Jeřabiny v kuchyni

Poslal(a) 14.09. 2018 11:36:14 (2539 čtenářů)

Ze zářivě červených jeřabin si můžete připravit delikatesu s trpkou příchutí – jeřabinovou marmeládu: smíchejte 800 g sladkoplodých jeřabin (Sorbus aucupariaEdulis’) s 200 g jablek a 1 kg želírovacího cukru, podle chuti můžete přidat několik malviček „černého jeřábu“ (Aronia). Vše nechte 2 až 3 hodiny louhovat. Poté přiveďte směs k varu a za stálého míchání ji nechte 3 až 4 minuty prudce vařit. Horkou marmeládu nalijte do čistých sklenic a dobře je uzavřete.

Jeřabiny v kuchyni (PIXABAY)

Náš tip: Pokud chcete připravit marmeládu z jeřabin načesaných v přírodě, uložte je přes noc do mrazáku, aby zesládly a byly stravitelnější.
Ukázka textu z časopisu Naše krásná zahrada
Vydavatelství BURDA Praha spol. s.r.o.
Luxembourg Plaza, Přemyslovská 2845/43, 130 00 Praha 3
http://www.burda.cz/

Foto Pixabay
11 článků v tomto tématu
08.04. 2019
8.09 kB čtenářů
Stromkové rybízy a angrešty - co by se nemělo stát?
Stromkové rybízy a angrešty roubované ve výši korunky na meruzalku zlatou jsou snad v každé zahrádce. Protože jejich cena není v dnešní době zcela zanedbatelná, zaslouží si i z tohoto
27.03. 2019
3.98 kB čtenářů
Třešně, třešně, třešně
Proč 3x třešně? Protože se na ně podíváme ze tří stran. Poprvé na to, jaké vlastně pěstujeme a kdy zrají, podruhé jak se alespoň trochu ochráníme před červivostí a potřetí, jak
27.02. 2019
6.42 kB čtenářů
Nemrznoucí kiwi - Actinidia arguta, a. kolomikta
Čnělkovec, tak zní české jméno Actinidie. Spíše se jí říká /aktinidie/ nebo kiwi. Stala se atraktivní pro svůj rychlý růst a poměrně nedávno dík velkoplodému teplomilnému druhu přinášející
27.02. 2019
3.00 kB čtenářů
Mespilus germanica - mišpule německá
Ovoce pro okrasu - mišpule Zájem o netradiční druhy ovoce, pěstované v dobách minulých roste. Jedním z druhů „vytažených z archívu“ je i mišpule (Mespilus germanica).
09.11. 2018
6.20 kB čtenářů
Pěstování rybízu ve tvaru ovocné stěny
V poslední době získává oblibu štíhlé vřeteno rybízu s jednou vzpřímenou hlavní větví. Další možností jsou dvě nebo tři větve, které tvoří ovocnou stěnu. Výhody tohoto tvaru
07.11. 2018
6.03 kB čtenářů
Balerína - sloupová jabloň
Od přírody štíhlé sloupovité jabloně Chtěli byste si na zahradu vysadit jabloně, které zaberou málo místa, jsou odolné vůči chorobám a nejsou náročné na péči? Takové odrůdy vyšlechtili
25.10. 2018
3.77 kB čtenářů
Vlašské ořechy - uskladnění
Jak uchovat vlašské ořechy přes zimu Nejlepší pro uskladnění jsou ořechy, které úplně dozrají na stromě a samy spadnou. Při dostatečné zralosti se většinou slupka sama uvolňuje od skořápky
25.10. 2018
3.84 kB čtenářů
Tradiční červené odrůdy jablek
’Holovouské malinové’ je velmi stará česká odrůda. Do světové literatury i do filmového zpracování se dostala díky českému spisovateli Haškovi a jeho Dobrému vojáku Švejkovi.
19.10. 2018
3.08 kB čtenářů
Dřínky
Dřín obecný (Cornus mas) rodí jeden z nejhodnotnějších druhů planého ovoce – dřínky. Jeho světle žluté květy, které se objevují už v únoru, jsou důležitým zdrojem nektaru pro včely
19.10. 2018
4.33 kB čtenářů
Plané plody nabité vitaminy
Plané stromy a keře s drobnými plody rostou téměř na všech stanovištích a jejich pěstování není náročné. Krášlí přírodní zahrádky a jsou zdrojem aromatických přísad do domácí
17.10. 2018
2.41 kB čtenářů
Sklízíme ořechy
Kdy se vydat na ořechy? Sklizeň vlašských ořechů začíná obvykle současně s opadem listí. Počkejte, až se zralé ořechy samy uvolní z obalů a vypadnou na zem.
Diskusní fórum / Ovocné dřeviny
12.05. 2019
21.12 kB čtenářů
Broskvoň - kadeřavost listů
24.10. 2018
1.25 kB čtenářů
Kdy sklízet jablka a hrušky?
03.09. 2018
1.79 kB čtenářů
Líska - sklizeň
29.08. 2018
2.12 kB čtenářů
Jabloně - výběr podzimních odrůd
09.04. 2018
3.85 kB čtenářů
Réva vinná - výsadba
26.06. 2017
4.72 kB čtenářů
Mirabelka - pěstování
22.05. 2017
15.13 kB čtenářů
Líska - pěstování
11.05. 2017
3.88 kB čtenářů
Jabloň - pěstování
11.05. 2017
46.95 kB čtenářů
Broskvoň - pěstování
04.05. 2017
4.66 kB čtenářů
Nektarinka - pěstování
25.04. 2017
6.41 kB čtenářů
Třešeň - postřik proti monilióze