Jahody - jak na včasnou sklizeň

Poslal(a) 28.02. 2018 14:39:34 (2567 čtenářů)

Časná sklizeň jahod
Chcete-li si pochutnat na jahodách až o deset dní dříve, na přelomu ledna a února přikryjte rostliny bílou zahradní textilií. Vhodné jsou rané až středně rané odrůdy, jako ’Gorella’, ’Dagmar’ a vzhledem i chutí vynikající ’Karmen’.

Jakmile se otevřou první květy, odstraňte textilii, aby včely mohly opylovat květy. Jahodníku nesvědčí okopávka kolem rostlin: poškozuje povrchové kořeny. Vhodná je pokrývka půdy černou fólií nebo netkanou textilií černé barvy. V době vývinu a zrání plodů podložte rostliny slámou, aby jahody neležely na mokré zemi a nehnily.

Jahody - jak na včasnou sklizeň

Ukázka textu z časopisu Naše krásná zahrada
Vydavatelství BURDA Praha spol. s.r.o.
Luxembourg Plaza, Přemyslovská 2845/43, 130 00 Praha 3
http://www.burda.cz/

foto Pixabay
11 článků v tomto tématu
18.12. 2018
35 čtenářů
Prosinec - zelenina (2)
Rychlení zeleniny Gurmáni se připravují na Vánoce. Rychlí čekanku (tma, vlhký substrát a teplota cca 15 °C, ne více než 20 °C), vysévají řeřichu. Rychlit můžeme i tzv. sibiřskou cibuli
19.11. 2018
1.89 kB čtenářů
Pastinák - aromatická a otužilá zelenina
Kořen pastináku setého (Pastinaca sativa) obsahuje víc cukrů než mrkev, a proto má sladší chuť, a navíc i výrazné aroma. Kořeny planého pastináku jsou štíhlé a špičaté, mrazuvzdorné
17.11. 2018
560 čtenářů
Zimní zelenina
Početná rodina zimní zeleniny Právě teď, když se venku začíná ochlazovat, získává kapusta nebo kadeřávek nejlepší chuť. Tradiční odrůdy i ozdobné novinky dobře vypadají a výborně
07.11. 2018
794 čtenářů
Zimní zásoba hlávkového zelí a kapusty
Hlávkové zelí a hlávkovou kapustu sklízejte dříve, než přijdou první noční mrazíky. K delšímu uskladnění se hodí pouze pozdní skladovatelné odrůdy (například bílé zelí ‘Trvalo’).
23.10. 2018
1.32 kB čtenářů
Rozdělení trsů reveně
Trsy reveně by měly být každých osm až deset let vyryty, rozděleny na několik částí a vysazeny na nové místo. Vhodná doba k tomu je, když listy zhnědnou.
18.10. 2018
1.16 kB čtenářů
Salátová řepa - sklizeň
Kdy sklízet salátovou řepu? Řepa se pěstuje v řadě variací. Žlutá řepa je jemnější než červená; pro konzervování je vynikající odrůda ’Tonda di Chioggia’ s červenobíle „kroužkovanou“
16.10. 2018
702 čtenářů
Eruca sativa - roketa setá
Jednoletá roketa setá (Eruca sativa) se podobně jako řeřicha vysévá podle potřeby v intervalech dvou až tří týdnů. Poslední termín výsevu v pařeništi je konec září.
16.10. 2018
712 čtenářů
Chilli papričky - sušení
Je čas na sušení papriček chilli Období, kdy jste mohli kořenit jídlo čerstvě utrženými chilli papričkami, se chýlí ke konci. Proto teď skliďte všechny plody, které stačily dozrát.
05.10. 2018
2.13 kB čtenářů
Papriky a feferenky - pěstování
Prodlužte si období paprik a feferonek Pěstování paprik a feferonek vyžaduje trpělivost. Od doby květu k plné zralosti zpravidla uběhne 60 až 100 dní: záleží na tom, jakou odrůdu pěstujete.
04.10. 2018
1.24 kB čtenářů
Červená řepa - sklizeň a uskladnění
Sklizeň a uskladnění červené řepy Červená řepa určená ke skladování, jako třeba odrůda ‘Monorubra’, dozrává zvolna. Nejlépe uděláte, když bulvy necháte v záhonu co nejdéle.
04.10. 2018
981 čtenářů
Celer - pěstování
Nezbavujte celer listů Často se tvrdí, že po odstranění spodních listů narostou větší celerové bulvy. Je to omyl.
Diskusní fórum / Užitkové rostliny
27.06. 2012
12.20 kB čtenářů
Drobné ovoce - jahody
15.01. 2012
11.58 kB čtenářů
Jahody - hnojení
10.09. 2010
10.56 kB čtenářů
Pnoucí jahody - jak přezimovat