.01. 2017
61.90 kB čtenářů
Rozchodnice růžová - pěstování
01.12. 2016
3.94 kB čtenářů
Majoránka vytrvalá
01.12. 2016
2.47 kB čtenářů
Bylinky do většího truhlíku
24.09. 2016
2.66 kB čtenářů
Levandule - pěstování