Lékořice lysá je vysoká rostlina s nachově bílými květy, má vínově červené lusky a dlouhé kořeny, které jsou pro svou bohatou chuť ceněné již více než tři tisíce let: měli ji v oblibě egyptský faraon Tutanchamon, staří Číňané i Řekové, Alexandr Veliký, římský imperátor César, ale později si ji oblíbili i američtí indiáni. Římští vojáci si vzali lékořici s sebou cestou na sever při dobývání Evropy. Do Anglie ji přivezli dominikánští mniši; v opatství Pontefract v Yorkshiru vyráběli ploché lékořicové tabletky nazvané Pontefract cakes. Dodnes se zde pořádá každoroční lékořicový festival - lékořicová královna je oděna do lékořicových šatů a šperků, na hlavu jí posadí korunu z lékořice, a všechno sledují diváci, kteří pojídají lékořicový sýr!

Glycyrrhiza glabra - lékořice lysá (KNIŽNÍKLUB)
PŮVOD
• Asie, Afrika.ROZŠÍŘENÍ
• Jižní Evropa, Severní Amerika, Austrálie, Indie, Írán, Afghánistán, Čína, Pákistán, Irák, Ázerbájdžán, Uzbekistán, Turkmenistán, Turecko; největším producentem je Španělsko.VÝSKYT A POUŽITÍ CHUŤ
• Její sladká složka, glycyrrhizin, je 40krát sladší než cukr, natrpklost není patrná hned, zato v ústech dlouho vytrvá.• Chuť lékořice je hořká a intenzivní.
VYUŽITÍ V KUCHYNI
• V cukrovinkách, nealkoholických nápojích, čajích, odvarech, aperitivech, likérech.• Prodává se lékořice tekutá, sušená, mletá nebo loupaná.
VÍCE O JÍDLE
Ve sladkostech a cukrovinkách se může kombinovat s anýzem, mátou, mentolem nebo bobkovým listem. Libují si v ní hlavně Italové. V Kalábrii z ní vyrábějí oblíbený likér a v Sýrii nápoj. Ve Skandinávii mají rádi lékořici naslano.NUTRIČNÍ ÚDAJE
Výborně uklidňuje zažívací systém, je přirozeně příjemně sladká a dobře hojí bolesti v krku. Lékořice není příliš vhodná pro lidi s kardiovaskulárním onemocněním či cukrovkou, proto se nejprve poraďte s lékařem.DALŠÍ POUŽITÍ
Působí preventivně proti holohlavosti a lupům. Ochucuje ses ní tabák. Může se žvýkat pro osvěžení dechu. Při vaření piva se přidává pro barvu a chuť; enzymy z jejího kořene stabilizují pěnu na pivě.VĚDĚLI JSTE?
Ve třicátých letech minulého století se v deseti procentech obchodů v Americe dal koupit lékořicový kořen. Bota, kterou Charlie Chaplin snědl ve filmu Zlaté opojení, byla vyrobena z lékořice. V první i druhé světové válce dostávali britští a japonští vojáci v džungli lékořici k utišení žízně. Když Hannibal s armádou přecházel Alpy, krmil lékořicí své slony. Egyptští faraoni ji užívali v tradičním posilujícím léčivém nápoji zvaným erqesos. Lékořice by se neměla jíst v těhotenství, protože může v rané fázi vyvolat potrat.TRADIČNÍ POUŽITÍ
Pro zvýšení nízkého krevního tlaku, omlazení (zpomaluje stárnutí mozku), léčbu dýchacích potíží, suchého kašle, astmatu, rýmy, chřipky, bolestí v krku, rozedmy plic. Přidává se do léků pro chuť a lepší užívání. Hojí kožní záněty, brání kazivosti zubů a zánětům dásní. Snižuje chronickou únavu, depresi, stres. Působí proti mykóze pokožky nohou, plísňovým infekcím, lupénce, altům, vředům, kvasinkovým infekcím. Tlumí tělesný zápach. Pomáhá při dně a artritidě. Ulevuje při pálení žáhy, působí příznivě při jaterních onemocněních, zvětšení prostaty, menopauze, onemocnění HIV, lymské borelióze, tuberkulóze, pásovém oparu, zánětu šlach. Působí proti virům, mikrobům, zánětům a nádorům. Lékořicový kořen se využívá v moderní čínské medicíně při léčbě rakoviny.