Bylinková klasika

Poslal(a) 22.04. 2018 11:42:25 (1434 čtenářů)

Snadno se pěstují, mají rozmanité využití a obsahují mnoho vitaminů i minerálních látek. Obzvláště na jaře jsou tak vítanými životabudiči.

Bylinková klasika

Bylinkovému záhonu byste měli vyčlenit místo na slunném chráněném místě v zahradě, nejlépe v dosahu kuchyně. Vždyť často nás až v průběhu vaření napadne, jak by se do pokrmu hodilo pár lístků některé bylinky. Než vysejete či vysadíte bylinky na záhon, měli byste jej zbavit plevele. Ideální je propustná kyprá půda. Těžší půdy vylehčete pískem a kompostem, lehké obohaťte dávkou kompostu. Před výsevem je důležité srovnat povrch záhonu hráběmi.

Petržel okoření saláty, polévky, omáčky i bramborové a zeleninové pokrmy. Není však dobrou volbou pro netrpělivé povahy, protože klíčí až po třech až pěti týdnech. Aby dobře vzešla, musíte půdu udržovat stále vlhkou. Petrželi se podobá kerblík, který má však mnohem jemnější aroma. Můžete z něj připravit smetanovou polévku nebo jím ochutit vaječné a sýrové pokrmy. Protože jeho semena klíčí na světle, nepřekrývejte je půdou.

Libeček i estragon jsou statné vytrvalé rostliny – pro domácí použití tedy většinou postačí jediný exemplář. Oba druhy se navzájem dobře snášejí. Libeček se díky své typické vůni, která připomíná maggi, hodí ke kořenění polévek a zeleninových pokrmů, zatímco estragon pikantně ochutí ryby a drůbež.

Meduňka a bedrník prospívají nejlépe v sušší půdě na plném slunci. Citronové aroma jemně zubatých listů meduňky se uplatní v dezertech nebo čajích. Tato víceletá trvalka se rychle rozrůstá prostřednictvím výběžků a kromě toho se šíří i samovýsevem. Pokud je třeba, můžete meduňku udržet na uzdě pravidelným odstraňováním kořenových výběžků. Naproti tomu bedrník, pro nějž je typická růžice přízemních listů, je mnohem méně vitální. Po několika málo letech najednou zmizí ze zahrady, a proto je třeba jej pravidelně dosévat.

Řeřicha setá vytváří – pokud ji nesklidíte už ve stadiu děložních lístků – subtilní lodyžky s drobnými listy. Její kořeněná pikantní chuť se hodí k ochucení salátů a omáček. Když řeřichu nadrobno nasekáte, dodá – stejně jako pažitka – svěže jarní chuť tvarohu a bylinkovému máslu. Oba druhy potřebují trvale vlhkou půdu a snesou i trochu zástinu.
Ukázka textu z časopisu Naše krásná zahrada
Vydavatelství BURDA Praha spol. s.r.o.
Luxembourg Plaza, Přemyslovská 2845/43, 130 00 Praha 3
http://www.burda.cz/

foto Miloš Krump a Marie Fárová
11 článků v tomto tématu
11.09. 2018
588 čtenářů
Bylinky pro střeva a žaludek
Pelyněk černobýl (Artemisia vulgaris) Až 2 m vysoká bylina. Kvetoucí špičky výhonů chutnají hořce a podporují trávení.
11.09. 2018
446 čtenářů
Bylinky pro játra a žlučník
Pampeliška lékařská (Taraxacum officinale) Hořké látky bylinky, kterou známe také jako smetanku, podporují tvorbu žluči. Léčivý čaj se připravuje z listů nebo kořenů.
07.09. 2018
421 čtenářů
Bylinky pro pleť
Kostival lékařský (Symphytum officinale) Tato trvalka dorůstající až 1 m pomůže při hojení ran, například jako mast nebo tinktura. Pupalka dvouletá (Oenothera biennis) Ze semen žlutých
07.09. 2018
317 čtenářů
Bylinky na kašel a nachlazení
Lichořeřišnice (Tropaeolum) Květy, listy a poupata chutnají ostře a pikantně, podporují obranyschopnost organismu a jsou antibakteriální.
06.09. 2018
920 čtenářů
Důležité byliny pro ženy
Kontryhel obecný (Alchemilla vulgaris) Nízká trvalka je vítanou půdopokryvnou rostlinou. Její nať uvolňuje křeče a uklidňuje.
06.09. 2018
349 čtenářů
Bylinky na dobrý spánek a uklidnění
Kozlík lékařský (Valeriana officinalis) Z této až 1 m vysoké rostliny se používá sušený kořen, např. v čajových směsích.
05.09. 2018
441 čtenářů
Monarda didyma - zavinutka podvojná
Užitečná zavinutka Zavinutka podvojná (Monarda didyma) patří k oblíbeným letničkám. Pěstitelé oceňují její půvab i nenáročnost a odolnost vůči zimě, milují ji i včely. Méně už
04.09. 2018
871 čtenářů
Půvabné léky ze záhonů
Řadu bylinek najdete v přírodě a nemá smysl je pěstovat: příkladem může být pelyněk černobýl. Mnoho užitečných druhů ovšem i půvabně vypadá, a mohou se tedy stát ozdobami venkovských
03.09. 2018
318 čtenářů
Bylinky v květináči - sklizeň a sušení
Jak sklízet a sušit bylinky pěstované v květináčích Využijte začátek září k poslední sklizni voňavých bylinek, které pěstujete na balkoně. Z těch, které nespotřebujete hned, si nachystejte
02.09. 2018
394 čtenářů
Salvia nemorosa 'Merleau Blue' - šalvěj hajní
Merleau Blue je kvetoucí trvalková šalvěj hajní. Tvoří kompaktní trsy, které snáze drží tvar a vzpřímené stonky i na konci léta. Od června vykvétá klasovitými květenstvími se stovkami
24.08. 2018
931 čtenářů
Bazalka není jen jedna
Tato typicky letní bylinka nejlépe chutná čerstvá. Každý rok si můžete zkusit vypěstovat nový druh nebo odrůdu.
Diskusní fórum / Bylinky a koření
17.06. 2018
475 čtenářů
Domácí minizahrádka
05.04. 2018
1.01 kB čtenářů
Bylinky - sestřihnutí
31.07. 2017
213.46 kB čtenářů
Bazalka - pěstování
02.05. 2017
4.34 kB čtenářů
Dvojostnice - pěstování, užití
01.05. 2017
3.89 kB čtenářů
Tymián - pěstování
30.04. 2017
1.32 kB čtenářů
Česnáček - pěstování
02.04. 2017
111.65 kB čtenářů
Lavandula - pěstování levandule
27.01. 2017
61.28 kB čtenářů
Rozchodnice růžová - pěstování
01.12. 2016
3.79 kB čtenářů
Majoránka vytrvalá
01.12. 2016
2.37 kB čtenářů
Bylinky do většího truhlíku
24.09. 2016
2.55 kB čtenářů
Levandule - pěstování