Zelenina pro opozdilce

Poslal(a) 13.08. 2018 10:23:37 (4894 čtenářů)

I když sklizeň zeleniny je v plném proudu, zbývá stále ještě dost času na vysetí nebo vysázení dalších salátů, řep nebo voňavých bylinek.

Zelenina pro opozdilce (ATELIER PAPILIO)

Zelináři teď mají plné ruce práce. Sklizeň salátů, mrkve a tyčkových fazolí je v plném proudu, a navíc je třeba postarat se o podzimní následovníky, kteří přijdou na uprázdněná místa. Dozrává rovněž hrách a rané brambory a zanechávají po sobě volnou, hluboko prokypřenou půdu s dostatkem živin. To je ideální příležitost pro pěstování mnoha druhů podzimní zeleniny.

Nejvhodnější doba pro vysetí čínského zelí nastává mezi polovinou a koncem července. Pokud spotřebujete jen pár hlávek nebo nemáte dostatek místa pro vlastnoruční předpěstování, kupte několik mladých sazenic v zahradnictví. Jedna u nás ještě poměrně nová varianta čínského zelí Pak Choi jménem ’ Tatsoi’ se až do konce srpna může vysévat přímo do záhonů, sklízí se pak od konce září. Listy této odrůdy tvoří husté a pevné růžice. Mohou se seřezat celé hlávky anebo se trhají jen jednotlivé listy podle potřeby. Také tradiční kapusta kadeřávek hlásí novinky. V kuchyni oceníte třeba mladé listy odrůdy ’Winterbor F1’. Tmavozelené, jemně zkadeřené křehké listy dobře odolávají mrazu. Hodí se ke sklizni od září do března. V průběhu zimy listy žloutnou méně než u jiných odrůd. Semena můžete sít hustě, v odstupech asi 20 cm. Listy protrhaných mladých rostlin lze použít syrové při přípravě salátů, případně je můžete krátce podusit. Rostliny průběžnou sklizní a používáním do zeleninových salátů vlastně jednotíte a část ponechanou v záhonu budete později konzumovat plně dozrálou.

Mangold k řezu můžete pěstovat buď na mladé listy do salátů, nebo ho dopěstovat do úplné zralosti. Chuťově vynikající je odrůda ’Rhubarb Chard’ s ohnivě zbarvenými, jemnými a křehkými řapíky. Semena sejte do řádků vzdálených od sebe 30 cm a podle způsobu pozdější sklizně ve vzdálenosti asi 7 až 15 cm. Na konci července nebo na počátku srpna vysetá červená řepa stihne plně vyzrát jen v teplejších regionech. V klimaticky méně příznivých oblastech je třeba sít pozdní odrůdy (třeba ’Rote Kugel’) trochu hustěji a sklízet malé aromatické řepy v momentě, kdy dorostou velikosti tenisových míčů.

Řapíkatý fenykl tvoří na konci léta obzvlášť statné hlízy složené ze zdužnatělých řapíků. Sazenice vysazené venku do poloviny srpna jsou schopné sklizně už po osmi týdnech. V drsnějších polohách se podzimní zelenina pěstuje ve sklenících a půda se nastýlá 2 až 3 cm vysokou vrstvou vyzrálého kompostu. Abyste omezené místo co nejvíc využili, vysejte mezi fenykly ředkvičky nebo některý druh asijské listové zeleniny. Oba druhy rostou natolik rychle, že je sklidíte dříve, než fenykl zabere celý prostor.

Pěstování listových salátů může teď být mnohem jednodušší než dřív, protože některé odrůdy, jako třeba ’Australische Gele’ ,se dají pořídit na výsevní fólii. Stejně jako u výsevních pásek i tady odpadá jednocení. Semena jsou na papírových páskách, které jsou připevněny na fólii, uchyceny v optimálních odstupech. Fólie udržuje zeminu vlhkou a potlačuje růst plevelů. A ještě jeden trik na závěr. Za teplých dní vysévejte semena salátů v podvečer a zalévejte je studenou vodou z vodovodu. Semena citlivá na vedro pak zaručeně vyklíčí.

Výběr rostlin
1 Mangold se zlatožlutými nebo temně červenými řapíky je v zeleninovém záhonu žádanou atrakcí.
2 Špenát určený pro podzimní sklizeň nebo přezimování se může vysévat až do začátku září. Pěstujte odrůdy odolné proti padlí, třeba ’Lazio’.
3 Ředkvičky, například odrůdy ’Duo’, ’Slavia’, ’Primara F1’ a mnoho dalších, můžete sklízet už čtyři týdny po vysetí.
4 Štěrbák neboli endivie tvoří velké hlávky s lehce nahořklými křupavými listy.
5 Polníček se pohodlně sklízí ve vyvýšeném záhonu. Srpnové výsevy můžete sklízet už od poloviny září.
6 Řapíkatý fenykl, například ’Di Firenze’, vysévejte od konce června do poloviny srpna přímo do záhonu anebo sázejte sazenice až do poloviny srpna.
7 Asijské salátové zeleniny k řezu, jako mizuna, mibuna, perila nebo třeba směs Asia Spicy Green Mix, rostou po nepříliš hlubokém seříznutí znovu a sklizeň lze opakovat.
8 Červené řepě se daří i v polostínu.

Zelenina pro opozdilce (ATELIER PAPILIO)

Ukázka textu z časopisu Naše krásná zahrada
Vydavatelství BURDA Praha spol. s.r.o.
Luxembourg Plaza, Přemyslovská 2845/43, 130 00 Praha 3
http://www.burda.cz/

foto Lucie Pelčáková, Atelier Papilio
11 článků v tomto tématu
13.06. 2019
7.62 kB čtenářů
Zelenina - červen (2)
Zálivka a další péče Když nezalije Medard, musíme my. Košťáloviny a brukvovitá zelenina, saláty, i další druhy potřebují vodu. Zejména květák, ředkvičky, ředkve, kedlubny, rané zelí
13.06. 2019
3.03 kB čtenářů
Zelenina - červen (1)
Střídání výsadeb plodin, letní výsevy Zatímco se jedna kultura sklízí, vedle se to samé může sázet nebo sít. Platí to například pro brambory, kedlubny, salát, květák, týká se to
24.02. 2019
7.13 kB čtenářů
Solanum lycopersicum 'Yellow Gazi Ribbed F1' - žluté biftekové rajče
U nás jsme zvyklí na středně velká rajčata o váze 80 až 100 gramů, 2 až 3 komorová, se značným procentem šťávy v plodu. Stačí ale zajet o pár set kilometrů jižněji a charakter typického
24.02. 2019
4.34 kB čtenářů
Solanum lycopersicum 'Green Zebra' - rajče tyčkové
Mnoho zelenin je v naší představivosti pevně svázaných s jednou barvou. Květák je bílý, mrkev oranžová a rajče červené. Nebylo to tak ale vždy. První mrkve byly fialové, červené a
18.12. 2018
6.68 kB čtenářů
Prosinec - zelenina (2)
Rychlení zeleniny Gurmáni se připravují na Vánoce. Rychlí čekanku (tma, vlhký substrát a teplota cca 15 °C, ne více než 20 °C), vysévají řeřichu. Rychlit můžeme i tzv. sibiřskou cibuli
19.11. 2018
5.57 kB čtenářů
Pastinák - aromatická a otužilá zelenina
Kořen pastináku setého (Pastinaca sativa) obsahuje víc cukrů než mrkev, a proto má sladší chuť, a navíc i výrazné aroma. Kořeny planého pastináku jsou štíhlé a špičaté, mrazuvzdorné
17.11. 2018
3.90 kB čtenářů
Zimní zelenina
Početná rodina zimní zeleniny Právě teď, když se venku začíná ochlazovat, získává kapusta nebo kadeřávek nejlepší chuť. Tradiční odrůdy i ozdobné novinky dobře vypadají a výborně
07.11. 2018
5.03 kB čtenářů
Zimní zásoba hlávkového zelí a kapusty
Hlávkové zelí a hlávkovou kapustu sklízejte dříve, než přijdou první noční mrazíky. K delšímu uskladnění se hodí pouze pozdní skladovatelné odrůdy (například bílé zelí ‘Trvalo’).
23.10. 2018
4.27 kB čtenářů
Rozdělení trsů reveně
Trsy reveně by měly být každých osm až deset let vyryty, rozděleny na několik částí a vysazeny na nové místo. Vhodná doba k tomu je, když listy zhnědnou.
18.10. 2018
5.38 kB čtenářů
Salátová řepa - sklizeň
Kdy sklízet salátovou řepu? Řepa se pěstuje v řadě variací. Žlutá řepa je jemnější než červená; pro konzervování je vynikající odrůda ’Tonda di Chioggia’ s červenobíle „kroužkovanou“
16.10. 2018
3.36 kB čtenářů
Eruca sativa - roketa setá
Jednoletá roketa setá (Eruca sativa) se podobně jako řeřicha vysévá podle potřeby v intervalech dvou až tří týdnů. Poslední termín výsevu v pařeništi je konec září.
Diskusní fórum / Užitkové rostliny
24.10. 2018
2.01 kB čtenářů
Sklizeň topinamburů
23.10. 2018
1.51 kB čtenářů
Podzimní kedlubny
23.10. 2018
1.51 kB čtenářů
Ochrana salátu
23.10. 2018
1.39 kB čtenářů
Pozdní tykve
23.10. 2018
2.04 kB čtenářů
Jahodník zalévání
27.09. 2018
2.37 kB čtenářů
Nezralá rajčata
27.09. 2018
1.87 kB čtenářů
Kukuřice - pěstování
27.09. 2018
1.90 kB čtenářů
Ozimé odrůdy cibule
27.09. 2018
1.71 kB čtenářů
Tykve - pěstování
12.09. 2018
2.05 kB čtenářů
Podzimní výsevy
12.09. 2018
3.17 kB čtenářů
Cibule sazečka - výsadba