Pikantní rostliny

Poslal(a) 11.05. 2018 09:55:22 (3056 čtenářů)

Co je pálivé, je i zdravé
Mnozí lidé si libují v příjemně pálivých pokrmech. Dělají dobře: papričky čili nebo řeřicha nejenže poskytují chuťový zážitek, ale také příznivě ovlivňují organismus.

Pikantní rostliny (PIXABAY)

Kousnutí do čerstvě sklizené čili papričky je názornou ukázkou toho, co s pochody v lidském organismu umějí udělat pálivé potraviny. Dostaví se neuvěřitelné horko, na čele vyskočí krůpěje potu a často dokonce začne téct z nosu. Je jasné, že celé tělo dostalo mohutnou a nepřehlédnutelnou pobídku.

Důležitou látkou, která je nositelem „žhavé“ chuti, je kapsaicin obsažený v pálivých paprikách. Jako součást pokrmů povzbuzuje krevní oběh a reguluje krevní tlak. Pokud člověk pravidelně jí ostřejší pokrmy, klesají u něj vysoké hodnoty cholesterolu v krvi. Dokládá to i několik lékařských studií. Protože kapsaicin zlepšuje prokrvení tkání, dochází při nachlazení k rychlejšímu vyplavování původců infekčních onemocnění z těla. Použitý zevně uvolňuje svaly a mírní bolesti zad. Kapsaicin v potravě prospívá rovněž trávení, jelikož pálivé papriky povzbuzují vyměšování žaludečních šťáv. Člověk dokonce dokáže snáz trávit i mastné pokrmy, jak prokázala lékařská věda během pokusů na pacientech trpících trávicími poruchami. Po několikatýdenní léčbě mletou paprikou se u většiny z nich udávané obtíže významně snížily. Vyhýbat se paprice jsou nuceni pouze ti, kteří trpí záněty žaludeční sliznice.

Kapsaicin navíc přináší radost. Látka dráždí nervová zakončení v ústech, mozek je následně vyhodnocuje jako signál lehké bolesti a na informaci reaguje vyplavením hormonů štěstí. Podobně působí také látka piperin obsažená v pepři.

Říz propůjčují pokrmům rovněž hořčičné oleje. Jsou obsaženy například v křenu, ředkvích, ředkvičkách, různých řeřichách, česneku, spoustě bylinek, zelí a kapustě. Jako přírodní antibiotikum hubí bakterie, mírní průběh zánětů všeho druhu a působí proti vzniku infekcí. Konzumace potravin s obsahem hořčičných olejů se proto doporučuje při onemocnění horních cest dýchacích a zánětech močového měchýře, ale také při kloubních onemocněních, jako je revma i artróza. Nová bádání dokonce poukazují na možnost předejít infekcím označovaným zkratkou MRSA, které způsobuje bakterie zlatý stafylokok rezistentní vůči léčbě téměř všemi antibiotiky.

Hořčičné oleje jsou obdařeny všestranným nadáním. Jejich podoba obsažená v česneku předchází ukládání cholesterolu na cévních stěnách. Hořčičné oleje z křenu podle některých dostupných studií dokonce brání tvorbě rakovinných buněk. Sečteno a podtrženo, častá konzumace ostřejších jídel prospívá zdraví i náladě.

Pikantní chuti z bylinkového záhonu
Barborka obecná - Barbarea vulgaris
Listy, jejichž chuť připomíná ředkev, se používají do salátů. Můžete je také dusit na másle jako špenát.

Lžičník lékařský - Cochlearia officinalis
Lehce nahořklé listy celkově ostré chuti se dají použít do omáček a polévek. Výborné jsou také syrové jako součást salátů.

Řeřicha širolistá - Lepidium latifolium
Syrové listy této příbuzné řeřichy seté mají sladce ostrou chuť a jsou opravdovou lahůdkou v salátech.

Saturejka horská - Satureja montana
Lehce pepřová chuť je ideální do fazolových pokrmů, hustých polévek a vydatných jídel připravovaných v jednom hrnci.

Rdesno peprník - Persicaria hydropiperFastigiata
Vodní pepř“, jak se tomuto rdesnu říká, má listy ostré chuti podobně jako čili. Protože během vaření se jejich pálivost ztrácí, měly by se používat syrové.

Pažitka pobřežní - Allium schoenoprasum
Za svou silně kořenitou chuť pažitka vděčí éterickým olejům. Do salátů se mohou používat i květy, které chutnají o něco jemněji.

Chudina zední - Draba muralis
Podobně jako polníček tvoří přízemní růžice lístků, které mají nasládlou a zároveň ostrou chuť připomínající řeřichu. Lze ji přidat do jakéhokoli salátu.

Lichořeřišnice větší - Tropaeolum majus
Listy i květy mají zvláštní pikantní ostrou chuť a mohou se přidávat do polévek i salátů. Poupata se nakládají podobně jako kapary.

Pikantní rostliny: bylinky

Ukázka textu z časopisu Naše krásná zahrada
Vydavatelství BURDA Praha spol. s.r.o.
Luxembourg Plaza, Přemyslovská 2845/43, 130 00 Praha 3
http://www.burda.cz/

foto Pixabay, Marie Fárová, Zdena Nováková a Miloš Krump

Články: pikantní rostliny

19.04. 2018
1.94 kB čtenářů
Ředkve
17.07. 2008
78.47 kB čtenářů
Jedlé plody okrasných keřů
28.09. 2017
2.64 kB čtenářů
Morus nigra - morušovník černý, moruše
12.05. 2009
20.55 kB čtenářů
Popínavky - rostliny na jednu sezonu
20.03. 2012
12.50 kB čtenářů
Zahradní centra - Čtyřlístek zahradní centrum s.r.o.
22.04. 2018
1.99 kB čtenářů
Bylinková klasika
12.04. 2018
3.07 kB čtenářů
Salát - sezona salátu začíná
10.07. 2008
30.20 kB čtenářů
Mespilus germanica - mišpule obecná
26.03. 2018
3.04 kB čtenářů
Kuchyňské zahrádky
Diskusní fórum / Ostatní k rostlinám
06.08. 2018
1.06 kB čtenářů
Záhon trvalek a růží
13.04. 2018
1.28 kB čtenářů
Okrasná zahrada - co je důležité v dubnu
03.04. 2018
1.04 kB čtenářů
Plevel
03.04. 2018
839 čtenářů
Zpětný řez na záhonu
22.12. 2017
1.75 kB čtenářů
Závěsný koš na květiny
15.08. 2017
2.68 kB čtenářů
Rostliny na slunce
23.07. 2017
67.04 kB čtenářů
Bršlice - jak se zbavit bršlice
28.04. 2017
2.98 kB čtenářů
Terasa - výběr rostlin
18.03. 2017
1.65 kB čtenářů
Rostliny - sázení
06.01. 2017
4.23 kB čtenářů
Smíšené trvalkové záhony
20.09. 2016
3.14 kB čtenářů
Čarověník