Artyčok - půvabný bodlák nejen pro labužníky

Poslal(a) 03.09. 2018 12:58:27 (2150 čtenářů)

Artyčoky jsou mezi labužníky vyhlášenou pochoutkou. Odrůdám méně náročným na teplo se daří i u nás. Od února je můžete vysévat do malých květináčků a v půli května přesadit na slunný záhon s půdou bohatou na humus.

Artyčok - půvabný bodlák nejen pro labužníky

Artyčok - půvabný bodlák nejen pro labužníky

Požitek pro oko i jazyk
V roce výsadby ještě neočekávejte velkou úrodu, sklizeň začíná až v září. Pro kuchyňské zpracování odřízněte vrcholky stonků s mladými, dosud uzavřenými úbory a povařte je 30 minut v osolené vodě. Hodí se k nim česneková majonéza nebo zálivka z citronů a bylinek. Pokud byste čekali, až se květenství otevřou, masité palisty by ztuhly a jemné květní lůžko by chutnalo suše. V kuchyni se teď už artyčoky nedají využít, přesto jsou jejich modrofialové růžice na záhonu nebo ve váze krásnou dekorací. Před příchodem zimy rostliny překlopte košem a kolem něj navršte spadané listí. Potom můžete od června následujícího roku sklidit mnoho tlustých růžic.

Artyčoky k jídlu se sklízejí se stonkem dlouhým zhruba 10 cm. Chcete-li je naaranžovat do vázy, seřízněte stonek níž.
Ukázka textu z časopisu Naše krásná zahrada
Vydavatelství BURDA Praha spol. s.r.o.
Luxembourg Plaza, Přemyslovská 2845/43, 130 00 Praha 3
http://www.burda.cz/

foto Marie Fárová
11 článků v tomto tématu
24.02. 2019
3.36 kB čtenářů
Solanum lycopersicum 'Yellow Gazi Ribbed F1' - žluté biftekové rajče
U nás jsme zvyklí na středně velká rajčata o váze 80 až 100 gramů, 2 až 3 komorová, se značným procentem šťávy v plodu. Stačí ale zajet o pár set kilometrů jižněji a charakter typického
24.02. 2019
1.97 kB čtenářů
Solanum lycopersicum 'Green Zebra' - rajče tyčkové
Mnoho zelenin je v naší představivosti pevně svázaných s jednou barvou. Květák je bílý, mrkev oranžová a rajče červené. Nebylo to tak ale vždy. První mrkve byly fialové, červené a
18.12. 2018
4.78 kB čtenářů
Prosinec - zelenina (2)
Rychlení zeleniny Gurmáni se připravují na Vánoce. Rychlí čekanku (tma, vlhký substrát a teplota cca 15 °C, ne více než 20 °C), vysévají řeřichu. Rychlit můžeme i tzv. sibiřskou cibuli
19.11. 2018
3.28 kB čtenářů
Pastinák - aromatická a otužilá zelenina
Kořen pastináku setého (Pastinaca sativa) obsahuje víc cukrů než mrkev, a proto má sladší chuť, a navíc i výrazné aroma. Kořeny planého pastináku jsou štíhlé a špičaté, mrazuvzdorné
17.11. 2018
1.84 kB čtenářů
Zimní zelenina
Početná rodina zimní zeleniny Právě teď, když se venku začíná ochlazovat, získává kapusta nebo kadeřávek nejlepší chuť. Tradiční odrůdy i ozdobné novinky dobře vypadají a výborně
07.11. 2018
2.38 kB čtenářů
Zimní zásoba hlávkového zelí a kapusty
Hlávkové zelí a hlávkovou kapustu sklízejte dříve, než přijdou první noční mrazíky. K delšímu uskladnění se hodí pouze pozdní skladovatelné odrůdy (například bílé zelí ‘Trvalo’).
23.10. 2018
2.46 kB čtenářů
Rozdělení trsů reveně
Trsy reveně by měly být každých osm až deset let vyryty, rozděleny na několik částí a vysazeny na nové místo. Vhodná doba k tomu je, když listy zhnědnou.
18.10. 2018
2.64 kB čtenářů
Salátová řepa - sklizeň
Kdy sklízet salátovou řepu? Řepa se pěstuje v řadě variací. Žlutá řepa je jemnější než červená; pro konzervování je vynikající odrůda ’Tonda di Chioggia’ s červenobíle „kroužkovanou“
16.10. 2018
1.73 kB čtenářů
Eruca sativa - roketa setá
Jednoletá roketa setá (Eruca sativa) se podobně jako řeřicha vysévá podle potřeby v intervalech dvou až tří týdnů. Poslední termín výsevu v pařeništi je konec září.
16.10. 2018
1.55 kB čtenářů
Chilli papričky - sušení
Je čas na sušení papriček chilli Období, kdy jste mohli kořenit jídlo čerstvě utrženými chilli papričkami, se chýlí ke konci. Proto teď skliďte všechny plody, které stačily dozrát.
05.10. 2018
3.38 kB čtenářů
Papriky a feferenky - pěstování
Prodlužte si období paprik a feferonek Pěstování paprik a feferonek vyžaduje trpělivost. Od doby květu k plné zralosti zpravidla uběhne 60 až 100 dní: záleží na tom, jakou odrůdu pěstujete.
Diskusní fórum / Užitkové rostliny
24.10. 2018
924 čtenářů
Sklizeň topinamburů
23.10. 2018
733 čtenářů
Podzimní kedlubny
23.10. 2018
741 čtenářů
Ochrana salátu
23.10. 2018
709 čtenářů
Pozdní tykve
23.10. 2018
1.07 kB čtenářů
Jahodník zalévání
27.09. 2018
1.22 kB čtenářů
Nezralá rajčata
27.09. 2018
945 čtenářů
Kukuřice - pěstování
27.09. 2018
1.01 kB čtenářů
Ozimé odrůdy cibule
27.09. 2018
776 čtenářů
Tykve - pěstování
12.09. 2018
1.17 kB čtenářů
Podzimní výsevy
12.09. 2018
1.89 kB čtenářů
Cibule sazečka - výsadba