Jeřabiny v kuchyni

Poslal(a) 14.09. 2018 11:36:14 (866 čtenářů)

Ze zářivě červených jeřabin si můžete připravit delikatesu s trpkou příchutí – jeřabinovou marmeládu: smíchejte 800 g sladkoplodých jeřabin (Sorbus aucupariaEdulis’) s 200 g jablek a 1 kg želírovacího cukru, podle chuti můžete přidat několik malviček „černého jeřábu“ (Aronia). Vše nechte 2 až 3 hodiny louhovat. Poté přiveďte směs k varu a za stálého míchání ji nechte 3 až 4 minuty prudce vařit. Horkou marmeládu nalijte do čistých sklenic a dobře je uzavřete.

Jeřabiny v kuchyni (PIXABAY)

Náš tip: Pokud chcete připravit marmeládu z jeřabin načesaných v přírodě, uložte je přes noc do mrazáku, aby zesládly a byly stravitelnější.
Ukázka textu z časopisu Naše krásná zahrada
Vydavatelství BURDA Praha spol. s.r.o.
Luxembourg Plaza, Přemyslovská 2845/43, 130 00 Praha 3
http://www.burda.cz/

Foto Pixabay
11 článků v tomto tématu
09.11. 2018
710 čtenářů
Pěstování rybízu ve tvaru ovocné stěny
V poslední době získává oblibu štíhlé vřeteno rybízu s jednou vzpřímenou hlavní větví. Další možností jsou dvě nebo tři větve, které tvoří ovocnou stěnu. Výhody tohoto tvaru
07.11. 2018
503 čtenářů
Balerína - sloupová jabloň
Od přírody štíhlé sloupovité jabloně Chtěli byste si na zahradu vysadit jabloně, které zaberou málo místa, jsou odolné vůči chorobám a nejsou náročné na péči? Takové odrůdy vyšlechtili
25.10. 2018
1.36 kB čtenářů
Vlašské ořechy - uskladnění
Jak uchovat vlašské ořechy přes zimu Nejlepší pro uskladnění jsou ořechy, které úplně dozrají na stromě a samy spadnou. Při dostatečné zralosti se většinou slupka sama uvolňuje od skořápky
25.10. 2018
615 čtenářů
Tradiční červené odrůdy jablek
’Holovouské malinové’ je velmi stará česká odrůda. Do světové literatury i do filmového zpracování se dostala díky českému spisovateli Haškovi a jeho Dobrému vojáku Švejkovi.
19.10. 2018
1.73 kB čtenářů
Dřínky
Dřín obecný (Cornus mas) rodí jeden z nejhodnotnějších druhů planého ovoce – dřínky. Jeho světle žluté květy, které se objevují už v únoru, jsou důležitým zdrojem nektaru pro včely
19.10. 2018
859 čtenářů
Plané plody nabité vitaminy
Plané stromy a keře s drobnými plody rostou téměř na všech stanovištích a jejich pěstování není náročné. Krášlí přírodní zahrádky a jsou zdrojem aromatických přísad do domácí
17.10. 2018
670 čtenářů
Sklízíme ořechy
Kdy se vydat na ořechy? Sklizeň vlašských ořechů začíná obvykle současně s opadem listí. Počkejte, až se zralé ořechy samy uvolní z obalů a vypadnou na zem.
17.10. 2018
543 čtenářů
Jablka - sklizeň a uskladnění
Uskladnění jablek: kdy je správný termín sklizně? Jablka patří k několika druhům ovoce, u kterých se rozlišuje zralost sklizňová a konzumní. Pouze letní jablka, jako ’Průsvitné letní’,
11.10. 2018
987 čtenářů
Hrušeň ve tvaru palmety
V chladnějších oblastech se hrušně pěstují u zdi orientované k jihu až jihozápadu. K pěkné fasádě se hodí palmeta. Větve se vyvazují ke konstrukci na dráty. Na jaře ohýbejte a vyvazujte
10.10. 2018
1.27 kB čtenářů
Hrušně - pěstování, skladování
Sladké hrušky z vlastní zahrady Hrušky některých odrůd lze skladovat až několik měsíců. Pokud zvolíte správné odrůdy – a pokud máte vhodný sklep – budete si moci na ovoci z vlastní
08.10. 2018
587 čtenářů
Zdravé plody z přírody
Nasušte si do zásoby „Ovoce z přírody“ obsahuje mnoho důležitých nutričních látek, které prospívají lidskému zdraví. Především řadu vitaminů, ovocných kyselin, cukrů, tříslovin
Diskusní fórum / Ovocné dřeviny
24.10. 2018
341 čtenářů
Kdy sklízet jablka a hrušky?
03.09. 2018
847 čtenářů
Líska - sklizeň
29.08. 2018
1.07 kB čtenářů
Jabloně - výběr podzimních odrůd
09.04. 2018
1.97 kB čtenářů
Réva vinná - výsadba
26.06. 2017
3.51 kB čtenářů
Mirabelka - pěstování
22.05. 2017
13.61 kB čtenářů
Líska - pěstování
11.05. 2017
2.77 kB čtenářů
Jabloň - pěstování
11.05. 2017
43.82 kB čtenářů
Broskvoň - pěstování
04.05. 2017
3.55 kB čtenářů
Nektarinka - pěstování
25.04. 2017
4.92 kB čtenářů
Třešeň - postřik proti monilióze
24.04. 2017
10.15 kB čtenářů
Fíkovník smokvoň - pěstování